80

„България няма сигурност. Има кражби, набези по селата, поръчкови убийства, които не са разкрити”, това заяви пред NOVA депутатът от БСП Елена Йончева, коментирайки предстоящия вот на недоверие към правителството.

„Част от управленската програма на ГЕРБ е във всяко населено място да има по един полицай. Това е някакъв мираж. Засега няма такова нещо. Трябва да бъдат назначени 6000 души. В момента има назначени под 2000 души, а напусналите системата са над 2000”, каза Йончева.

БСП иска правителството да си ходи, ГЕРБ: дайте аргументи

БСП пак внася вот на недоверие, правителството не гарантирало сигурност

БСП остана с двама по-малко в навечерието на вота

Според нея ГЕРБ управляват България от 10 години и не могат да се оправдават с някакви други правителства.

„Тези проблемите със сигурността само се задълбочават. 75% от кражбите не са разкрити, 85% от телефонните измами не са разкрити. Кажете коя е тази държава в Европа, която не може да се справи с телефонните измамници”, посочи Йончева.  

По думите ѝ Законът за частната охранителна дейност връща страната във времената на СИК и ВИС, „на практика приватизира работата на МВР” и дава на кметовете „да правят свои армии”.

Йончева използва заглавието на книгата „Шайка” на бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров, за да сравни управляващите с „организирана престъпна група”.

Депутатът от БСП подчерта, че политиката на правителството застрашава още енергийната, финансовата и военната сигурност на България. „Изтичат милиарди и няма виновни”.

„Смятам, че българинът в някакъв момент ще се събуди и ще разбере, че лъжата не може да бъде форма на управление”, каза Йончева.

Депутатът от ГЕРБ Тома Биков отговори на обвиненията на опозицията към управляващите.

„Това е тезата – всички в ГЕРБ са „организирана престъпна група”, крадат милиарди и народът страда”, възмути се Биков. „Като сме влезли в парламента сме длъжни да търпим подобни неща. Но никой няма да спечели от това”.

„Едно е да кажем, че има проблеми в системата на сигурността, друго е да кажем, че сме организирана престъпна група. Шайка е, ако вземеш стотици хиляди левове от обществена телевизия, докато човекът, с когото живееш е министър-председател”, каза Биков, въпреки че Йончева осъди премиера Бойко Борисов за клевета за подобни твърдения.

Според Биков в дебата за вота на недоверие опозицията използва лъжи.

„Първо, не над 2000 души са напуснали МВР. Около 600 полицаи са напуснали, на тяхно място са назначени 1700. Обещанието на ГЕРБ е да има 1000 назначени полицаи за 4 години. За една година са назначени 1700 и вероятно ще бъдат назначени още”, каза той.

„Разбира се, че в системата има комплексни проблеми, които обаче, нито ще се решат за три дни, нито ще се решат с вот на недоверие или директни лъжи”, заяви Биков.

Според него в мотивите за вота „има преглед на печата, публицистика и едни широки фрази. Народът се чувствал несигурен. БСП или са социологическа агенция, след като говорят какво чувства народът, или са главна редакция на наполовина жълт вестник”.

Биков подчерта, че би било добре, ако има истински дебат за проблемите в сектор „Сигурност”.

„Съжалявам, че днес няма да има дебат по същество. Днешният дебат ще е това: ние ще излезем, те ще излязат. Ще се плюем 4-5 часа в парламента и от това няма да произлезе нищо”, каза Биков.

Той подчерта, че нападението срещу полицаи в Ботевград или случаите в Угърчин, са в резултат на липса на ефективна дългогодишна политика в образованието и социалната политика.

„Над 30 хиляди деца са вкарани в системата на образованието през последната година. Да, резултатът ще дойде след 15-20 години. Да се надяваме, че те няма да бъдат докарани до това оскотяло състояние, в което се намират цели групи от нашето общество”, посочи Биков.

Той отчете, че от затягане на контрола по границите са събрани над 2 млрд. лв. и по време на служебния кабинет - когато е имало безвластие, веднага контрабандата се е повишила.

„Ние се опитваме и с полицаи, включително с този закон, който дава на кметовете право да наемат охранителни фирми. Това ще увеличи нивото на сигурност в тези населени места. Няма значение дали котката е държавна или частна, важното е да лови мишки”, смята депутатът от ГЕРБ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@