57

П ри подаване на документи за задгранични паспорти, граждани получават известие, че имат неплатена глоба по Закона за движение по пътищата.

При опит да разберат каква е, ударили на камък. На гишето нямали информация за санкцията, а на онлайн портала на МВР пишело, че нямат никакви нарушения. За това сигнализират зрители на NOVA.

Цветомира и Дилян са решили тази година да почиват в чужбина. Планирали са семейната им ваканция да бъде в Турция.

Разбират, че паспортите им изтичат и отиват да ги подновят. Очаква ги неприятна изненада - жената зад гишето ги информира, че имат фиш за превишена скорост.

"Оказа се фиш на мое име. Не знаех за него. За да ми издадат паспорта, трябва да заплатя тази глоба, която ми е наложена от КАТ. Когато попитах дали мога да платя при тях, те ми казаха, че не може. Получих само едно уведомление, на което никъде не пише номера на фиша и реално няма как да платя за него", разказва Дилян Николов.

Мъж получи шест акта от Стокхолм, без да е напускал България

Никой не им обяснява могат ли да получат паспортите си, ако не платят фиша. Двамата започват търсене в онлайн портала на МВР.

"Оттам става ясно, че нямам задължения, което ми е странно понеже един час на гишето ми бе казано, че имам глоба", поясни Дилян.

За да открият номера на фиша, Дилян и Цветомира започват да звънят в отдел "Пътна полиция". След многократни позвънявания се чува женски глас. Цветомира Колева пита каква е глобата, която с Дилян трябва да заплатят, но не получава никаква информация. 

След първоначален отказ и дълъг разговор номерът й е даден тайно. Оказва се, че документът, който са получили на гишето за издаване на лични документи, не е официално връчване на глобата.

"Това е просто уведомление, с което гражданинът получава сведение, че има неплатени глоби", заяви инспекторът в отдел "Пътна полиция" към ГДНП Мария Ботева.

А невръчените фишове не излизали в системата без точния номер на глобата.

За да получи официално фиша, Дилян е трябвало да отиде лично в КАТ. И едва тогава, като разбере номера, да плати онлайн през системата.

Пред NOVA от полицията казват, че дори и да не си платят глобата, семейството е щяло да получи паспорти, защото в закона всъщност няма текст, по който да се спира издаването им заради неплатени глоби. 

Преплували административния океан в България, семейството на Дилян и Цветомира спокойно ще се отдаде на почивка в чужбина, но остава въпросът им - защо трябва да изтече срок на паспорт, за да се разбере, че има натрупана глоба по Закона за движение по пътищата и защо е толкова сложна процедурата по плащането й?

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@