48

Н ародното събрание разгледа днес две решения за възобновяване на проекта АЕЦ „Белене”.

Едното е внесено от БСП – то предвижда централата да се построи от държавата със заем от Русия по модела на унгарска АЕЦ „Пакш 2”. Другото, за което настояват управляващите, е да се привлече частен инвеститор с участие на държавата от минимум 34%, съобразено с оценката на наличните в момента активи, пасиви и площадката в Белене.

„Най-вероятно ще бъде приет проектът, предложен от ГЕРБ. Не че той е най-добрият и най-точният, който трябва да бъде приет, но в дадената ситуация по-важното е да бъде демонстриран един публичен политически и обществен консенсус по въпроса”. Това заяви в ефира на NOVA бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров.

Борисов: АЕЦ „Белене“ не е домати, ако не вземем мерки, отива за скрап

Екоминистърът даде "зелена светлина" за строежа на АЕЦ "Белене"

ГЕРБ иска да строи АЕЦ „Белене“ без държавно участие

Според него е странно, че ДПС вече не подкрепя проекта, след като го е правило в продължение на два парламентарни мандата.

„Проектът „Белене” и нашите взаимоотношенията с Русия са типичният пример за това как не трябва да се прави политика. Именно заради тези обръщания в мненията”, коментира още Овчаров и добави, че „за съжаление българските политици много бързо и много лесно забравят”.

Той подчерта, че протестиращите сега от ДСБ и „Демократична България” изглежда са забравили, че когато партията, от която произлизат двете формации – СДС, е на власт през 1999 г., с решение на Народното събрание е приета стратегия, че през 2006 г. България ще има нужда от нова ядрена мощност и че тя трябва да бъде изградена на площадката за АЕЦ в Белене със същото оборудване и мощност 600 мегавата.

„Тъжното е, че една група – не мога да ги нарека политици, направиха политическа кариера и гарантираха жизнения си път, спекулирайки върху АЕЦ „Белене”, заяви Овчаров.

„Споменете си протестите на „Екогласност” през 1989 г. бяха срещу два проекта – АЕЦ „Белене” и докарването на вода от Рила с „Джерман-Скакавица“, каза Овчаров.

Той опроверга страховете, че площадката за атомна електроцентрала се намира в сеизмична област, като показа изследване на БАН от 2000 година, което категорично сочи, че няма „активни разломи с хоризонтална амплитуда в района на Белене”.

„Това, което предлага в момента е правителството е връщане 100-процентово към състоянието на проекта „Белене” през 2006 г. Чуждестранен инвеститор с 49% участие”, посочи Овчаров. „Новата компания, формирана от НЕК и чуждестранният инвеститор взема кредит от банкови институции и сама отговаря за това как го връща. Държавата не поема гаранции нито по изкупуване на електроенергията, нито по задължителна цена на тока”.

Овчаров поясни, че пазарен принцип означава, че изпълнителят на проекта ще продава електроенергията на цената, на която прецени и за която намери пазар.

„Но тогава не можем да имаме това, което сега имаме с АЕЦ „Козлодуй” – най-ниски цени на електроенергията”, категоричен е Овчаров.

Той показа и анализ на HSBC, поръчан през 2011 г., по времето, когато министър на енергетиката е Трайчо Трайков, където се прогнозира, че през 2020 г. регионът на Източна Европа ще се нуждае от 30 хиляди мегавата нови електрически мощности.

„НЕК е в неспасяемо положение, ако активите за проекта АЕЦ „Белене” не бъдат реализирани по един или друг начин”, заяви Овчаров и добави, че компанията има над 3 млрд. лв. дългове.

Според протестиращите днес пред Народното събрание обаче България няма нужда от проекта АЕЦ „Белене”, тъй като той ще е икономически неизгоден за страната и токът от него ще е по-скъп.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@