50

С ъдът отстрани Десислава Иванчева и заместничката ѝ Биляна Петрова от длъжност, като се мотивира, че това е необходимо, за да не повлияят на свидетелите и да не злоупотребят с власт. Причината е депозираната в понеделник заповед за освобождаване на зам.-кмета на „Младост“ Румен Русев. Иванчева и Петрова ще обжалват решението.

Наблюдаващият прокурор подчерта, че зам.-кметът Биляна Петрова също е отстранена, защото с действията си показвала желание да наследи на кметския стол Иванчева, както и има опасност да повлияе върху свидетелите.

След като стана ясно, че кметът на „Младост“ Десислава Иванчева е уволнила зам.-кмет от ареста, тя и заместничката ѝ Биляна Петрова обявиха, че ще съдят медиите заради обиди и клевети.

Междувременно прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд искане за отстраняване от длъжност на Иванчева, задържана по обвинение за получаване на подкуп в особено големи размери.

ВИЖТЕ СНИМКИ НА ИВАНЧЕВА В СЪДА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България.

Установено е, че в ареста Иванчева е изготвяла документи в качеството си на кмет,

предавала ги е на лица с разрешен достъп за свиждане, след което те са достигали до общинската администрация.

Зам.-кмет на „Младост”: Отварям си багажника преди да се кача

Адвокат Марковски: Няма доказателства срещу Иванчева

Главният архитект на София обясни за практиките на Иванчева в "Младост"

"Иванчева е подписала и заповед, с която освобождава своя заместник Румен Русев, който беше изпълняващ длъжността "кмет".

Това каза пиарът на район "Младост" Петър Кърджилов, информира NOVA.

"Заповедта за отстраняването на Русев е внесена от районната община "Младост" на 21-и май. Освен нея Иванчева е подписвала заявления за отпуски", коментира още Петър Кърджилов. 

По този начин тя реално упражнява правомощията си на кмет на район, въпреки задържането ѝ под стража.

ВИЖТЕ ЗРЕЛИЩНИЯ АРЕСТ ИВАНЧЕВА В НАШАТА ГАЛЕРИЯ

Днес, в отворено писмо до медиите, Иванчева ги заплаши със съд.

„Множество медии, противно на журналистическите принципи на Етичния кодекс на българските медии, коментираха г-жа Иванчева и г-жа Петрова като „очевидно виновни“, като тиражираха в публичното пространство редица клевети, лъжи и обиди по техен адрес. Срещу всички тях г-жа Иванчева и г-жа Петрова ще заведат дела в съда“, гласи текстът на писмото.

Наблюдаващия прокурор отказа на кмета на район „Младост“  и зам. кмета Биляна Петрова да свикат пресконференция. Те отправиха искането си и до главния прокурор Сотир Цацаров. 

Малко по-късно Иванчева все пак направи импровизирана пресконференция в съда.

Тя изрази съжаление, че е подписала декларация по делото, според която няма право да разпространява информация по въпроса.

След това категорично отрече да е давала нареждания на администрацията в „Младост“ или да е влияела на свидетели, но подчерта, че има право да избира екипа си като кмет и да освобождава и назначавам зам.-кметовете. Иванчева добави, че е в отпуск.

„Сега ще ме отстранят нарочно, за да може да се сложи служебен кмет“, смята тя.