О цветени ли са мандарините и портокалите, които ни предлагат сезонно на пазара, и опасни ли са веществата по кората им - това коментира в студиото на „Здравей, България” по Нова ТВ експертът в Българската агенция по храните (БАБХ) инж. Атанас Дробенов.
Той бе категоричен, че агенцията упражнява непрестанен контрол на търговците и стоките, а сигналите на самите граждани подпомагат тази дейност.
Инж. Дробенов обясни, че действащото законодателство не позволява в пресните плодове да се влагат каквито и да било вещества, добавки и оцветители, които могат да изменят техните естествени хранителни качества.
Разрешена е само така наречената "повърхностна обработка"
която не води до голям риск за здравето на хората поради това, че при нея се използват такива вещества, които не са опасни.
„Разрешени са вещества, които в състава си имат главно восък, с който се гланцират плодовете, за да се защитят от замърсяване. Някои от тях имат оранжев цвят и затова са подходящи. Същевременно придават и по-добър външен вид.
За тях няма допустими норми, което говори, че са
безопасни и освен това лесно се отмиват
Другият вид разрешени вещества се използват с цел удължаване трайността на плодовете и предпазването им от различни болести. За тези консерванти има определена регламентирана норма за остатъчни количества в плода”, поясни още експертът.
Екип на „Здравей, България” отиде на борсата за плодове и зеленчуци в квартал „Слатина”.
От там обясниха, че на всеки етикет трябва да е описан сортът на продукта, от къде се внася, произходът му, партиден номер, както и с какво е обработен дадения плод или зеленчук.
* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!