1

Н яма категорично решение за проблемите в Столичния общински съвет (СОС), коментираха политически групи в СОС след срещата, която беше организирана от общинските съветници от "Синя София" и общинския съветник Карлос Контрера от ВМРО.

Идеята на срещата беше да се направят преговори за намиране на решение за излизане от кризата с избора на председател на Общинския съвет. Това съобщиха миналата седмица в петък от КОД. 

На срещата присъстваха представителите на политическите групи на ГЕРБ, ПП-ДБ ("Спаси София"), КОД, ИТН, "Синя София" и Карлос Контрера от ВМРО. Вчера от "БСП за България" обявиха, че няма да присъстват на срещата, на която също нямаше представители и от "Възраждане". 

Георгиев предложи на Терзиев алтернативи за справяне с проблемите на СОС

"Доволни сме, че за първи път се събираме всички, макар и без "Възраждане” и БСП, и започнахме да говорим за големия проблем-кризата в общинския съвет. Чухме позициите на отделните политически партии, останаха много отворени въпроси и очакваме след Нова година отново да се срещнем”. Това заяви проф. Вили Лилков след срещата с политическите групи в СОС.

"Оптимист съм, макар че тонът между ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС беше доста остър, но го приемам като добро начало. Смятам, че до 11 януари, когато ще е следващото заседание на СОС, ще имаме решение”, поясни още Лилков след което уточни каква е била позицията на ГЕРБ-СДС.

"ГЕРБ-СДС предлагат да има коалиционно споразумение, докато ние, инициаторите на срещата, и повечето от участниците виждат решението във временен председател до приемането на бюджета”, обясни Лилков.

ПП-ДБ-СС: Поведението на опозицията в СОС е безотговорно

Другият домакин на срещата Карлос Контрера обясни, че се е поставил вариантът за временен председател на СОС от ПП-ДБ-СС и ГЕРБ-СДС и при какви условия биха подкрепили това нещо, ако този председател не е от техните групи.

ГЕРБ-СДС смята, че заради ПП-ДБ-СС СОС не може да работи, както и че само от "Спаси София" не са готови на разговори с тях. От ПП-ДБ-СС пък обвиняват ГЕРБ-СДС, че не предлагат никакви алтернативи за управлението на София. Това са изводите от проведената днес среща за консенсус в СОС.

"60 дни след изборите не стигнаха на ПП-ДБ ("Спаси София") да осъзнаят, че нямат мнозинство в общинския съвет. Това научихме от срещата днес, организирана от "Синя София" и ВМРО, на която присъстваха и представители на ПП и "Спаси София", заяви Георги Георгиев.

Той посочи, че от ПП-ДБ ("Спаси София") нямат никакво конкретно предложение за разблокиране на общинския съвет: "Искат временен председател, но не знаят кой, искат коалиционно споразумение, но не знаят с кого. Така София не може да се управлява!".

Георгиев заяви, че са очаквали да чуят предложения за решение, а са чули още от същото досега.

"А ако правиш едно и също, не можеш да очакваш различен резултат. 23 е по-малко от 31, уважаеми колеги. Всеки първокласник ще ви го каже. Първокласниците в политиката обаче са опасно нещо, защото доведоха до пълен блокаж на управлението на София. Създадоха политическа криза, каквато градът ни не помни и продължават да прехвърлят отговорността. Очакването ГЕРБ да разреши кризата показва само безпомощност и страх", заяви Георгиев.

Той подчерта, че е нужно политическо лидерство.

"Ако не можете да го покажете, признайте го пред софиянци и спрете с оправданията!", призова Георги Георгиев.

"Приехме поканата на Карлос Контрера и Вили Лилков, за да разберем какво ново предлагат от ПП-ДБ-СС. Това, което разбрахме, е, че те не са подготвени с никакъв вариант освен предложението за временен председател. Това изглежда наистина несериозно, защото означава плаващи мнозинства", заяви общинският съветник Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС. Той поясни, че не е ставало въпрос за ротационен председател, след което уточни какво според него е работещото решение.

