12

С близо 5500 места ще се увеличи зелената зона в „Лозенец“, „Оборище“, „Красно село“ и „Възраждане“. Решението е взето на днешното заседание на Столичния общински съвет.

„16 500 са местата в зелената зона в момента. Със „синята зона“ общият брой на местата за платено почасово паркиране в София е 21 500. До дни се очаква да станат готови схемите за разполагане на самите паркоместа и тогава ще може да кажем точния брой, с който се разширява зелената зона в четирите района. Имаме готовност при нужда да назначим и нови 70 служители, които да работят в разширените зони“, обясни Румяна Милова от Центъра за градска мобилност.

От днес билетчето в София става 1,60 лева, столичани отказват да плащат

Стотици протестираха срещу цената на билетчето

„Зелена зона“ в София се разраства от 1 ноември

Общинският съвет прие да се въведе и нощен абонамент за паркиране в столицата, който ще влиза в сила от 19:30 до 08:30 ч.

„Центърът за градска мобилност ще има капацитет да работи и през нощта. Ние и сега имаме дежурен екип. По-важно е да се види колко ще бъдат клиентите на този нощен абонамент. Той се намира само в синята зона, която не е много голяма. Контролът ще се извършва съвместно с екипи на общинската полиция“, подчерта Милова.

Тя добави, че цената за нощния служебен абонамент ще е същата като за дневния – 650 лв. на месец с тази разлика, че абонатите, които се очаква да са предимно нощни заведения ще могат да се възползват от екстрата и през уикенда.

Румяна Милова посочи още, че иска общината да делегира повече контролни функции на дружеството, за да може да се подобри контролът върху неправилното паркиране в града, а не да разчитат на съдействие от „Пътната полиция“. Тя обяви също така, че до дни ще получат разрешение за изграждане на нов наземен наказателен паркинг в кв. „Надежда“.

„На този паркинг ще има 80 места за обществено ползване срещу такса и 80 ще се използват от наказателния паркинг. Така ще може да въведем ред в кварталите, които са в близост до този квартал“, поясни Милова.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@