9

Н астъпват промени в здравеопазването. Заедно с проектобюджета на Здравната касата за 2019 г. се предвиждат и структурни промени. 

Фондът за лечение на деца и Комисията за лечение в чужбина да преминат за управление към Здравната каса, са одобрили членовете на Управителния съвет на Касата.

Приоритети в Бюджет 2019

Предвижда се да бъде създаден нов орган - Агенция по медицински одит. Тя ще обедини функциите на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Изпълнителната агенция по медицински одит. За целта ще се направи и трансфер от 16 милиона лева от Министерството на здравеопазването към новата мегаагенция, съобщи БНР.

Темата коментира пред NOVA бившият министър на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

"Такава генерална промяна в системата на здравеопазването, прокарана през задната врата, е невъзможно да мине", смята Ненков.

Според него въпросът е колко ефективен би бил този нов мегаорган. Той добави, че няма нищо общо между функциите на Агенцията по трансплантациите и Агенция "Медицински одит". Той подкрепи засилването на контрола над здравната система. 

"Фондът за лечение на деца е създаден със специален юридически акт. Как ще бъде премахнат този акт", попита Ненков?

Той заяви, че идеята една административна структура да отговаря за онкологичната терапия не е добра. Здравната каса контролира само документацията, но не и изписването на лекарствата. Ненков добави, че не е задължително най-евтиното лекарство да е най-лошото, а най-скъпото да е най-хубаво. 

"Разоряването на касата е начин повече структури да управляват средствата. Това няма нищо общо с пациентите. Не смятам, че това ще е полезно за здравеопазването. Има логика, който дава парите, да оказва контрола", категоричен беше Ненков.

Още подробности вижте и във видеото. 

Печелят или губят пациентите при предложената здравна реформа

Проф. Генчо Начев: В момента никой не може да каже много или малко са парите в здравеопазването

Ананиев с две идеи, ще плащаме ли повече за здраве

Евростат: Българинът харчи най-много за храна, по-малко за здраве

Кой е основният проблем за българите при здравеопазването

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини и любопитно съдържание от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@