100

К андидатът за президент на България, подкрепен от БСП, ген. Румен Радев, съвсем наскоро се приземи в политиката, след като преди това от 1987 г. той летеше във Военновъздушните сили.

Резултатите от втория тур на изборите

Румен Георгиев Радев е роден на 18 юни 1963 г. в Димитровград. През 1982 г. завършва с отличие математическата гимназия в Хасково, а пет години по-късно  завършва Висшето военновъздушно училище „Георги Бенковски“ в Долна Митрополия като първенец на випуска.

Вижте пресконференцията на кандидат-президентската двойка Румен Радев и Илияна Йотова след първия тур

През 1992 г. завършва ескадрилен офицерски курс „Максуел“, САЩ. От 1994 до 1996 г. е слушател в командно-щабен профил във Военна академия – ВА – „Г. С. Раковски“, където завършва като първенец на випуска.

Доктор на военните науки

в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой. През 2003 г. завършва с отличен успех Военновъздушен колеж „Максуел“, САЩ – магистър „Стратегически проучвания“.

Той е награждаван с множество медали и предметни награди, сред които знак „За вярна служба под знамената“ – ІII степен и Почетен знак на Министерство на отбраната „Свети Георги“ – ІI степен.

Генерал Радев владее три езика – английски, немски и руски. Генералът живее с втората си съпруга, по негово време на командир – пиар на Военновъздушните сили.

Румен Радев заедно със съпругата си преди пресконференцията на БСП. От дясната му страна са кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова и лидерът на БСП Корнелия Нинова
Румен Радев заедно със съпругата си преди пресконференцията на БСП. От дясната му страна са кандидатът за вицепрезидент Илияна Йотова и лидерът на БСП Корнелия Нинова Източник: Георги Димитров, Нетинфо

Първият му сблъсък с политическото говорене беше миналия октомври заради състоянието на авиацията. „Аз, като командир на ВВС в тази ситуация не мога да гарантирам живота и здравето на нашия летателен състав“, каза тогава ген. Румен Радев и подаде оставка за ден. Премиерът Борисов обаче го разубеди с пари за летене.

В първия ден на август тази година обаче

генералът подаде рапорта си за напускане на ВВС,

този път окончателно и веднага се заговори, че той е възможната кандидатура на БСП за президентските избори. На 10 август президентът Плевнелиев подписа указа за освобождаването на генерал Радев, след предложение на Министерски съвет.

Седем дни по-късно официално БСП избра ген. Румен Радев за своя кандидат за президент. В крайна сметка кандидатурата му беше издигната от Инициативен комитет.

На първия тур на президентските избори Радев спечели по-голяма подкрепа от вота на избирателите и на 13 ноември се явява на балотаж срещу кандидата за президент на управляващата партия ГЕРБ Цецка Цачева.

След като встъпи в длъжност през януари 2017 г. о.з. генерал-майор Румен Радев, той ще е първият висш офицер, избран за държавен глава.

От май 1950 г. до 1958 г. държавен глава е Георги Дамянов - тогава председател на Президиума на Народното събрание, който е генерал-лейтенант.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@