51

115 тела стоят изоставени в моргата на Александровска болница в София. Те имат роднини, но близките отказват да ги погребат. Това стана ясно след разследване на Миролюба Бенатова.

Дупка в нормативната уредба позволява на близките да вземат наследство, без да се погрижат за покойните си роднини, информира NOVA.

"Трупове има двойно повече, отколкото е капацитетът на тези камери“, посочи съдебният медик доц. Апостолов.

Някои жертви на престъпления са освободени от прокуратурата, а на други бездомници е установена самоличността и те са погребани служебно.

Остават тези, които имат живи роднини. Общината и прокуратурата нямат правото да ги изпишат служебно и те стоят с години в столичната морга.

Вижте целия репортаж по темата във видеото по-горе

Полякиня се събуди в моргата 11 часа след като беше обявена за починала

Траурни агенции обвиняват санитар в търговия с починали хора

"За първи път разказах за непогребаните в моргата на Александровска болница през 2014-а година. Тогава правителството на Орешарски беше още на власт. Оттогава се смениха пет правителства, но нещата не са се променили", коментира Бенатова.

„Няма сила и правило, което да принуди тези близки да изпълнят своя човешки дълг“, заяви зам. Кметът на София д-р Тодор Чобанов.

Според Чобанов, дългоочакваният Закон за погребално-обредната дейност ще вмени задължение конкретно на наследниците да извършат погребение.

Ако това не се случи то след определен период тялото ще бъде служебно погребано, а разходите ще бъдат търсени от близките по съдебен път.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@