"ГЕРБ спечелиха последните два национални избора, но като стара и мъдра партия прецениха, че ще направят крачка назад и ще оставят този процес в ръцете на някой, около когото може да се събере мнозинство. ПП-ДБ-СС все още са се запънали и не искат да дадат властта, смятат че ние сме длъжни да им гласуваме техния председател на СОС", каза Хекимян.

Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС пък заяви, че не са получили алтернативи от ГЕРБ-СДС.

"Ние сме готови за разговори с абсолютно всички, за съжаление, нямаме конструктивност от тяхна страна", каза Петров. На въпрос какво конкретно те самите са предложили на срещата, общинският съветник от ПП-ДБ-СС уточни, че са предложили варианта за временен председател до приемането на бюджета.

"Ние предлагаме, ако искат те да предложат. Никой не предложи, съответно дадохме варианта за най-възрастния общински съветник като критерий, но те не предложиха и никакъв такъв критерий", поясни Цветомир Петров, след което отбеляза, че до 11 януари, когато е следващото заседание на СОС, има време и се надява да се проведат още няколко срещи до тогава.

Андрей Зографски от ПП-ДБ-СС заяви, че вариантът за нови избори е много лош за софиянци, но те са готови да се явят на нови такива.

"Смятаме, че ще подобрим резултата си, но вариантът е лош за софиянци. ГЕРБ-СДС трябва да са опозиция в съвета, има и други партии, с които се надяваме да говорим", коментира Зографски. Относно бъдещо коалиционно споразумение общинският съветник уточни, че такова трябва да бъде базирано на конкретни програми от политическите сили, било то и всички.

"От ден първи каним ГЕРБ-СДС на разговори, това, че никой не ги иска, не е така. Ние сме готови на разговори", допълни Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС.

"Колегите от ПП-ДБ-СС казаха, че са готови на коалиционно споразумение. Това е все пак стъпка в правилната посока. Временният председател не е най-доброто решение, но все пак е някакво. Коалиционното споразумение обаче е напълно задължително", това заяви общинският съветник Пламен Данаилов от ИТН след проведената среща за бъдещ консенсус в СОС.

"Това коалиционно споразумение трябва да се предложи от първата политическа група и то е правилното за търсене на мнозинства. Ако има такова, ще го разгледаме и ще преценим дали да се включим в него", смята Данаилов. Той уточни, че има 14 комисии в СОС, които трябва да бъдат част от това споразумение, както и конкретни програми за управлението.

Димитър Данаилов от ИТН пък даде конкретика какъв трябва да е човекът, който да застане начело на СОС.

"Профилът трябва да бъде млад и енергичен, човек, който може да работи с кмета на СО. От тази гледна, точка Борис Бонев не отговаря на този профил, защото СО не се управлява чрез Facebook профил. Трябва работа и капацитет, Бонев не отговаря на този профил", смята общинският съветник от ИТН. 

Днешната среща в Столична община е отчаян вик за власт, а не решение. Това се посочва в позиция на групата на "Възраждане" в Столичния общински съвет, изпратена до медиите.

Очарователен е опитът на един-двама общински съветници да изиграят ролята на спойката между разединените ПП-ДБ ("Спаси София") и ГЕРБ, се отбелязва в позицията. В крайна сметка, всички те са изправени пред една дилема - как и по какъв начин да пренесат сглобката от национално ниво на местно, за да може всички заедно да управляват и да продължат превръщането на София в още по-мръсно, прашно и неуютно място, допълват от "Възраждане". 

Според "Възраждане" в намеренията им няма нищо от светлите им предизборни обещания, а по-скоро страх от нови избори и страх, че отново трябва да се борят за заветната им власт над столицата. Подобни срещи като днешната са отчаян вик за власт, а не решение как да представляват по-добре избирателите си. Случващата се днес среща за пореден път потвърждава това, че подобни малки формации като КОД и ВМРО- БНД съществуват само за да оправдават подобни безпринципни политически ходове и да служат като патерици на ГЕРБ и ДПС, допълват от групата. 

