21

А ко искат да влязат в ЕС и НАТО, балканските страни трябва да уважават историята и да развиват добросъседство.

Около тази теза се обединиха българският президент Румен Радев и гръцкият му колега Прокопис Павлопулос. Това е първата визита на Радев в страна от Югоизточна Европа, 6 месеца след встъпването му в длъжност.

Борисов и Заев се разбраха за договора за добросъседство

Радев иска ЕС да се ангажира с Македония

Посещението идва в момент, в който се увеличава фокуса на разширяването на ЕС в Западните Балкани. България вече изтъкна, че това ще е една от основните точки на обсъждане по време на председателството ни на Съвета на Европа през 2018г. 

Причината той да избере югозападната ни съседка за начално посещение в региона е "стратегическият характер" на партньорството между София и Атина.  

Гръцкият държавен глава заяви, че е нужна работа за "една силна Европа, федеративна Европа", както и че страната му подкрепя присъединяването на всички страни от региона в ЕС и НАТО.

Той обаче допълни, че "има и предпоставки, които трябва да бъдат спазени", както и че съседните страни трябва да уважават международното право, европейските постижения,

"но най-вече историята и цивилизацията".

Към момента Гърция блокира преговорите за членството на Македония в НАТО. Проблемът е името на западната ни съседка, което съвпада с това на гръцка област, а Атина смята за свързано с историята на страната.

Новото македонско правителство на премиера Зоран Заев даде заявки, че ще поднови преговорите с Гърция.

В изказването си Павлопулос засегна и Турция.

"Липсата обаче на уважение именно към историята и цивилизацията, културата ни, е вече един лош сигнал. Не е възможно да не се уважава например статута на Света София като световно културно наследство", заяви гръцкият президент, визирайки прочутият християнски храм в Истанбул.

Тази седмица в храма се състоя четене на Корана, организирано за втора поредна година от турските власти. И в двата случая това доведе до недоволството на официална Гърция.

"И Гърция, и България подкрепят тези държави и ще продължаваме да ги подкрепяме, но те трябва да покрият критериите за членство и - нещо много важно за условията на Балканите - добросъседските отношения, взаимното уважаване на историята трябва да бъдат задължителното условие, за да започнат преговори за членство", съгласи се и Румен Радев.

Българският президент отбеляза, че София и Атина споделят сходни позиции за европейският дневен ред, а също изтъкна и че търговския обмен между двете страни вече достига 3 милиарда евро на година. Радев прибави, че Гърция е сред основните инвеститори в България и развиването на бизнес контакти трябва да продължи.

"Подкрепата на Гърция за приемането на България в Шенген е от особена важност.

Само това е начинът да гарантираме ефективна борба с нелегалния трафк на хора и срещу тероризма в региона. Крайно време е това да разберат и останалите страни членки на ЕС", изтъкна Радев.

Павлопулос прибави, че Гърция подкрепя присъединяването на България към Шенгенското пространство за свободно движение на хора и стоки "с всички сили".

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@