203

О ставки в Министерството на земеделието и в Агенцията по храните няма да има – категорични бяха земеделският министър и директорът на агенцията.

На извънреден брифинг те отрекоха твърденията на левицата, че има отрицателни проби от френската лаборатория, които доказват, че чума в България не е имало.

Протоколите от вторите проби се очакват в края на следващата седмица. 

Румен Порожанов определи като несериозни и твърденията на БСП, че животните са избити в опит за прикриване на злоупотреби с европари:

“Аз дори не мога да си го представя, такова въображение да влезе в това нещо. От тези около 40 овчари, на които бяха евтаназирани стадата, това означава, че някой от тях е евроизмамник, и аз се опитвам в комбинация с тях да прикрия плащанията за тези 4 хиляди животни. Аз разбирам доста от еврофондове, както знаете. Ако една овца средно получава с европейски пари по 50 лева, говорим за 200 хиляди. Нека да говориме сериозно.“

Няма резултати от френската лаборатория, които да доказват отсъствието на чума в България, каза на извънреден брифинг министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на твърдението на лидера на левицата Корнелия Нинова, че резултатите от вторите проби за чумата са отрицателни.

Какво се случи по-рано днес 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова поиска днес оставките на двамата министри Валентин Радев и Румен Порожанов заради появилата се информация, че вторите проби за чума, проверени от френска лаборатория, са отрицателни.

След изявлението й земеделският министър даде извънреден брифинг в който отговори на Нинова, че "няма резултати от френската лаборатория, които да доказват отсъствието на чума в България". 

Министърът обясни неяснотата около вторите проби с терминологичен проблем. Според него, по-рано сутринта е говорил за отрицателни втори проби от широката 20-километрова зона, чиято цел е да докаже, че няма разпространение на чумата, а не че не е имало чума. 

"Пробите дойдоха и няма чума - отговорност трябва да поемат премиерът Бойко Борисов и двамата министри”, заяви Нинова по време на извънреден брифинг в централата на партията.

ГЕРБ обвини Нинова за напрежението в Странджанско

Земеделският министър Румен Порожанов поясни, че “има двойно тълкуване на термина "втори проби“.

"Искам да кажа, че ако днес съм казал "втори проби", има се предвид пробите, които в момента взимаме в 20-километровата зона около тези пет населени места в Странджа, за да се потвърди има или няма допълнително разпространение на болестта. Не се говори за проби, свързани с петте населени места, в които има подобни заболявания".

Валентин Радев: Ситуацията е кризисна, опасността реална

Как започна всичко

По-рано днес пред медиите министърът на земеделието Румен Порожанов заяви, че има информация за резултатите от някои от вторите проби:

"Това са вторите проби, които трябва да покажат има ли разпространение, дали има разширение на това заболяване, и аз лично би следвало да съм доволен от това, че към този момент вторите проби не дават позитивни резултати", заяви той.

Думите му обаче противоречиха на твърденията, идващи от Агенцията по безопасност на храните (БАБХ).

"Няма резултат от вторите проби, взети в огнищата на чума по дребните преживни животни" – каза днес заместник-директорът на Агенцията по храните д-р Георги Чобанов, цитиран от БНР.

Той заяви, че е спекулация информацията в някои медии, че вторите проби са отрицателни и това показва, че БАБХ без причина е умъртвила животните в Странджанско:

"Пробите все още се изследват, така че те не са приключили с изследването и все още не са ясни резултатите, така че не мога да коментирам дали са отрицателни, или положителни".

Директорът на Агенцията по храните Дамян Илиев припомни регламента на Световната организация за здравеопазване на животните, според който дори при една положителна проба контактните животни се избиват, без да е нужно да има видими признаци на заболяване. 

"И министърът, и директорът на Агенцията се отнесоха иронично към твърденията на левицата, че с евтаназирането се прикриват злоупотреби с европари. Няма риск и от спиране на еврофондовете, категоричен е Порожанов. На този етап оставки в министерството и в Агенцията по храните няма да има. Да си подам оставката означава, че съм сбъркал, а всичко направено до момента е по закон", каза Дамян Илиев.

Резултатът от вторите проби ще е ясен до края на другата седмица.

Освен две оставки, Корнелия Нинова поиска и

"да се провери дали с акцията срещу чумата се прикриват получени субсидии от фиктивни земеделски стопани и източване на пари от бюджета“.

"Ще искаме по всички законови начини да се провери неофициална информация в две посоки. Първо, че с тези действия са искали да прикрият получени субсидии от фиктивни земеделски стопани за фиктивни животни. Второ, да се проверят по дати действията на министър Порожанов, дали всичко това не беше една подготвена акция за източване на средства от държавния и европейския бюджет“, посочи още лидерът на БСП.

Тя поясни, че заповед от министър Порожанов е променена 20 дни преди да тръгне чумата.

БСП искат оставката на Румен Порожанов

"Оставки на този етап от моя страна надолу няма да има", отговори й земеделският министър.

"Ако има претенции към работата на министерството и на БАБХ, това е отделно политическо решение“, коментира Порожанов.

Според него въпросът се е политизирал още в началото. Той поясни, че колкото и да не са лицеприятни мерките, те са предприети според изискванията.

"Ние поискахме на председателски съвет да обясним, защото дотогава никой по никакъв начин не поиска информация от нас“, заяви Порожанов.

Румен Порожанов: Умъртвени и загробени са всички животни в Шарково

"Може би ще се наложи да обясня и за термина "някои хора говорят“, че по този начин се укривали европари. Ако иска някой да каже нещо, да застане с думите си и да носи отговорност за това, което казва", призова министърът.

