43

„Показахме, че България може да работи убедително като европейска държава, да разбира същността на европейските приоритети и да прояви умението да работи пълноценно за тяхното постигане". Това каза премиерът Бойко Борисов от парламентарната трибуна при отчета си за българското европредседателство.

„Резултатите, които постигнахме показват нашата отговорност, професионализъм, нашата ангажираност с европейската кауза и способността ни да работим за нея. Мотото на българския парламент стана слоган на целия Европейски съюз през изминалите шест месеца. „Съединението прави силата“ е смисълът на европейската кауза и макар, че едва от историята ни, трябва да остане като основен принципи на българската политика“, каза Борисов.

Юнкер похвали България и Борисов за Македония

БСП иска правителството да си ходи, ГЕРБ: дайте аргументи

Йончева срещу Биков за вота на недоверие, преценете кой е прав

Той подчерта, че това е първото председателство на нашата страна след приемането ни в ЕС и е послужило за изпитание на европейската ни идентичност.

Министър-председателят отчете, че на 1 януари тази година страната ни е започнала работа по 105 отворени законодателни досиета, а впоследствие Европейската комисия е предоставила още 30.

„Равносметката – 46 постигнати споразумения с Европейския парламент; 39 законодателни досиета, по които сме обединили позициите на всички 28 държави членки в Съвета на ЕС, за да може да започнат преговори с Европейския парламент; 58 заключения на Съвета; 1 заключение на председателството”, отчете Борисов.

Министър-председателят обърна специално внимание и на друг ключов за страната приоритет – сигурността и охраната на външните граници на ЕС. „Успяхме да постигнем споразумения с Европейския парламент по три регламент за полицейското и съдебното сътрудничество, граничните проверки и връщането на незаконно преминаващи граждани на трети страни”, аргументира се Борисов.

„Като знаково постижение на нашето председателство мога да определя поставянето на фокуса на усилията ни за европейската перспектива и свързаността на Западните Балкани”, каза премиерът.

„По темата за миграцията всички протоколи от мои изказвания много ясно се пазят. Ако има за нещо, за което да ми е най-чиста съвестта - това е миграцията. Мигрантската вълна намери всички държави неподготвени, в това число и България. Всички очакваха да подпишем Споразумение за мигрантите, а бяхме най-твърди”, заяви той.

„Не само, че не съм подписал споразумение, а в следствие на това, че не пожелах, очаквам да има отговори под кръста, както обикновено се казва”, посочи премиерът.

Лидерът на опозиционната Българска социалистическа партия Корнелия Нинова обаче смята, че правителството не е успяло да се справи успешно с европредседателството.

Според нея „председателството не можа да мобилизира енергията на българския народ. То беше превърнато в еднопартийно мероприятие за личен рейтинг на един човек. Правителството по това време излъчваше нестабилност на управляващата коалиция. Държавата излъчваше несигурност”.

„Ще кажете, че и БСП ви завижда. Сигурно и тези стотици хиляди българи по улиците на протести и те ви завиждат, сигурно онези ваши коалиционни партньори и те ви завиждат“, каза Нинова и заяви, че БСП предлага обективна оценка без политически страсти и емоции. „Това председателство беше голяма възможност за Европа и България, тази възможност беше пропусната. Това председателство не отговори какво е бъдещето на Европа и какво е мястото на България в това бъдеще. Вземете си поуката”, каза Корнелия Нинова на управляващите.

Тя добави, че БСП внася подписка за провеждане на разискване по темата миграция и предлага решения.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@