2

Н ов вид телефонна измама подвежда възрастните хора в Дупница.

Този път мошениците се представят за служители на общината, а целта им е имотна облага. Те се обаждат на домашния телефон, казват, че е възникнал документален проблем с техен имот и предлагат помощ да го отстранят, като посетят възрастните хора на място.

"Ало" измамници отмъкнаха 45 000 лева от възрастна жена

За схемата алармираха от общината, след като им се оплакала 76-годишна жена от града.

Схемата започва с обаждане на домашния телефон. От едната страна е "ало” измамник, представящ се за служител на Община Дупница, а от другата - Надежда Велкова.

"Каза ми, че в Съвета има грешна информация по мой документ и трябва да се попълни нова данъчна декларация", разказа пред NOVA Велкова.

Мнимият служител успява да убеди жената, че трябва да се срещнат, като той дори би могъл да й помогне с документацията, като я посети на адрес. Надежда се подвела, тъй като наистина от няколко месеца подготвя документи за продажба на имот.

Внимание: Нов вид телефонна измама

След срещата жената събрала необходимите документи, но вместо да чака втора среща с измамника, решила да отиде в общината, за да свърши по-бързо работата.

Там разбира, че за малко да стане жертва на имотна измама. От общината с почуда разбират, че мошеникът е използвам името на реален техен служител, но от друг отдел.

"По телефона звучеше интелигентен, на живо изглеждаше като такъв - около 55-годишен, с прошарена коса, добре облечен, добронамерен", разказала на полицията възрастната жена. 

Надежда решава да не подава жалба, защото редовно й се налагало да се справя с "ало” измамници.

По данни на полицията пенсионерите от Дупнишко са едни от най-атакуваните, но за техен късмет и най-трудно податливите.

Властите призовават за повече мнителност по отношение на телефонните обаждания с цел искане на пари или документи.

Баба "измами" ало измамник

"Документи и услуги се извършват в сградата на Община Дупница. Услуги, когато са предлагани навън - очевидно става дума за измама", подчерта представителят Христо Апостолов.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@