16

М инистърът на отбраната Красимир Каракачанов коментира скандала между управляващите и БСП, който се разрази във вторник след митинга на социалистите, на който беше поискана оставката на правителството.

„Поканата към Нинова за по бира беше през медиите, тъй като аз научих нейните послания също през медиите. В края на краищата вчера беше празник, но с вицепремиера Дончев и министър Горанов имахме работна среща, за да обсъдим чисто финансовите параметри на двата проекта за модернизиране на армията, които следващата сряда трябва да бъдат гласувани.

Каракачанов покани Нинова на по бира

Така че, ако бях някъде на празник, нямаше да мога да им отговоря. Бяхме на работа, когато чухме тези работи, затова реагирахме. Все пак

на опозицията това ѝ е работата, по всеки повод и във всеки възможен ден да прави прояви и да иска оставки.

Подразнихме се, разбира се“, каза Каракачанов в „Здравей, България“ по NOVA.

Той обясни: „Критиката към властта не трябва да се прави по байганьовски. Разбирам да критикуваш, но да излезеш и да кажеш: „Тези са лоши. Ние като бяхме в предишното правителство за едната година управление на Орешарски свършихме това и това”. Когато не си направил нищо и всяко твое управление е свързано с провал и предсрочно сваляне от улицата, да говориш колко си велик и ще оправиш нещата – изглежда ми чисто политически”.

Министърът на отбраната беше категоричен: „Факт е, че с БСП имаме сходни виждания по различни теми. Политиците трябва да търсят това, което ги обединява в името на националния интерес, а не това, което ни разединява”.

Относно критиките от десните за това кой ще ремонтира военните самолети, Каракачанов заяви: „Кои десни ме критикуват? Няколко бивши паркетни генерали, завършили академии в Съветския съюз – сега първи НАТО-вци.

Ще си правя МИГ-овете, защото са необходими на българската армия,

а не за да се харесвам на този или онзи”. Той подчерта, че има подкрепата на правителството по този въпрос. „Нямаше как да го направя, ако нямаше финансовата подкрепа на правителството”, заяви министърът.

Освен това Каракачанов изтъкна, че от 1 година заплатите на полицаите, военните и учителите и минималната пенсия са се увеличили. „На последния КСНС БСП бяха против да се дават допълнителни средства за сектор Сигурност. За пръв път от 7-8 години в армията се увеличиха заплатите с 10-15%. Минималната пенсия стана от 164 лв. на 200 лв. Малко ли е като процент?”, попита Каракачанов.

Целия разговор с министъра на отбраната чуйте във видеото горе.

Борисов: Ще правим бойни машини в България

Президентът поиска ускоряване на модернизацията на армията

Във вторник министърът на отбраната съобщи, че проектите за нова бронирана машина и изтребителите влизат в дневния ред на Министерски съвет следващата сряда - 9 май. Имало е среща при премиера Борисов относно двата проекта за модернизация на българската армия, последвана от среща в Министерство на финансите.

Единият проект е на стойност 1,220 млрд. лв., а другият е 1,5 млрд. лв.

„По отношение на изтребителите направихме промяна. В предишния проект, който беше гласуван за 2016 г., се говореше за 8 самолета. Ние сме записали в новия проект минимум 8 самолета. Има опция в преговорите те да са 8-9-10”, каза военният министър.

„Наред с това ще продължим да поддържаме и съществуващата авиационна техника. Към момента имаме договор без посредници с „РСК МиГ” за поддръжка на МиГ-овете. Хеликоптерите Ми-17 – в момента имаме един такъв хеликоптер, с който участваме в погасяването на пожари освен у нас, а и на териториите на съседни държави, нашата амбиция е да вдигнем още един такъв хеликоптер. Кугърите са друг проблем“, отбеляза Каракачанов.

Красимир Каракачанов уточни, че единият от двата проекта - този за бронираната машина, включва

изцяло нови военни машини, които ще се сглобяват в България,

за което ще бъдат използвани всички възможности на българската военна промишленост. „Когато се сглобяват в България могат да участват и други български фирми, които да печелят от това, което води и до нови работни места. Освен това поддръжката ще се извършва в България“, посочи той.

От своя страна финансовият министър Владислав Горанов коментира във вторник по темата, че „военните предпочитат нови играчки“. „Ние смятаме, че независимо от натиска на нашите НАТО-вски партньори, че първо

трябва максимално да оползотворим ресурса на съществуващата техника в България.

Ние имаме достатъчно ново съветско съоръжение от въздухоплавателни средства, които да поддържаме в бойна готовност до момента на ресурса им, което е десетки пъти по-евтино от покупката на ново. Същото важи и за останалите видове въоръжение“, изтъкна Горанов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@