73

Н ародното събрание ще разгледа две решения за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене“. Едното, внесено от "БСП за България" - за отмяна на мораториума и другото на ГЕРБ - за възобновяване на действията по търсене на инвеститор.

Граждани протестираха  пред парламента срещу АЕЦ „Белене”. Новата дясна формация „Демократична България” се обяви срещу евентуалния рестарт на мащабния проект.

Десните твърдят, че изграждането на втора атомна централа не е икономически изгодно за страната.

Протестите ще продължат и утре.

„Същият министър обясняваше преди години, че това е корупционна схема, сега изведнъж казва, че е стратегически проект - това е демагогия. България няма нужда от „Белене” нито като производство на ток, а и това е най-сеизмологичната зона”, заяви Мартин Димитров от „Демократична България”.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обяви, че два са възможните сценарии за АЕЦ „Белене”. Единият – предвижда изграждането със стратегически инвеститор и минимум 34% дялово участие на страната ( в това число са включени активите, пасивите и площадката в Белене). Другият вариант е да се строи със заем по модела на унгарска АЕЦ „Пакш 2”, а именно Русия отпуска заем и строи централата, като в замяна получава приходите от продажбата на тока до изплащане на заема. По думите на Петкова възможно най-лошият вариант е централата да не бъде построена, защото Националната електрическа компания дължи за проекта 1,1 млрд. лева. Средствата трябва да ги върне в бюджета до 2023 г.

Асоциацията на организациите на българските работодатели изпратиха няколко предложения, с които да се проведе честна процедура.

Борисов: АЕЦ „Белене“ не е домати, ако не вземем мерки, отива за скрап

Екоминистърът даде "зелена светлина" за строежа на АЕЦ "Белене"

ГЕРБ иска да строи АЕЦ „Белене“ без държавно участие

Сред противниците на рестарта са ''Демократична България”. Според новосформираната партия правителството не е изпълнило предписанията на Народното събрание от 2012 г. да се проучат условията за изграждане на парогазова централа в Белене. Нищо не било направено и по проекта за Седми блок в АЕЦ „Козлодуй” със закупеното вече оборудване, отбелязват протестиращите. Сред протестиращите бяха режисьорът Евгений Михайлов и екозащитникът Петко Ковачев, които коментираха пред БГНЕС, че не са съгласни строителството на втора атомна без да е нужна на България. 

Парламентарната комисия по енергетика прие решение да се поднови строителството на АЕЦ „Белене”. С гласовете на депутатите беше дадена „зелена светлина” на Министерството на енергетиката да подготви конкурсната процедура за стратегически инвеститор и да го представи най-късно до 31 октомври. Изрично се казва, че държавата няма да предоставя гаранции, конкурсът ще бъде на пазарен принцип.

Депутатите разгледаха и отхвърлиха и внесеното предложение от лидера на БСП Корнелия Нинова заедно с група на народни представители, с което се настоява да отпадне мораториумът на Народното събрание от 29.03.2012 г.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@