49

138 народни представители подкрепиха оставката на заместник-председателя на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агайн, отговаряща за ръководството на управление „Застрахователен надзор“, предаде репортер на БГНЕС.

Едва трима от депутатите бяха „против“, а други трима се въздържаха.

Агайн сама депозира оставката си в НС след като беше призована за това от правителството заради действията на КФН по казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество „Олимпик“. Това се случи по време на извънредното парламентарно заседание, инициирано от БСП.

Прокуратурата проверява Комисията за финансов надзор заради „Олимпик“

Комисията за финансов надзор (КФН) взе решение Владимир Савов да изпълнява правомощията на заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление „Застрахователен надзор“.

Решението Савов, член на КФН, да изпълнява правомощията на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, до встъпване в длъжност на избран от Народното събрание нов заместник-председател, е взето на извънредно заседание днес.

Със 107 гласа „за“, 5 – „против“ и 57 „въздържал се“ народните представители

подкрепиха проекторешение, предложено от ГЕРБ и предвиждащо министрите на външните работи и финансите, съвместно с КФН, да търсят възможности за оказване на помощ на лицата, сключили договори с „Олимпик“

за застраховка „Гражданска отговорност“, чието действие е прекратено след 17 август 2018 г. при упражняването на правата им при отнемането на лиценза.

КФН ще трябва да представи пред парламента доклад за осъществения от нея надзор върху дейността на застрахователя, както и информацията за направените от него вноски в Гаранционния фонд и актуалното му състояние. И двете действия трябва да бъдат извършени в срок до 7 септември.

Със 73 гласа „за“, 26 – „против“ и 74 „въздържал се“

депутатите отхвърлиха предложения от левицата

проектът на решение, предвиждащ министърът на финансите Владислав Горанов да търси възможности за възстановяване на платените суми и гарантиране на правата на лицата.

От днес застрахованите в "Олимпик" остават без "Гражданска отговорност"

„Правителството няма желание да защити интереса на засегнатите от „Олимпик“ български граждани“,

заяви секретарят на ПГ на БСП Филип Попов на брифинг в НС. „Днес отново сме свидетели на това как българското правителство се опитва да замете поредния скандал под килима. Този опит прозира от тяхното решение – търсене на възможност за оказване на помощ, включително при необходимост на правна помощ на лицата, сключили договор с „Олимпик“.

Обръщам се към всички тези 200 хил. българи, които са сключили застрахователен договор с въпросната компания, уважаеми българи, въждате как това правителство няма желание да защити вашия интерес“, каза Попов. Той обърна внимание, че ЗК „Олимпик“ е регистрирана през 2009 г. по времето на управлението на ГЕРБ. „2018 г., когато фалира тази компания и когато с оставката на зам.-председателя на КФН се замита този скандал, да се замислим кой управлява отново“, коментира още Попов.

От ПГна БСП призоваха КФН да подаде колективно оставка,

информира напродният представител от ПГ на БСП Георги Търновлийски. „Не Народното събрание да иска доклад от КФН, председателката на комисията трябваше да тича с такъв доклад в НС и да обяснява защо това се е случило. Получават досатъчно, за да работят и да бъдат на нивото, на което искаха да бъдат. След като са направили тези пропуски, днес трябва да поемат отговорност“, каза Търновлийски.

По-рано днес ръководителят на управление „Застрахователен надзор” в Комисията по финансов надзор Ралица Агайн депозира оставката си пред парламента и информира народните представители за предприетите от Комисията действия във връзка с фалита на кипърското застрахователно дружество „Олимпик“, който засегна около 200 хил. българи.

„Комисията по финансов надзор не е допуснала пропуски, нито пък има пропуски в законодателството ни“,

заяви Агайн, цитирана от агенция БГНЕС. Тя подчерта, че подадената от нея оставка е изцяло морален акт. Тя поясни, че през 2017 г., регистрираното в Кипър застрахователно дружество „Олимпик” е сключило две сделки. Едната е в Бразилия, а другата в Испания. В тях компанията е инвестирала стотици милиони, с което е източен капиталът.

