0

Е мил Христов от ГЕРБ остана зам.-председател на Народното събрание, след като депутатите не гласуваха оставката му. „За” това Христов да подаде оставка гласуваха 71 народни представители, а против бяха 118.

Искането за оставката на Христов беше внесено от БСП, след като седмица по-рано в сградата на парламента не бяха допуснати хора с увреждания.

„НС да се засрами един път и завинаги. Свалихме Димитър Главчев, Валери Жаблянов, сега сваляме Емил Христов. Как изглеждаме отстрани“, заяви по време на дебатите Станислав Станилов от ОП.

„А, според вас неуважението към тези хора нормално ли е? По този начин не се ли излагаме. Да не бъдат пускани български граждани в НС и да си измиете ръцете с шефа на охраната”, отвърна му Михаил Христов от БСП.

От своя страна Антон Кутев от БСП заяви, че Христов е направил груба грешка. „Недопускането на тези хора в залата показва бездушието на властта, нещо, в което ни обвинява цялото общество. Никой от тях няма вина за уврежданията си, те искат да се чувстват интегрирани. Затова беше скандалът.

Те са най-онеправданата част от обществото, защото средата, в която живеят е недостъпна за тях.

Дори и да влязат в НС няма една зала, която да е пригодена за тях. Ние сме им задължени – всички партии и сме длъжни да направим нещо за тях. Вместо да вземем мерки да направим нещо за тях, ние не ги пуснахме даже в сградата на парламента“, каза още Антон Кутев.

Самият Емил Христов призова БСП да се извинят на хората с увреждания, които употребили. „Не на мен, аз съм ви простил.

Някой трябва да се извини на хората, които вие употребихте и на всички онези хора, които вие заблудихте. Извинете се, колеги, за да ви олекне“,

призова той.

„Повече от час сте крили от мен, че има граждани, които са спрени от охраната. Г-н Кутев каза, че ме е уведомил докато водя заседанието, как охраната е изпълнявала моя заповед след като аз съм чул, че тези хора са спрени след 1 час“, посочи Емил Христов.

Според председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов днес е било загубено ценно парламентарно време в дебата по оставката. „Загубихме ценно парламентарно време а дебата. От ГЕРБ стоим твърдо зад Емил Христов. Няма да позволим подобни опити за агресия. Намалете това противопоставяне, не печелите нищо от него“, обърна се Цветанов към БСП.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@