50

В ицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира бруталното убийство на журналистката Виктория Маринова в Русе в предаването „Здравей, България“ по NOVA.

Той сподели, че за него извършителят е изрод, защото подробностите около престъплението са толкова гнусни и брутални, че това не може да е извършено от човек, дори той да е под влиянието на алкохол и наркотици.

Що за човек е убиецът на Виктория

„Аз съм привърженик на това за тези жестоки престъпления да има смъртно наказание,

но осъзнавам, че от никъде няма да получа подкрепа, нито от обществото, нито от Европа. Такива хора не се поправят в затвора дори и да лежат 20 или 30 години, практиката го показва. Те трябва задължително да получават до живот без право на замяна“, заяви министърът.

Съкратено съдебно следствие да не се допуска при умишлено причиняване на смърт, тежка телесна повреда или когато извършителят е бил пиян. Връщането на този текст в Наказателно-процесуалния кодекс предлагат отново „Обединените патриоти”. Каракачанов допълни: „Още през 2016 г. предложихме тази промяна и преразглеждането на т. нар. „институт за съкратеното следствие”. Опитите да се правим на прекалено либерални и хуманни и да променяме законите по някаква европейска конюктура, не води до нищо добро. Има вероятност престъпникът от Русе да получи максимална присъда от 30 години и е много вероятно тя да бъде намалена с течение на времето“.

Относно идеята за химическа кастрация

при доказани престъпления от сексуален характер, вицепремиерът каза, че тази идея се обсъжда отдавна в обществото. „Това не сме го предложили като законодателна инициатива, но нека се обсъди“, добави той.

По повод тезата, че в затвора никой не се променя и по-добре да не излиза никога от там, Каракачанов каза, че това е негово мнение и даде пример с Норвегия, където убиецът Брайвик, който застреля над 50 деца, получи 12 години затвор. „В затвора му дадоха възможност да учи поредното си висше образование и той съди държавата Норвегия за това, че не му осигурявала бърз интернет. Подобни психопати никога не се оправят, те никога не се излекуват и няма да станат нови хора. Като излезе след 7-8 години на свобода какво мислите, че ще стане един хрисим мисионер на християнската вяра? Или отново ще тръгне с автомата? Като му четете постовете, които пуска от затвора и идеите, които развива след влязла в сила присъда и няколко години в затвора – няма промяна“.

Заподозреният за жестокото убийство в Русе Северин Красимиров беше задържан от германските власти във вторник вечерта. Той се е намирал в дома на майка си в германския град Щаде. Според информации в медиите той е направил пълни самопризнания. По-късно стана ясно, че е признал само, че я е ударил.

Главният прокурор Сотир Цацаров разкри, че задочно са повдигнати две обвинения. Първото е за изнасилване, за което предвиденото наказание е от 10 до 20 г. затвор. Второто – за извършване на убийство по особено жесток начин, което се наказва с 15 до 20 години затвор или доживотен затвор, или доживотен затвор без право на замяна. Вътрешният министър Младен Маринов допълни, че са иззети веществени доказателства, които свързват пряко лицето с местопрестъплението. Част от ДНК експертизите са готови и дават информация за наличие на негов ДНК материал върху тялото на жертвата.

Тялото на 30-годишната журналистка беше намерено в събота следобед в храсти край Дунав след подаден сигнал от гражданин. Всички открити вещи са изпратени в Института по криминалистика.

Майката на Северин: Той е бил пиян и надрусан. Плака

Валери Симеонов разкри, че полицията в Германия се срахувала от Северин

Заподозрян за убийството в Русе е арестуван в Германия

Относно разговора в МС за „тази част от общесвото“ вицепремиерът обясни какво се има предвид: „Тази част от обществото имам предвид тази гетоизирана част от обществото. Население, което живее в гета, което е неграмотно, което смята, че има само права и няма задължения. Големият проблем е, че част от това гетоизирано население не работи, кара на социални помощи, с измами в социалната система.

Кой ви е казал, че тези хора са бедни?

Не малка част от тях лъжат социалната система и здравната система, пишат си децата болни от епилепсия или бронхиална астма и вземат по 350-360 лв. на дете, което уж е болно и събират на месец над 1000 лв. на човек, те не живеят зле. Проблемът е, че живеят по начин, който не се връзва с представите в XXI в. за почтен живот.

Виждате, че когато се предложат по-твърди мерки спрямо това маргинализирано население, което не желае да учи и работи и иска само да получава, веднага гръмват някакви измислени европейски политици, чиновници или пък псевдо правозащитници и казват: „Това е дискриминация“.

Кое е дискриминация? Да накараш някой, след като иска да получава нещо от държавата, да свърши нещо за държавата?

