20

„Ще настоявам ЕС да се ангажира повече с Република Македония. Смятам, че партиите в Република Македония ще намерят диалога, правилния път”. Това заяви президентът Румен Радев от авиобаза „Граф-Игнатиево“”, където присъства на демонстративен полет на най-скъпия изтребител в света, американския F-35.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ РАЗМИРИЦИТЕ - ПРОТЕСТИРАЩИ НАХЛУХА В ПАРЛАМЕНТА В СКОПИЕ

„Това не е начинът за управление на една държава. Недопустимо е парламентът да се превръща в бойна арена. Смятам, че партиите в Република Македония ще намерят диалога, правилния път. Повече диалог вместо противопоставяне. Република Македония няма друг изход”, каза държавният глава.

Хиляди на протест в Македония при посещението на ерокомисаря Хан

Македонците свалиха маските

Македония изпадна в пълна безизходица

„Към момента за България няма заплахи и рискове, но ако така продължава, в никакъв случай това, което става в Република Македония няма да допринася за стабилност. Напротив ще става все по-рисково и то все по-близо до нас. Така че в рамките на Евросъюза, НАТО и трябва да се търси решение”, каза българският президент.

Той предположи, че утре на срещата в Съвета на Европа, на която ще се обсъжда „Брекзит”, ще бъде засегната и темата за Македония.

Междувременно около 400 полицаи с щитове и специална екипировка бяха разположени пред парламента в македонската столица Скопие, за да не допускат достъп до сградата.

Русия: Западът да спре да се меси в Македония

Американски конгресмен иска подялба на Македония

Балканите - следващото бойно поле за Русия и САЩ

Кордоните са така подредени, че участък от централната улица, която минава покрай парламента, е напълно блокиран.

Македонското вътрешно министерство съобщи, че ситуацията вътре и около сградата на законодателния орган се е стабилизирала и общественият ред е напълно осигурен.

Според сръбските медии в размириците в Македония са се включили футболни агитки от Сърбия, които са дошли „по покана” на феновете на македонските отбори, за да „се противопоставят на евентуална албанска намеса”.

В четвъртък вечерта новосформирано мнозинство в македонския парламент избра за председател на институцията члена на албанския Демократичен съюз за интеграция Талат Джафери, който след това произнесе реч на албански от парламентарната трибуна.

В отговор активисти от общественото движение „За единна Македония” влязоха в сградата и окупираха пленарната зала и пребиха няколко народни представителя.

По информация на местния телевизионен канал „Сител” поне 190 души, между които и депутати, полицаи и демонстранти, са пострадали по време на безредиците.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@