4

С тотици хора с физически увреждания от цялата страна са принудени за пътуват стотици километри, за да получат удостоверение от транспортна лекарска комисия. Без този документ инвалидите не могат да получат нова шофьорска книжка от КАТ.

Сигнал, че с безсрочно медицинско заключение мъж от Бургас не може да получи документ за шофиране, получи Нова ТВ в рубриката „Моята новина”.

Михаил е с детска церебрална парализа и инвалидност 94 %. Последното удостоверение от така наречената ТОЛЕК получава през 2010 г., а на него пише, че лекарското становище няма срок. В КАТ обаче настояват той да представи ново заключение.

„Казаха ми, че такива комисии в България само има на три места- в Пловдив, в София, и в Горна Оряховица. И аз изпаднах в пълен абсурд, как може хора от целия регион да ги пращат в тези три места на Комисия”, разказа Михаил Добрев.

Михаил изчислява, че разходите за път са несъвместими с размера на инвалидната му пенсия от 220 лева. Недоумява и защо няма комисия във всеки град.

В Бургас комисията, излизаща със становища дали хората с физически увреждания са годни да бъдат шофьори, работеше до 2013 г.

Решението за закриването е на Транспортното министерство, а причината - липса на специалисти.

„Извън правомощията и компетенциите на РЗИ-Бургас е сформирането на този вид комисии”, заяви д-р Виржиния Цанова от РЗИ-Бургас.

И заедно с Михаил, на чийто документ от 2010 г. пише,” безсрочен” екип на телевизията отива в КАТ-Бургас, за да провери има ли вариант удостоверението да бъде зачетено. Оказва се, че случаят не е единичен.

„Това е едно изключително голямо неудобство за хората в неравностойно положение, в каквото е и господинът, но винаги сме ги решавали тези казуси, ако мога така да се изразя в полза на хората с физически увреждания”, заяви гл. инспектор Иван Ишкиев- началник на КАТ-Бургас.

Михаил получи правото да има нова шофьорска книжка, но смята, че той и хората като него са дискриминирани.

Коментари 4
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

4 коментара