0

И зтича срокът, в който общините трябва да решат дали да прехвърлят на държавата язовирите, за които не могат да се грижат. Последните проверки са констатирали, че за близо 900 язовира са необходими ремонти, а над 400 от тях са класифицирани за неотложен ремонт.

Хасковска област е регионът в страната с най-голям брой язовири и водни обекти като цяло. Огромна част от тях обаче приличат на малки гьолове, а не точно на язовири. Част от общините са решили да прехвърлят почти всичките си водоеми на държавата, други обаче са решили, че няма да се разделят с нито един от тях.

Само в община Хасково има 420 язовира. Преди месец от кметството внесоха докладна в общинския съвет всички те да бъдат прехвърлени на държавата. Съветниците обаче я отхвърлиха, защото 50 от язовирите са дадени под наем или на концесия. Останалите изисквали прекалено много средства за поддръжка.

„Голяма част от тях не се стопанисват много години и са в окаяно състояние, някои са с разрушени стени, други при самото изграждане нямат изградени основни изпускатели”, коментира Мартин Александров, експерт в Община Хасково.

Затова в петък местният парламент трябва да реши дали 370 язовира да бъдат дадени за стопанисване на държавата. Един от тях е язовирът край село Стамболийски, който на практика от години насам е празен, защото стената му беше разрушена от държавата, за да не залее селото. А местните хора вече са свикнали да нямат язовир.

За разлика от Хасково, в съседната община Димитровград обаче няма да се разделят с нито един от близо 190-те си язовира.

„Ще си запазим язовирите. За някои от по-големите има предписания, по-точно за 15 от тях. Ще възложим на концесионерите да изпълнят тези предписания, да коригират неизправностите и ще продължим да стопанисваме язовирите и да събираме концесионна такса и наеми от тях”, заяви Иво Димов, кмет на община Димитровград.

122 от водоемите са под 10 декара. За тях процедурата, според кмета, била безсмислена.

„Едва ли държавата ще бъде по-добър стопанин, отколкото общината”, смята кметът на Димитровград Иво Димов.

Общините трябва да вземат своите решения до 7 октомври.

Прокуратурата: 205 опасни язовира

Потоп в Бургаско взе три жертви

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@