8

П одписахме план за действие по приемане на законодателството на хората с увреждания, обяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след среща с протестиращите майки от инициативата "Системата ни убива”.

Министър Петков обяви, че поема ангажимент на 11 октомври проектът на Закон за хората с увреждания да влезе за обсъждане на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания. На 16 октомври той трябва да бъде разгледан от Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС), а на следващия ден да влезе за одобрение в Министерски съвет.

Протестиращите майки напуснаха разплакани НС

На 19 октомври проектозаконът вече трябва да влезе в Народното събрание.

"Втората принципна позиция, около която се обединихме, е Законът за хората с увреждания и Законът за личната помощ да се разгледат в пакет от Народното събрание”, обяви социалният министър.

Законопроектът за личната помощ, за който омбудсманът Мая Манолова и протестиращите майки настояват е депозиран в парламента още през месец юни.

Двата закона могат да бъдат окончателно приети до средата на месец декември т.г. и да влязат в сила от началото на следващата година.

"Следващият ангажимент на правителството е в Закона за държавния бюджет за следващата година да бъдат предвидени 150 000 лева, допълнително от бюджета за политиките за хората с увреждания”, подчерта министър Петков.

От своя страна представителите на майките на деца с увреждания, които протестират с палатков лагер пред сградата на парламента от месеци, заявиха, че одобряват волята на управляващите и оцениха поетите ангажименти на изпълнителната власт като стъпка напред.

Въпреки това те заявиха, че протестите им продължават до самия край на реформата.

Според майките от движението "Системата ни убива" премиерът Бойко Борисов е отговорен за липсата на реформи. Според Facebook страницата на протеста ще се търси отговорност от министър-председателя за поетите от него и неизпълнени ангажименти.

Призивите към Борисов са да излезе и да обясни какво пречи да се направят реформите, както и да спре да заблуждава обществото, да спре да раздава пари на калпак и да противопоставя граждани срещу граждани. 

Утре майките отново ще протестират пред Министерски съвет.

Майката, разплакала Борисов, за Холандия: Всичко, за което съм мечтала

Нови промени в социалните услуги разгневиха протестиращите майки

Над 20 жалби внесоха хора с увреждания в здравното министерство

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@