И ГЕРБ се намеси 

"Уверен съм, че категоричните факти, които изнася Министерството на земеделието в пълна степен опровергават спекулациите на председателя на БСП Корнелия Нинова. Когато отговорните институции и фактите говорят, дори и популистите е по-добре да замълчат. В противен случай съществува риск гражданите да бъдат въвлечени в заблуда, което е недопустимо за всеки уважаващ себе си народен избраник, камо ли за председател на стогодишна партия".

Това написа зам.-председателят на ПП ГЕРБ и председател на парламентарната група на партията Цветан Цветанов във Фейсбук.

Според Цветанов днешните изказвания на Нинова са поредна "отчаяна акция, породена от завистта от посещението в България на председателя на Групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер, който в присъствието на премиера Бойко Борисов заяви, че България категорично трябва да влезе незабавно в Шенген".

Борисов: Да ни приемат в Шенген по въздух и вода

"Неудобната истина за БСП и Корнелия Нинова е, че правителството на Бойко Борисов постига успех след успех, като най-добър пример за това е успешно приключилото председателство на Съвета на ЕС, по време на което всички лидери на ЕС идваха в България и даваха високите си оценки за нашата работа. И тогава единствено водената от Корнелия Нинова БСП не оказа никаква подкрепа на държавата, дори напротив - всячески се опитваше да саботира това историческо за България събитие в стремежа си да се добере до властта“, пише Цветанов.

От ГЕРБ обвиниха БСП, че с твърденията си за чумата въвеждат в заблуда българското общество и че действията им са провокация срещу националната сигурност.

На извънреден брифинг депутатът Тома Биков заяви, че институциите са действали адекватно и с това са предотвратили епидемия на чума по дребните преживни животни в страната:

“Ние на нея не й вярваме, а пък господин Порожанов е министър и мисля, че има малко повече информация от нея. Тя твърди постоянно, че някаква жена й е казала нещо, защото я е страх тя да каже, аз твърдя, че това е така и така. Въпросът, свързан с чумата и т.нар. "втори проби", които сега са взети, показват, че институциите са реагирали адекватно и заразата е била предотвратена. Действията на БСП и безотговорното поведение на госпожа Корнелия Нинова по време на тази криза, за нас все още са провокация срещу националната сигурност“.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 203
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

203 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Снимката е илюстративна

Как купуват боеприпаси за Украйна от съюзници на Русия

Свят Преди 5 часа

Основен инициатор на сделката е малка Чехия

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Тръмп не може да плати гаранция от 464 млн. долара

Свят Преди 5 часа

Той е поискал от апелативния съд да отложи крайния срок за внасяне на гаранцията

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

„Като две капки вода: ФИНАЛЪТ“ – невиждано шоу на живо пред повече от 10 000 души

Любопитно Преди 7 часа

Финалът на дванадесети сезон на предаването ще бъде на 13 май в „Арена София“

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

50 украински пилоти на F-16 ще бъдат обучени в Румъния

Свят Преди 9 часа

Украинските пилоти се очаква да пристигнат на румънска земя през лятото

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

АТИ и КЗП се споразумяха да увеличат ползите за потребителите 

България Преди 10 часа

Потребителите могат да упражнят правото си за предсрочно прекратяване в срок от един месец от обявената от съответния оператор начална дата на индексация

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Дъщеря на Брус Уилис и Деми Мур е диагностицирана с аутизъм

Любопитно Преди 10 часа

30-годишната Талула Уилис е разбрала диагнозата си миналото лято

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Плановете на САЩ за морски коридор в Газа са "безразсъдни"

Свят Преди 10 часа

Създаването на морски коридор ще отнеме седмици и още десетина дни, посочват от Министерството на отбраната на САЩ

<p>&ldquo;От Газа не трябва да остане нищо&quot;&nbsp;</p>

“От Газа не трябва да остане нищо": Съдбата на ултраортодоксалните евреи

Свят Преди 11 часа

Светската общност в Израел смята за несправедливо ултраортодоксалните, които съставляват 13% от населението, да нямат военни задължения в страната

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

Зов за помощ! Да помогнем на Иво в битката с тежката диагноза

България Преди 11 часа

Иво Димитров се бори с тежката диагноза „Първичен неходжкинов лимфом на ЦНС, едроклетъчен В тип“

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Новият графит на Банкси в Лондон отправя послание, свързано с околната среда (СНИМКИ)

Свят Преди 11 часа

Художникът потвърди, че творбата в парк Финсбъри е негова

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Диляна Попова: Стараем се да възпитаме вкус към новините и висок стандарт за информацията, която публикуваме

Любопитно Преди 12 часа

Пожелавам на екипа на Vesti.bg още много години на успешна работа, иновации и качествено и коректно представяне на новините, каза тя

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

„Много жертви за любовта“: Шакира твърди, че е спряла кариерата си заради Жерар Пике

Любопитно Преди 12 часа

Шакира за първи път се срещна с 37-годишния Пике на снимачната площадка на видеоклипа към нейната песен „Waka Waka"

Почина Ангел Марин

Почина Ангел Марин

България Преди 13 часа

Вицепрезидентът (2002 - 2012 г.) Ангел Марин е починал тази сутрин

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

Атанас Славов разговаря с посланика на РС Македония, какво обсъдиха

България Преди 14 часа

За нас, като кандидат за член на ЕС, е важно да се поучим от българския опит, каза Агнеза Руси Поповска

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Нова надежда в търсенето на изчезналия малоазийски самолет MH370

Свят Преди 14 часа

На 8 март се навършиха 10 години от изчезването на полет 370 на Malaysia Airlines