1

С блиц контрол започва днешното заседание на Народното събрание. В пленарната зала са министър-председателят Николай Денков и вицепремиерът Мария Габриел.

Честита Баба Марта, с пожелание за здраве, щастие, румени, засмени, поздрави народните представители председателят на парламента Росен Желязков.

Ако се срути правителството, ако се разпадне парламентът, ще си останем в същата ситуация, в която бяхме преди девет месеца. Само да сменим законите не е достатъчно. Това заяви премиерът Николай Денков по време на участието си в парламентарния блиц контрол. Денков отговори на въпрос от нечленуващия в парламентарна група народен представител Радостин Василев, който поиска информация за това как настоящето правителство се бори с корупцията. 

"Корупцията се бори с работеща правосъдна система. Затова бяха променени антикорупционният закон, Конституцията, както и другите закони, свързани с реформата в правосъдната система. Този процес, който започна преди девет месеца благодарение на това, че беше направено това правителство, трябва да продължи и напред. Търсим възможност да продължим във формат, който би довел до завършване на този цикъл от правосъдната реформа", посочи Денков. 

"Считате ли, че след този мандат като премиер сте водили борба срещу корупцията? Според мен станахте част от корупцията. Редица ваши министри, предполагам, ще бъдат скоро разследвани. В Министерството на спорта, на което бях министър, хванаха министър с подкуп", каза, от своя страна, народният представител Радостин Василев. 

Премиерът Денков отново увери, че настоящият кабинет работи "за това да бъде максимално минимизирана корупцията, която съществува в нашите институции". Това не става като се лепят епитети, каза Денков.

"Дали този служител не работеше в министерството, когато бяхте там и вие, питам се?", обърна се премиерът към Василев. Той отправи и въпрос към Радостин Василев, свързан с това дали е подал сигнал за този служител. 

По думите на Василев такъв сигнал е подаден, заедно с още други, но по него не е направено нищо. 

Премиерът отговори на въпрос от народния представител от "Възраждане" Йордан Тодоров, който попита какви са плановете на страната ни за "изграждането на хранилище за погребване на ядрено гориво". Той коментира, че България ще бъде превърната в "ядрено бунище". Това, което в момента се обсъжда с няколко държави – такива са Франция, Финландия и други зад Атлантическия океан, е каква е възможната дългосрочна технология за дългосрочно съхранение на ядрени отпадъци. Защото досега такава няма, отговори премиерът Николай Денков. 

"Досега, и в следващите седмици и месеци, не се предвижда никаква промяна в режима, който е бил години назад, включително когато сме имали по-добри дипломатически отношения със Съветския съюз и след това с Руската федерация", посочи Денков. 

"Решението как ще се действа за временното съхранение на отпадъците, каквото е имало през всичките години от създаването на атомната централа, ще бъде взето, когато е ясно какво ще бъде дългосрочното решение за съхранението на ядрените отпадъци", каза още премиерът. 

"През месец ходите в Украйна. Вместо да превръщате България в бунище за ядрени отпадъци, не ви ли хрумна да говорите с украинската страна да поеме нашето отработено ядрено гориво и то да бъде съхранявано на украинската страна", попита, от своя страна, народният представител Йордан Тодоров. 

"Започнахте с лъжа, завършихте с лъжа. Какво да ви отговарям. Това беше първото ми посещение в Украйна, вие казвате, че ходя през месец. Говорите лъжа след лъжа, защото нямате аргументи", отговори премиерът Денков. 

От парламентарната трибуна Николай Денков отправи поздрав за 1 март. "Да се надяваме, че ще бъдем здрави и идващия месец, както и следващите, ще ни донесат повече положителни емоции", пожела той.

"По отношение на договора с "Боташ" продължават преговорите с турската страна за това дали да се предоговорят част от условията по това споразумение, или то да бъде прекратено", заяви министър-председателят в отговор на въпрос на народния представител Борислав Гуцанов от "БСП за България". Гуцанов посочи, че преди девет месеца от трибуната на парламента Денков е коментирал, че има сериозни съмнения по отношение на сделката с "Боташ". Депутатът постави и въпроса за производствените мощности в "Маришкия басейн" като попита, защо страната ни е започнала да купува ток. 

Денков увери, че преговорите с турската страна продължават. По отношение на "Мариците", както съм имал възможност да отговарям тук, България внася ток, защото години наред бяха лъгани хората, че те трябва да разчитат на енергията, произведена от въглища, тогава, когато съседните държави развиваха други енергийни източници. Така че изходът България да си върне мястото на енергиен хъб е да внедри новите технологии, да ги интегрира, заедно с това, което има като енергийни възможности и връзка със съседните държави, и да си върне позициите, коментира премиерът. 