"Възраждане" няма да участва  в безпринципни договорки, ще говорим само за политика, по важни за столицата въпроси, а не за това как да се пренесе вредната сглобка и на местно ниво, се посочва още в позицията на групата общински съветници. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Филмов фестивал в Кан

Тази вечер откриват 77-то издание на филмовия фестивал в Кан

Любопитно Преди 29 минути

Мария Бакалова също ще се бори за "Златна палма" със "Стажантът" на Али Абаси

.

Почина първият човек с трансплантиран свински бъбрек

Свят Преди 1 час

Четиричасовата новаторска операция в крайна сметка не се оказа успешна

<p>Отвращение към цветовете: Какво е хромофобията</p>

Отвращение към цветовете: Какво е хромофобията

Любопитно Преди 2 часа

Симптомите на хромофобията могат да варират в зависимост от индивидуалните характеристики и тежестта на състоянието

<p>Китайските военни сателити наблюдават всяка стъпка на САЩ</p>

Китайските военни сателити наблюдават всяка стъпка на САЩ

Свят Преди 2 часа

"НОАК бързо напредна в Космоса по начин, който малко хора могат да оценят"

Владимир Зомбори като Фреди Меркюри

Владимир Зомбори е големият победител в този сезон на "Като две капки вода"

Любопитно Преди 2 часа

Талантливият актьор бе феноменален като Фреди Меркюри

Какви са новите функции и алгоритъм за ChatGPT

Какви са новите функции и алгоритъм за ChatGPT

Технологии Преди 3 часа

Те ще са налични и за безплатната версия на услугата

Крал Чарлз III и принц Уилям

Крал Чарлз III удостои с военно звание сина си, принц Уилям (ВИДЕО)

Свят Преди 11 часа

Церемонията се състоя във Военния авиомузей в Южна Англия

chat gpt

OpenAI пусна по-ефективна и по-мощна версия на технологията си за изкуствен интелект (ВИДЕО)

Технологии Преди 11 часа

Актуализацията на водещия продукт на OpenAI се появи ден преди Google да съобщи за Gemini

а

"НАТО няма да оцелее без САЩ, а Украйна ще бъде първата жертва в Европа"

Свят Преди 13 часа

"След като завладее Украйна, Путин ще се съсредоточи върху балтийските държави"

Билборд

Паднал билборд уби трима и рани 59 в Мумбай (ВИДЕО)

Свят Преди 13 часа

Десетки души са попаднали под отломките на рекламното съоръжение

коклюш

Близо 1000 случая на коклюш, 57 от приетите в болница са под година

България Преди 14 часа

Ситуацията продължава да се усложнява

Украйна

Украйна заяви, че е осуетила руски бомбени атентати в Киев

Свят Преди 15 часа

Вижте кои са били целите, набелязани от задържаните руски военни агенти

Майкъл Коен

"Питбулът" на Доналд Тръмп: Лъжех и тормозих хора, за да го направя щастлив

Свят Преди 15 часа

Свидетелските показания на Майкъл Коен са пореден решаващ момент в процеса

16 акта и фиша е имал младежът, шофирал при смъртоносната катастрофа в Пловдив

16 акта и фиша е имал младежът, шофирал при смъртоносната катастрофа в Пловдив

България Преди 16 часа

Загинаха 21-годишният шофьор и 20-годишната пътничка до него. 22-годишни момче и момиче, пътували на задната седалка, са в болница

булевард Патриарх Евтимий

Сдружения на заведенията: „Синя зона“ в неделя ще е смърт за нас

България Преди 16 часа

Поредно несъгласие с реорганизацията на движението в центъра на София

<p>Русия е подготвена, ако Западът иска да се бие на страната на Украйна</p>

Русия е подготвена, в случай че Западът иска да се бие на страната на Украйна

Свят Преди 16 часа

Руският външен министър Сергей Лавров няма притеснения от подобно развитие