147

Ц ветан Цветанов се извини от името на парламентарната група на ГЕРБ за отправени лични нападки към президента Румен Радев и съпругата му Десислава Радева.

Това се случи в рамките на дискусия в парламента относно изводите на временната комисия за проучване на процедурата за нов боен самолет. От ГЕРБ повториха твърдението си, че президентът, в качеството си на командир на ВВС през 2014, е лобирал за закупуване на шведските изтребители "Грипен". Стигна се и до лични нападки. 

Радев: Очаквах премиерът да озапти беквокалите си в парламента

Радев: Хората около Борисов да четат повече

„Виждаме, че ген. Радев, не президента, в своето амплоа на генерал има особен афинитет да си назначава любовниците на втори договор. Разликата е само в мащабите“, заяви Антон Тодоров от ГЕРБ. След това изказване думата му от парламентарната трибуна беше отнета.

Още преди брака им съпругата на президента Десислава е негов ПР във Военновъздушните сили. 

„Не трябва да допускаме от парламентарната трибуна да се говори за лични теми, свързани с личния живот на президента“, заяви Цветан Цветанов и се извини от името на парламентарната група на управляващите, на която е председател. 

В средата на септември обаче Цветанов отправи не по-малко лични нападки към президента, който има един прекратен брак преди настоящия. 

"За мен политик, който иска да дава морални оценки и да бъде съдник на процесите, той трябва да изповядва на първо място семейните ценности. Това мога да го отправя като питане към президента Радев. Не е ли така? Може ли да даваш морални оценки при положение, че... мисля, че по-добре е да спра", заяви Цветанов пред журналисти в Шумен. 

Парламентарният лидер на ГЕРБ се намира в задочен диалог с президента още откакто преди лятната ваканция на парламента инициира създаването на временната комисия за закупуването на изтребител. Многократно Цветанов е намеквал, че Радев е лобирал за ГЕРБ. Президентът от своя страна е на мнение, че управляващите водят нарочна битка срещу него и определи Цветан Цветанов като "беквокал" на премиера Бойко Борисов. 

Днес обобщавайки работата на комисията Цветанов заяви, че сделки за закупуване на "Грипен" са приключили със скандал в Унгария и Словакия, докато Румъния се е снабдила с 16 американски Ф16 и чака още 32. 

Драгомир Стойнев от БСП изрази мнението, че от ГЕРБ лобират за американските самолети. 

Към този момент процедурата за закупуване на нови самолети е отложена, а премиерът Борисов е на мнение, че държавата има по-важни разходи. 

В дебатите беше намесена и друга тема от последните дни - предполагаемият нерегламентиран достъп на началника на кабинета на президента Иво Христов до класифицирана информация. 

Антон Тодоров
Антон Тодоров Източник: БГНЕС

Депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров заяви, че от 10 дни ДАНС работи в президентството. „Има унищожени документи, свързани с началник на кабинета на президента Иво Христов“, каза Тодоров от парламентарната трибуна, цитиран от агенция БГНЕС.

Тодоров заяви, че Иво Христов, началник на кабинета на президента, няма още допуск до класифицирана информация. „Преди две седмици направихме специална пресконференция, на която обявихме тази информация, че Иво Христов без да има допуск до класифицирана информация е чел шифрограма. Екип на ДАНС работи от 10 дни в президентството.

Румен Радев: Лобистите спечелиха за изтребителите

Радев към Каракачанов: МиГ 29 не отговарят на съвременните изисквания

Има унищожени документи в президентството, които са засечени от екипа на ДАНС.

Тези документи са свързани с четенето на тази шифрограма от човек, който няма допуск и той се казва Иво Христов“, обясни Тодоров. Според него била унищожена цялата преписка между външно министерство и президентството. Антон Тодоров посочи, че докладът на Комисията за самолетите е много важен, тъй като става дума за похарчването на 1,5 млрд. лв.

От друга страна Тодоров направи и друга нападка към Румен Радев. „При работата със секретната и несекретната информация разбрахме, че не президентът Радев, а

ген. Радев е човек, който не е приятел на истината“.

„На 16 юни 2014 година пише опорни точки на тогавашния служебен премиер Пламен Орешарски, свързани с единия доставчик. Те са по отношение на компанията „СААБ“, производител на „Грипен“, обясни той. „Това не са хвърчащи документи. Всеки, който е искал, е могъл да ги намери. Не знам дали един ръководител на проектния екип трябва да прави опорни точки на служебния премиер, особено пък само за едната компания“, заяви депутатът от ГЕРБ.

„На 19 май тази година президентът казва, че никога не е изготвял становище за „Грипен“. Мачът свърши. Разбрахме, че ген. Радев не е приятел на истината, няма да споря с някой ако каже, че е заклет лъжец“, коментира Антон Тодоров.

„Ген. Радев си позволи да нарича комисията лобисти. Току що доказахме, че има някой друг, който е лобист, но не сме ние“, уточни депутатът.

Според него президентът сигурно е бил мотивиран от „Грипен“. „Знаете ли как е мотивиран – с потупване по рамото. Не е взел 5 млн., да не си помислите.

Мотивиран е с потупване по рамото“, каза още Антон Тодоров.

Скандална кандидатура за Комисията за досиетата

Скандали в парламента, искат закриване на комисията за досиетата

Антон Тодоров беше предложен от ГЕРБ за председател на Комисията за досиетата. Депутатът сам се похвали миналата седмица, че е номиниран за поста, а преди дни вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов определи експертизата на Тодоров като подходяща за поста.

