15

П ротест пред парламента. Стотици работници на военните заводи „Емко” от Монтана и Трявна окупираха жълтите павета пред парламента и настояват да бъде върнат лиценза на предприятието и те да запазят работните си места, информира NOVA.

Автобуси от различни градове на България пристигнаха в центъра на София. Протестиращите настояват за спешни действия от страна на държавата. Те

протестират в столицата, за да може управляващите да ги чуят.

Пеевски: Нямам общо с военната индустрия, това е заради КТБ

Държавата реши да купува "Дунарит", Караниколов: Не е национализация

На място пристигнаха и депутати от парламентарната група на БСП, които решиха да говорят с протестиращите. Те поканиха техни представители да влязат в сградата на НС. Хората обаче настояват управляващите да излязат при тях.

Само в Монтана в завода работят над 400 души. Работниците са притеснени, че не се ли върне лицензът на завода, до две седмици могат да останат без работа.

Според фирмата дори след като отстранили всички наложени им предписания, лицензът така и не е върнат.

А напротив – възложена им е нова проверка. Стана ясно и че „Емко” вече има и нов управител, който е дългогодишен служител на завода.

„Не е в компетенцията на министъра на икономиката самостоятелно да спре или да върне лиценза на фирмата”, се казва в становище на Министерството на икономиката.

„Решението за спиране на лиценза за срок от 6 месеца или до отстраняване на констатираните нередности е взето от Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките след получени становища за нередности при съхранението на боеприпаси”, се казва още в съобщението.

Проверките ще приключат до 25 септември.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@