10

Д о 5 години лишаване от свобода за системен психически тормоз и преследване в условията на домашно насилие. Това предвиждат промени в Наказателния кодекс, внесени от депутати от ГЕРБ.

ГЕРБ подготвя пакет от мерки срещу насилието над жени и деца

Сред вносителите е и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева:

"Днес ние сме длъжни да изразим ясни послания към обществото. Към жертвите, които страдат мълчаливо, към безразличните свидетели. И не на последно място, към изродите сред нас. Отдавна загубих илюзията, че подобни престъпления могат да бъдат спрени с говорене, с Фейсбук постове, с разни инициативи. Време е законодателят да говори. Време е държавата да извади сопата", заяви тя.

Наказанията за престъпления, извършени от близки роднини – настоящи и бивши съпрузи, живеещи на семейни начала, братя, бащи, са по-тежки от тези за лица извън близкия семеен кръг. Тормозът извън семейството ще се наказва със затвор до 1 година или пробация. Освен за физическо посегателство, лишаване от свобода се предвижда и за деяния като преследване, включително нежелано посещаване на работното място или други места за контакт и отдих на жертвата, заплашително поведение с цел всяване на страх или принуда за сключване на брак.

Предлаганите текстове инкриминират престъпления срещу личността, засягащи физическата неприкосновеност в условията на домашно насилие. Инкриминира се още системното психическо насилие, както и преследването, от които са настъпили вредни последици за личността.

От своя страна председателят на Правната комисия Данаил Кирилов обясни, че в наказателните закони на много европейски държави е възприета именно подобна наказателноправна защита.

Законопроектът е публикуван на сайта на НС.

Конституционният съд за Истанбулската конвенция: Джендър противоречи на Конституцията

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@