44

О бщественото движение за опазване на Европейското културно и природно наследство на световноизвестният тенор Пласидо Доминго "Европа Ностра" публикува доклад с план за опазване и развитие на паметника "Бузлуджа".

Паметникът на Бузлуджа е едно от седемте най-застрашени културни наследства в Европа през 2018 година, определи още през март т. г. най-голямата европейска неправителствена организация за опазване на културно историческото наследство на Стария континент. В нея членуват над 250 сдружения от 47 страни.

Новината за изготвения доклад съобщи в Пловдив Пийт Джаспърт, вицепрезидент на организацията, предаде БГНЕС. Джаспърт участва в церемонията по награждаването "Чудесата на България" в "Града под тепетата". 

Докладът е публикуван на официалната страница на организацията. Направен е след 3-дневна експертна мисия в края на септември на специалисти по културно наследство и финансисти, и след срещи в Министерския съвет, Министерството на културата и Регионалната администрация в Стара Загора.

Какви са изводите и препоръките?

"Паметникът е уникално инженерно постижение, образец на архитектурата и приложните изкуства и има голям потенциал", се казва в доклада. Според експертите, той трябва да се възстанови и върне към живот не съвсем в оригиналния си вид, но адаптиран към новото време и с нови послания. Особено важно е да не става предмет на политически противоречия.

Като първа неотложна стъпка "Европа Ностра" съветва да се извърши ремонт на покрива и на прозорците, така че там да не влиза вода и да се спрат разрушенията на времето до фаза вътре да влязат вече експертите за точни оценки. Този етап би струвал 500 000 евро плюс ДДС. В момента паметникът е под отговорността на Регионална администрация Стара Загора, а от организацията препоръчват собствеността да се прехвърли. Предложенията са няколко, като те включват отговорността и на държавата.

Частна собственост може да се допусне в оперативната фаза, се казва в доклада. Що се отнася до комунистическите символи - петолъчките, залата във форма на медал, релефните надписи на входа - те да останат, но да не се реставрират- така че да бъдат интерпретирани не като пропаганда на бившия социалистически строй, а като част от историята на държавата в последните два века. 

Паметникът на Бузлуджа в бъдеще може да се превърне в един силен притегателен център за културен туризъм, смятат от фондацията. Освен за туризъм "Европа Ностра", предвижда използването на сградата и за конгреси, семинари, изложби. Но фондацията препоръчва бъдещата експлоатация на сградата да бъде поставена на обществен дебат.

Според доклада предварителната стойност на възстановяването на паметника на Бузлуджа е около 7.5 млн. евро плюс ДДС, които може да се търсят от Европейските структурни фондове, най-вече от Европейския фонд за регионално развитие или Кохезионния фонд. По разчети, работата до пълното възстановяване ще продължи около 4-5 години, като всяка година ще бъдат създавани 600 работни места. 

Класирането на монумента в списъка на "Европа Ностра" се случи след номинацията му от Фондация "Проект Бузлуджа" на архитект Дора Иванова, чиято фондация е член на "Европа Ностра". Българският паметник се класира сред 7-те най-застрашени културни наследства в Европа за 2018 година заедно с други значими обекти от Албания, Великобритания, Гърция, Румъния, Турция и Австрия.  

"Президентът на "Европа Ностра“, световноизвестният тенор Пласидо Доминго, неслучайно нарече паметника Бузлуджа "изключително съкровище на Европа". Организацията няма да осигури пряко финансиране на евентуалните възстановителни дейности, но попадането на паметника Бузлуджа сред 7-те финалисти отваря повече възможности за спасяване на разрушения монумент. Смятаме, че сега имаме шанс повече от всякога“, каза през март в Казанлък архитект Иванова по време на пресконференция по повод класирането на монумента.

Трябва ли да се съборят паметниците от комунизма

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още интересни новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@