Какъв пример даваме на младото българско поколение? Защо все повече млади българи, които остават в България, не желаят да работят? Защото казват: „Извинявайте, ама аз виждам съседа от гетото, който не работи, а кара по-хубава кола от мен“. Това ли даваме като пример?“.

Каракачанов потвърди в студиото, че

няма да има коалиционен съвет,

който се провежда традиционно всеки понеделник, поради ангажираност на някои от участващите в него.

Вицепремиерът говори и за изборът на нов главен секретар на МВР, след като предишният Младен Маринов стана министър на вътрешните работи след оставката на Валентин Радев. Според него изборът не трябва да е политически. „Истината е, че полицията има нужда от подкрепа, защото полицията в последните години си върши работата, а не от политически заигравания. Обсъждат се поне 4-5 имена в момента, когато се спрем върху конкретно име, то ще бъде предложено“, каза още министърът и уточни, че сред тях не е бившият главен секретар на ведомството Светлозар Лазаров.

Колегата на Каракачанов от ОП Волен Сидеров пък поиска оставката на Маринов, заради инцидента със съпругата на лидера на „Атака“, която като шофьор попадна в конфликт със судански гражданин. „Мисля, че случаят е ясен, суданецът кара в България без българска шофьорска книжка, но оттук нататък не смятам, че полицията не си в свършила работата. Ето защо нямам основание да смятам, че Младен Маринов не си е свършил работата. Младен Маринов няма никакво основание да си подава оставката“, категоричен беше Каракачанов.

На въпрос за

бъдещето на коалицията „Обединени патриоти“

лидерът на ВМРО обясни, че неговото мнение, както и това на Волен Сидеров е, че на изборите за европарламент партиите в нея трябва да се явят заедно. Тепърва обаче предстояло официално решение на всички участници в коалицията. Каракачанов обяви, че не се притеснява от контактите на Сидеров с Николай Бареков.

Коментирайки поръчката на нови самолети за армията, Красимир Каракачанов обяви, че комисията, която трябваше да оцени офертите до 9 октомври, ще се забави с около десет дена, защото има неясноти по част от офертите и били изпратени уточняващи въпроси към кандидатите. Той обяви, че след сключване на договора първите доставки трябва да са факт след две или три години, което не било фатално.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Коментари 50
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

50 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Бременна ли е отново Кайли Дженър?

Любопитно Преди 1 час

Спекулациите започнаха да набират скорост заради нейна снимка

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Новите AI телевизори са тук, готови за спортното лято

Любопитно Преди 2 часа

Изкуственият интелект ще направи картината още по-красива и реалистична

Инцидент с кран в София

Инцидент с кран в София

България Преди 2 часа

Инцидентът е станал около 15.00 ч. в четвъртък

Еманюел Макрон

Еманюел Макрон: Европа не е безсмъртна

Свят Преди 3 часа

Френският президент призова Европа да се изправи срещу предизвикателствата на променения свят

<p>Вулканични газове и пепелен шлейф: Как ще се отрази на климата</p>

След изригването на мощен вулкан: Как ще се отрази на времето и климата

Свят Преди 3 часа

Как се отразява на времето и климата изригването на вулкан четете в следващите редове

стадион "Георги Аспарухов"

Стадионът на Левски на крачка от общинска собственост

България Преди 3 часа

СОС гласува прехвърлянето на "Герена" с единодушие

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Лукашенко: Имаме десетки тактически ядрени оръжия

Свят Преди 3 часа

Лукашенко предупреди за възможен ядрен "апокалипсис"

<p>Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за Абил, убил приятелката си</p>

Обещавал, че повече няма да я бие: Доживотен затвор за мъж, убил приятелката си

България Преди 3 часа

Абил живеел с 14 години по-възрастната от него Силвия в село Черноглавци

<p>Илиана Кирилова:&nbsp;Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт</p>

Градският прокурор на София: Трябва изцяло нов проект на Закон за съдебната власт

България Преди 4 часа

Прокуратурата определя сегашния като "прибързан"

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

Председателството на СЕМ ще бъде ротационно

България Преди 4 часа

Членовете не успяха да съберат нужните 4 гласа за наследник на Соня Момчилова

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

Изненада! Христо Стоичков очаква второ внуче (ВИДЕО)

България Преди 4 часа

На специално парти семейството разкри какъв е полът на бебето

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

Заловиха група мигранти в бус на един от входовете на София, шофьорът е избягал

България Преди 4 часа

По първоначална информация колата е спукала гума

ь

Русия: Ако ядрени оръжия на НАТО бъдат разположени в Полша, те ще станат мишена за нас

Свят Преди 4 часа

Повече за изказването на руският заместник-министър на външните работи четете в следващите редове