2

Р асте броят на разкритите гробове в средновековния некропол на Перперикон, който археолозите копаят това лято. При разкопките археолозите се натъкнаха на находки, които разкриват тайни от свещения град.

"Разкрихме повече от 60 гроба, които са много добре оформени. Те са от периода 10-12 в. Открихме изключително рядка монета на цар Иван Асен II. Хората, които искат да посетят мястото, трябва да се подготвят за поне 3-часово обикаляне. Наистина има какво да се види", разказа в ефира на "Здравей, България" по NOVA проф. Николай Овчаров.

В края на юли 7 от над 150 находки при разкопки в Перперикон показа археологът Николай Овчаров. Сред тях са три бронзови кръста като два са нагръдни, а единият е рамо с изображението на евангелиста Йоан, бронзово ключе за сандък със съкровище. Най-значимо от откритията обаче е монетата на Цар Иван Асен II.

"Това е една изключително рядка находка. Монетите, които до този момент са открити в цяла България са 27-28. Това е първото доказано българско монетосечене. Има спорове, че Калоян е пускал монета, това обаче е доказано за Иван Асен II, който както знаем разширява България почти на целия Балкански полуостров. От негово време има една златна монета, всички останали са билонови – медни със сребърно покритие, което рядко се запазва", разкри археологът.

През февруари държавата отпусна 250 000 лв. за провеждането на новия археологически сезон в Перперикон, който е един от най-големите обекти на културно-исторически туризъм у нас. 

Подготвя се и пети по програма "Региони в растеж", с който ще се завърши реставрацията, консервацията и инфраструктурата на Перперикон.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@