12

П олицаи от чужди държави патрулират по улиците на к.к. "Слънчев бряг". Освен от Румъния за първи път тази година в курорта присъстват и техни колеги от Чехия. Командированите чужди служители на реда ще останат у нас до края на месец август, информира NOVA.

Всяка сутрин полицаите от Чехия, Полша и Румъния участват в оперативка заедно с българските си колеги.

Необходимостта от допълнителни екипи полицаи на север от Бургас станала ясна още през миналото лято. Затова първите командировани в к.к. "Слънчев бряг" вече са на пост.

През миналата година имаше завишен брой на чешки туристи и казуси с техни проблеми, което наложи да поискаме помощ от тяхното министерство на вътрешните работи", заяви Живко Даскалов, началник на районното полицейско управление в Несебър.

Истината за българската мафия лъсва в "Слънчев бряг"

"Опитваме се да помагаме, когато хората си губят документите или стават обект на кражби в автобус.

Има случаи, които не могат да бъдат разрешени от българските колеги, заради това, че не знаят езика.

Тогава работим и като преводачи", каза Дмитрий Белотскии, полицай от Чехия. 

Част от командированите полицаи за пръв път са в България. Румънският екип е с опит у нас, а някои от тях дори говорят български. Освен по-лесно снемане на показания на пострадалите, работата на чуждестранните полицаи по Черноморието има и друг ефект. 

Престрелка в "Слънчев бряг": Митьо Очите е ранен, има убит

Стрелецът от Слънчев бряг призна вината си, действал от ревност

"Когато видят представител на тяхната родна полиция, това им дава спокойствие и по-голямо доверие, както към нас, така и към тях. Така много бързо се решават казусите им", добави Живко Даскалов, началник на районното полицейско управление в Несебър.

Към момента полицията в Несебър има нужда от подкрепление от свои колеги от Великобритания и Русия, тъй като това са двете държави, от които у нас има най-много туристи.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@