23

П реустановен учебен процес има в 1071 образователни институции заради грипната епидемия. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Вчера 5-годишно дете почина, вероятно от усложения от грип, а в Пловдив починалите от грип са няколко. В Пазарджик 42-годишен мъж е починал след тежки усложнения. 

Днес достигнахме пика от гледна точка на броя на училищата, които са в грипна ваканция. Над една четвърт от всички училища и детски градини в страната са в грипна ваканция, каза Вълчев.

Просветният министър участва в дискусия с граждански организации и бизнеса за това как могат да си сътрудничат и да следват единна политика в посока развитие на уменията на всеки ученик.

От днес в грипна ваканция са 194 училища в област Пловдив, 122 училища в област Варна и 69 училища в област Добрич.

По предписание на РЗИ няма занятия в 97 училища в София-област. В област Пазарджик не се учи в 122 училища, в 60 училища в област Смолян, в 43 училища в област Ямбол и в 40 училища в област Перник. В Перник ваканцията се удължава до 25 януари. 

Последен ден от грипната ваканция са 137 училища в Бургаска област, в 120 училища в област Стара Загора, и в 65 училища в област Шумен. В едно училище в Кюстендилска област няма учебни занятия днес - СУ „Св. Климент Охридски“, по предписание на РИОКОЗ, не се провеждат занятия и в ДГ "Детелина" в с. Черно поле, Видинска област. 

Три нови области обявяват грипна епидемия от вторник - Пловдив, София-област и Варна. Така райони с висока заболеваемост у нас стават общо 12. 

Сливен е в грипна епидемия от утре. Хасково също обявява грипна епидемия от утре. 

"Пневмонията е най-честото усложнение на грипа. Тя невинаги протича по толкова тежък начин, но около 5% хората с грип развиват форма на пневмония", каза главният здравен инспектор Ангел Кунчев пред "Здравей, България" по NOVA след смъртта на 5-годишно дете от Благоевград. То почина от пневмония в понеделник.

Детето постъпва в болницата в неделя. Прието е първо в детско отделение, но много бързо го местят в реанимация. Там детето издъхва.

“Детето е обгрижвано, не е имало забавяне при прехвърляне от Спешния център до детско отделение.  То е било с двустранна бронхопневмония вирусна. Още със самото приемане е прието с тази диагноза. Не са закъснели , има такива мълниеносни форми и в първите часове се получава екзитус”, каза Веселка Мончева от РЗИ- Благоевград.

"Епидемията тази година има по-малка интензивност, но пък процентът на усложненията е малко по-висок. Усложненията зависят от това дали сме взели навреме първото хапче. Грипът не трябва да бъде подценяван", добави здравният инспектор.

Той обясни, че когато високата температура се задържа 3-4 дни, болният трябва да допусне възможността за развитие на усложнение и да вземе мерки.

"При едновременно боледуване на такива цифри - от 100 000 до 200 000 души, натискът върху здравната система е много голям, достъпът е малко по-бавен. Личните лекари и лабораториите са натоварени. Спешна помощ получава повече обаждания. Всяка година го преживяваме този период от средата на януари до средата на февруари", заяви още д-р Кунчев.

Две жени - на 40 и на 42 години са починали в отделението за пулмология на УМБАЛ "Св. Георги" на 20 януари. И при двете причината за смъртта е тежка бързо протекла пневмония като усложнение след грип.

Едната от жените е била учителка в близкото село Труд. От днес учениците в Пловдив са в грипна ваканция до края на седмицата. Заболеваемостта в последните дни рязко се е увеличила.

Двама пациенти от УМБАЛ-Пловдив са починали поради усложнения след грип. 

"Усложненията бяха от съдово естество, при пациенти на възраст над 80 години", каза началникът на Пулмологията - д-р Илияна Вълканова. Има още един смъртен случай на починал от усложнение, но той не е бил болен. 

Въпреки профилактиката, пациентите са получили белодробна тромбоемболия. Всички са имали и придружаващи заболявания.

В момента в отделението по пулмолигия няма нито едно свободно болнично легло, а пристигат нови пациенти, твърдят от лечебното заведение. От там са отправили искане временно базата да бъде увеличена с девет легла, докато отмине грипната вълна.

Случаите започнали драстично да нарастват по Коледа и оттогава досега през отделението са преминали над 170 болни. Трима от заболелите с пневмония, които са в по-тежко състояние, са преместени в интензивното отделение и са поставени на апаратна вентилация.

В Пазарджик мъжът е починал в резултат на тежки усложнения, съобщи директорът на болницата д-р Васил Вълчев. Той обясни, че мъжът е бил приет в болницата с дихателна недостатъчност. При този случай не е бил изолиран видът на вируса и не се е разбрало какво е причинило отказването на органите, обясни той. 

По думите му в болницата са четирима души на командно дишане след вирусни инфекции. Успели да спасят 27-годишен мъж, който се лекувал седмица у дома. Той е пристигнал в коматозно състояние. 

Когато температурата се задържа над 3-4 дни въпреки лечение, когато имате болки, не можете да станете от леглото, ако има кашлица, която слиза надолу, вече трябва да се потърси лекар, коментира Кунчев. 

Как да се предпазим - не ходете болни, ваксинирайте се - това са съветите на лекаря. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@