2

З апочна приемът за първи клас в училищата в София. Вече е въведен принципът на уседналост. Вече втора година не се налага родителите да се редят на опашки, но рискът да не успеят да запишат детето си в желаното училище остава.

За първи път ще се гледа адресната регистрация на детето,

а не на родителите. Освен това ще се брои още от колко години детето живее близо до училището, за което кандидатства.

Държавата въвежда четири групи по уседналост. За деца кореняци, расли повече от 3 години в района на училището; за деца номади - от по-отдавна и от по-скоро; и за деца извън района, предаде NOVA.

В 133-то училище местата са два пъти повече от регистрираните в района първокласници. Там обаче учат деца от други райони, чиито братя и сестри попадат в четвърта група по новите критерии.

В отговор на притесненията на родителите тази година Столичният общински съвет гласува максималният брой точки - 22, за братята и сестрите. Но тези точки са в допълнителните критерии. Водещи за класирането остават групите.

Дали очакванията на общините и държавата, че най-после са сложили ред в кандидатстването ще се оправдаят, ще стане ясно след един месец. През май се очаква за критериите да се произнесе и Комисията за защита от дискриминация.

Тази година в София се очаква да кандидатстват около 11 000 първокласници. Общината е категорична, че места има за всички, а дали уседналостта ще удовлетвори всички – предстои да разберем.

Въвеждат уроци за комунизма в учебниците

Това обаче срещна недоволството на столичани, които ги определят като дискриминиращи и ограничаващи конституционното право на всяко дете за достъп до образование, тъй като системата ще дава достъп до определени училища само на живеещите в близост до него, а в София не всички училища са добри.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@