1

П ротест и празнично шествие на Празника на розата.

Хиляда колоритни мъже и жени в носии от цялата страна изпълниха централния булевард на Казанлък за първото шествие на розоберачите във Фестивал на розата и най-дългото хоро, виждано в Града на розите.

Община Казанлък възстановява стария обичай на почит към поминъка на жителите на Долината на рози и подари пищно преживяване за стотиците гости на Казанлък, пристигнали за атрактивното шествие.

ПРОТЕСТ И ПРАЗНИЧНО ШЕСТВИЕ НА ФЕСТИВАЛА НА РОЗАТА - СНИМКИ

С песни, народни хора, музика и много розов цвят участниците в пъстрия парад изпълниха централния площад, за да дадат начало на 11-то издание на националното надиграване "Тъпан бие, хоро се вие". Организаторите от Народно читалище "Жар – 2002" получиха наградата на Община Казанлък за най-многобройно посетено събитие, която се връчва за първи път тази година.

С усмихнатите насоки на вещите танцьори чуждестранните гости на Казанлък направиха първите си стъпки в красивото българско хоро. 

В същото време в Стрелча производители хръвляха чували с рози по земята в знак на протест.

При тях отиде и омбудсманът Мая Манолова. 

Протестиращите поискаха Закон за маслодайната роза, годишни субсидии, гарантирана минимална изкупна цена, която да е 3 лв. за килограм розов цвят, както и да спре вносът от Турция.

Мая Манолова заяви, че ще настоява секторът да получи 16 млн. лв. от държавата, като тази помощ да стигне и до дребните розопроизводители, които не са регистрирани като земеделски стопани.

За целта обаче те ще трябва да платят 4-5 осигуровки за няколко месеца назад. Манолова добави, че ще настоява тази помощ от държавата да бъде изплатена на розопроизводителите още до края на тази кампания. 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуално съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@