Номинацията му обаче беше критикувана от опозицията, общественици, журналисти и други организации. Държавният глава Румен Радев пък определи кандидатурата на Тодоров като подигравка с обществото и миналото.

В крайна сметка в понеделник ГЕРБ се отказа от предложението си и предложи изборът на нова комисия да се отложи и проведе след широк обществен дебат.

Цветан Цветанов
Цветан Цветанов Източник: БГНЕС

Цветан Цветанов се обърна към опозицията от трибуната с думите: „Недейте да ни въвличате в този „самолет-гейт“,

който вие организирахте с вкарването на президента в него. От всичко това, което се случва, и със всички процедури, които коментираме и излязоха в публичното пространство направихте „самолет-гейт“, вие го провокирахте“.

„Всички останаха с впечатление, че имате защитна реакция, за да не се споменава ген. Радев, но никъде в доклада той не фигурира. Вие го назовавате, вие го слагате като опорна точка. Има извършена огромна по обем работа от една комисия, гласувана от парламента. В момента водим дебат по същество“, смята той.

Според него БСП са направили така, че държавата да се сочи, че прави процедура, която под една или друга форма обслужва някакви други интереси.
„Ние сме държава в НАТО, трябва да имаме стратегическо партньорство и когато има обективни факти, те трябва да бъдат чути“, каза още Цветан Цветанов.

Депутати от БСП и председателят на парламента Димитър Главчев пък влязоха в спорове.

„Ако обичате напуснете мястото, на което сте в момента и повикайте вашите заместници“, призова пръв Драгомир Стойнев в процедура по начина на водене по време на дебатите по доклада на Временната комисия. „Имам чувството, че вие искате нарочно да принизите дебата, заяждайки се с опозицията, прекъсвайки опозицията. Това не може да се случва, само ако на някой не му харесва споменаването на президента Румен Радев“, смята Стойнев.

Процедурата по начина на водене от страна Стойнев беше предизвикана, защото председателят на НС Димитър Главчев отне думата на Иван Иванов, който в реплика от трибуната, спомена президентската институция и президента Румен Радев. Димитър Главчев от своя страна призова БСП да си изяснят фактическата неточност, тъй като в доклада се цитира името на ген. Радев, когато той още не е бил президент.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК

Коментари 147
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

147 коментара
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 6 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Няколко земетресения в Тайван, най-силното с магнитуд 6,1 по Рихтер

Свят Преди 6 часа

Националната противопожарна агенция съобщи, че няма незабавни съобщения за щети

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави ракети "Пейтриът" на Украйна

Свят Преди 10 часа

Партидата ще бъде доста ограничена

Назначиха нов областен управител на София

Назначиха нов областен управител на София

България Преди 11 часа

Още пет области са с нови управители

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

АБРО: Призоваваме народните представители за незабавна дискусия относно Закона за хазарта

България Преди 11 часа

АБРО с официална позиция във връзка с приетия на първо четене Законопроект за изменение и допълнение на Закона за хазарта

<p>&quot;Скриването на тялото беше трудна задача&quot;: Учителка призна хладнокръвно убийство</p>

"Раздвоена личност”: Начална учителка признава, че е убила приятеля си

Свят Преди 12 часа

"Все още действията ми ме преследват. Понякога ми се налага да си спомням какво съм направила”, коментира обвиняемата пред съда

Унижение

Коя е най-силната психическа травма за човек?

Любопитно Преди 12 часа

Според специалистите, отговорът е само един.

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Присъда от 1794 години затвор за сирийка в Турция

Свят Преди 12 часа

Ахлам Албашир и част от задържаните обвиняеми присъстваха на заседанието

Зеленски: Радиацията не признава граници

Зеленски: Радиацията не признава граници

Свят Преди 12 часа

Зеленски: Дълг на целия свят е да окаже натиск върху Русия

<p>Как е реагирал Георги Блажев на новината, че ще става баща</p>

Георги Блажев: Да си добър родител не облагодетелстваш само твоето дете, ти си в плюс на обществото

Любопитно Преди 13 часа

Това сподели от личен опит писателят и панелист в „На кафе“ Георги Блажев в подкаста „Ох, на мама! Podcast”, който е и баща на две деца

Аварирал камион причини километрично задръстване

Аварирал камион причини километрично задръстване

България Преди 13 часа

От полицията съобщиха, че към мястото на инцидента пътуват екипи

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Гласувайте за най-големите постижения на България след 1989 година

Свят Преди 13 часа

Вижте как може да подкрепите някой от най-забележителните успехи на страната ни

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

„Огледало на войната” в „Темата на NOVA“

Любопитно Преди 14 часа

Не пропускайте тази събота след централната емисия новини

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Дамите в “Един за друг” изясняват отношенията си лице в лице

Любопитно Преди 14 часа

Те ще играят нестандартна игра на покер

<p>&bdquo;Който разбие тази гробница, ще срещне смъртта от болест, която никой лекар не познава&ldquo;</p>

Проклятието на фараона: Води ли до смърт отварянето на гробница

Любопитно Преди 14 часа

Интересни и мистериозни факти за гробниците може да прочетете в следващите редове

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Събуждате се уморени с болки в цялото тяло?

Любопитно Преди 14 часа

Неправилната позиция на сън води до проблеми с гърба