53

П ротестиращите майки на деца с увреждания напуснаха среща в Народното събрание (НС), организирана от депутати от ГЕРБ с участието на министрите на труда и социалната политика Бисер Петков, на здравеопазването Кирил Ананиев и на образованието и науката Красимир Вълчев.

Те излязоха разплакани от срещата и заявиха, че

почват ефективни протести – гражданско неподчинение.

По думите им управляващите изобщо не са наясно с това какво ще правят, как ще се разпределят 150-те млн. лв. повече за хората с увреждания и ще има ли изобщо реформа.

Майката, разплакала Борисов, за Холандия: Всичко, за което съм мечтала

Майките бяха категорични, че не е тяхна работа да разпределят повечето пари за хората с увреждания и е време всички министри да си свършат работата, а да не оставят Бисер Петков сам. Те отново заявиха, че се борят за реформа, а не за пари. „Тези мятания на 150 млн. за хората с увреждания, които майките трябва да разпределят със синдикатите, които свиркат срещу нас, показват, че

уменията на господин Борисов като политик са се изчерпали и е време да си ходи“,

заяви Вера Иванова.

Министър Бисер Петков изрази съжаление за реакцията на майките, но не се ангажира с оценка на срещата. „Хубаво е, че парламентът проявява ангажираност по решаване на този въпрос“, допълни Бисер Петков. От думите му стана ясно, че още този месец проектът на Закон за хората с увреждания трябва да е готов. Той смята, че основните положения в Закона за хората с увреждания, които гарантират реформа, са били запазени дори във варианта, който е бил предложен в понеделник на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. „Там индивидуалната оценка на хората с увреждания остава във вида, в който я искат протестиращите“, отбеляза министърът.

Основната част от допълнително отпуснатите 150 млн. лв. за хората с увреждания ще отиде за финансиране на месечната финансова подкрепа,

обвързана с линията на бедността, която трябва да влезе в сила от 1 януари 2019 г. Става въпрос за много хора с увреждания, за по-значително увеличение на размера на подкрепата за най-тежките случаи – с около 200 лв. повече.

Първоначалната оценка на социалното ведомство беше за необходими 110 млн. лв. за финансова подкрепа, но в момента има предложение за увеличаване на подкрепата за групата хора с увреждания над 90% с чужда помощ, които обаче получават трудова пенсия, т.е инвалидизирали са се на по-късен етап на живота си“, съобщи Петков. За тях ще са необходими 27 млн. лв. При сегашните размери на финансовата подкрепа, се получава, че подкрепата за тях е по-малка от подкрепата за тези, които получават социално инвалидни пенсии и не са работили.

Министрите Красимир Вълчев, Кирил Ананиев и Бисер Петков на срещата в НС с протестиращите майки
Министрите Красимир Вълчев, Кирил Ананиев и Бисер Петков на срещата в НС с протестиращите майки Източник: БГНЕС

„Останалата част от ресурса ще се използва за увеличение на парите за личната помощ или асистентската подкрепа. Тази година има 68 млн. лв. за това, но са необходими повече пари. Всичко зависи от вида на законопроекта за личната помощ, там трябва да има някакви ограничения, защото в противен случай наличният ресурс няма да стигне“, уточни Бисер Петков. Той припомни, че законопроектът за личната помощ е в НС, министерството няма преки ангажименти за него.

На срещата не дойде финансовият министър Владислав Горанов,

въпреки че финансовото министерство има основните забележки по проектозакона за хората с увреждания и по закона за личната помощ, разработен от майките и от омбудсмана. Председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов отбеляза, че не е ясно защо след съгласуването с министерства се е оказало, че законопроектът не се подкрепя от много от тях, включително и от финансовото, след като експерти от тези министерства са участвали в работната група по изготвянето му.

Утре отново ще има среща в 14 ч. в министерството.

На срещата днес стана ясно, че здравното министерство има съгласието от 2020 г. да поеме помощните средства и медицинските изделия, разработва се стандарт за тях, който трябва да е готов до 30 март догодина. Министър Кирил Ананиев отбеляза, че министерството е поело ангажименти и ги разработва в срок.

Министър Красимир Вълчев каза на майките, че

в образователния закон няма ограничение за присъствието на асистенти в образователните институции.

„320 деца са били подкрепяни от лични асистенти в образователни институции миналата година“, информира Вълчев.

Майките обаче смятат, че образованието не подкрепя техните деца и дадоха пример с дете с тежки физически увреждания, което е разпределено в селскостопанско училище със специалност цветарство, а в същото време има съхранен интелект и би могло да бъде програмист. Те дадоха и пример как в ресурсни центрове на деца, които не могат да говорят, се дава въпросник, който трябва да попълнят с питане за какво мечтае детето, какви чужди езици иска да знае.

Министърът посочи, че ще напрани проверка по случая с детето, разпределено да учи в селскостопанско училище и допълни, че разпределението е било от центъра за специална образователна подкрепа. По думите му индивидуалната оценка е заложена в законодателството, не е ясно защо не се изпълнява. „Училището не е получило средства за това, че детето е в него, центровете получават пари“, обясни министърът.

Нови промени в социалните услуги разгневиха протестиращите майки

Над 20 жалби внесоха хора с увреждания в здравното министерство

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@