10

Д есетки епруветки с кръв откри шофьор край автомагистрала "Хемус" в района на Девня. Все още не е ясно дали кръвта е човешка, или животинска. Здравните власти и екоинспекцията са алармирани за зловещата находка. Стъклените съдове са били забелязани от шофьор, спрял по време на път по магистралата в региона.

Във вторник кметът на Девня и представители на РИОСВ-Варна и РЗИ-Варна инспектираха мястото. 

"Целостта на епруветките не беше нарушена, което предполага, че няма опасност от замърсяване на околната среда и водите. За съжаление, надписите върху тях бяха изтрити и не е възможно да установим кой си е позволил да ги изхвърли тук”, каза в ефира на "Здравей, България" кметът на Девня Свилен Шитов.

"Може да се предполага, че биологичният отпадък е от човешка кръв, тъй като тя е в контейнери, които се използват обикновено в медицински лаборатории. На този етап е абсурд да се разбере кой ги е изхвърлил. Няма никакви следи по тях. Всички институции, сред които и Областната дирекция на МВР са информирани за случая". Това коментира за "Фокус" д-р Янка Драганова от Регионалната здравна инспекция.

По думите на д-р Драганова, по закон, подобни отпадъци трябва да се извозват от лицензирани фирми от лечебни и други заведения. Всяко заведение трябва да има сключен договор с такава фирма, която е регистрирани в Министерството на здравеопазването. Обезвреждането става в специални инсталации, а единствената такава на територията на област Варна е в Девня.

Институцията, която отговаря за биологичните отпадъци, е Регионалната инспекция по околната среда и водите. Представители на РИОСВ-Варна тепърва ще проверяват дали има начин да установят произхода на епруветките.

На мястото е направено обезпаразитяване.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@