От парламентарната трибуна тя заяви, че застрахователна компания извършва дейност от 2009 г. насам. „От началото на 2018 г. до 10 май жалбите срещу тази компания са 7, за предишната година – 26, а за по-предходната – 16. Това е изключително малък брой жалби, на фона на 10% пазарен дял“, уточни Агайн. Тя увери, че всички жалби са разгледани и са издадени наказателни постановления, където са установи нарушение на процедурите по обслужване на клиентите. Общите глоби на компанията са в размер на около 30 хил. лева. „През 2016 година съм наложила 342 наказателни постановления на стойност 954 хил. лева, а следващата година – 697 наказателни постановления на стойност 1,1 млн. лева”, каза още зам.-председателят на КФН и уточни, че

средната стойност на загубите на всеки от българските клиенти на „Олимпик” ще е около 200 лв.

Искане за оставката на Агайн вчера отправи финансовият министър Владислав Горанов. „Намираме сериозни пропуски в работата на ръководителя на управление „Застрахователен надзор” в КФН Ралица Агайн”, заяви той, като уточни, че все пак комисията е независим орган.

Борисов за „Олимпик“: Ще опитаме да помогнем

Обвиненията към работата на ръководителя на управление „Застрахователен надзор” са, че не е реагирала на време на проблемите в кипърската компания и че не е направила достатъчно, за да информира клиентите на дружеството и обществеността в България.

Томислав Дончев, Бойко Борисов и Владислав Горанов в Народното събрание
Томислав Дончев, Бойко Борисов и Владислав Горанов в Народното събрание Източник: БГНЕС

„Основният упрек към Българския гаранционен фонд е, че не е комуникирал с гръцкия,

за да се реши техническата работа и да няма проблеми като сегашния“, каза Горанов от парламентарната трибуна.

Министър Горанов обясни, че в проекта на решението и мотивите към него, който БСП вкара днес в парламента като основен проблем на „Олимпик“ е посочен дъмпингът. „Искам да го припомня, защото в такъв дебат не е участвала г-жа Агайн при премиера Борисов. Нека прочетем доклада на г-жа Агайн отново. Това, което казва тя и, което не знам дали успяхте да разберете, е, че

гръцкият гаранционен фонд е задължен да изплати обезщетенията на „Олимпик“,

ако бъде обявена несъстоятелност“, обясни Горанов. „Всеки гражданин трябва да знае, че ако сключи застраховка с чужд застраховател, няма гаранционен фонд, който да покрие загубите при фалит“, подчерта още финансовият министър.

Министър-председателят Бойко Борисов заяви от парламентарната трибуна: „Аз с Ралица Агайн не съм се чувал, не съм се виждал от години сигурно. Нито съм я чувал, нито съм я срещал последните години и доклад при мен не е идвал. След като вие заговорихте публично за извънредно заседание, я извиках да я разпитам“.

Премиерът предложи да се създаде работна група, която да излезе с решение дали Гаранционният фонд да се намеси в казуса с „Олимпик”. „Нека поработят експертите, да уеднаквят термините и да се съгласят какво да се направи – откъде да се вземат парите за обезщетение на тези 200 хил. души“, заяви премиерът.

„Нашето място днес не е тук. КФН е избрана от парламента,

КФН се отчита пред парламента, по каква работа ни викате тук“, обърна се Борисов към Корнелия Нинова. „Каква отговорност ние да понесем? Оставката (на Ралица Агайн – бел. ред.) дали ще се приеме или не, това не ни решава проблема“, добави той.

Преди това премиерът заяви, че по никакъв начин не се е месил, но това, което е изискал от службите е показало, че има сериозен проблем със застраховките „Има хора с по 300-400 автомобили, които застраховат в Румъния, Италия, Германия, Македония, Гърция. Логично ли е 42% от катастрофите или както ги водят – настъпили застрахователни събития в Румъния, да са на автомобили с български регистрационни табели“, коментира Борисов.

Не бива тук да излезе, че БСП иска да помогне на тези 200 хил. души, а другите партии не искаме.

Това не е така, защото трябва да видим с какви пари да го направим. Второ – ако го правим, какъв прецедент ще бъде това“, допълни още той.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@