Държавата, в която само преди две седмици показахме завършените агрегати след ремонта на Белмекен, държавата, в която се ремонтират агрегатите на ПАВЕЦ "Чаира", държавата, в която непрекъснато се увеличава мощността на възобновяемите източници, държавата, която сключи договорите за ядрените централи и очаква до един месец да има предварителна оценка на цената. Това е държавата, на която аз съм министър-председател през последните девет месеца, отговори Денков в отговор на Борислав Гуцанов. 

В отговор на народния представител Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС, че през септември м.г. в пленарната зала е гласувана военна помощ за Украйна под формата на предоставяне на куршуми от резервите на МВР и дали ще се създаде необходимата организация за предоставянето на въпросната помощ, Николай Денков заяви, че ще координира работата между министерствата, така че да бъде осъществена помощта.  

Цвета Рангелова от "Възраждане" попита колко е точната бройка на депортираните в България нелегални мигранти и колко от тях са осъждани лица, които следва да търпят наказание "лишаване от свобода" или осъдени лица. Николай Денков отговори, че няма как на блиц контрол да цитира точни числа. Информацията от вчера е, че центровете за настаняване на мигранти са запълнени на 54 %. Преди месец и нещо бяха на 72%. Няма никаква опасност да се препълнят центровете, увери той и определи заплахите за такава опасност като фойерверки. Ще изпратя до Народното събрание информация за това дали са връщани осъждани лица. Ще дадем публична информация, каза още Денков.

Това, което България ясно е заявила по време на преговорите, е, че ще спазва своите задължения, свързани с Дъблинското споразумение, заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Отговорът ѝ бе на въпрос от народния представител Корнелия Нинова "БСП за България", която искаше информация относно връщането на мигранти в България. Нинова изнесе информация за мигранти, върнати от Германия с чартърен полет, които по думите ѝ са "престъпници" с влезли в сила присъди.

Габриел подчерта, че не е в компетенцията на Министерството на външните работи (МВнР) всичко, свързано с наказателна отговорност, полицейско сътрудничество и съдействие между съдебните власти. По думите ѝ изнесената информация е в компетенциите на Министерството на вътрешните работи (МВР).

"Напомням, че по линия на полицейското сътрудничество ние сме част от "Европол", напомням, че вчера тук беше директорът на Фронтекс. Едно от нещата, които договаряхме по време на преговорите, свързани с това България да бъде част от Шенгенското пространство, е, че има нужда Фронтекс, със съвместни екипи, не само между България, Австрия и Румъния, да направим така, че сухопътната граница да бъде добре опазена", каза вицепремиерът.

Тя напомни, че страната ни не е била допускана 12 години в нито една част на Шенгенското пространство и изтъкна, че вече България ще бъде на масата с преговорите, когато се взимат решения. Габриел уточни, че е важно за нашата държава да няма критики от другите страни, че процедурите не се спазват в срок и изрядно.

"Шестимата граждани, върнати от Германия в България, са с изтърпени наказания лишаване от свобода". Това съобщи вътрешният министър Калин Стоянов от трибуната на Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

"На 8 февруари в България пристигнаха 18 граждани на Сирия и 6 граждани на България - общо 24 лица. Шест граждани от тях са с изтърпени наказания лишаване от свобода и след изтърпяване на наказанията са върнати в България", каза още Калин Стоянов.

Обяснението му идва в отговор на изявлението на лидера на БСП Корнелия Нинова, която оповести, че Баварската държавна служба по убежище и репатрация е издала документ със заглавие "Успешно депортиране на престъпници в България" и, че сме приели шестима граждани, осъдени за убийства, сексуално насилие, грабеж и пране на пари.

Забавяне във финансирането няма. На 8 декември 2023 г. Министерският съвет (МС) прие постановление №274, с което одобри допълнителни разходи по бюджета на Министерството на външните работи (МВнР) за 2023 г. за обезпечаване на проектите в район Тараклия, отговори Габриел на въпрос, зададен от Костадин Костадинов от „Възраждане", относно забавено финансиране на проекта "Изграждане на нова спортна зала на гимназията в гр. Тараклия" и "Довършване на хранителен блок в Теоретичния лицей в с. Твърдица, район Тараклия". 

Габриел уточни, че отпускането на средствата за реализация на проектите ще се извърши преди края на настоящата година. Тя информира народните представители, че ще има предстоящо финансиране на още осем проектни предложения, разработени съвместно с правителството на Република Молдова, включително негови членове родом от район Тараклия. 

Вицепремиерът каза, че тези средства са за сметка на предвидените разходи по Закона за държавния бюджет. „Ще бъдат закупени три училищни автобуса, с което ще се облекчи трудният понастоящем достъп до учебни заведения на повече от 400 деца от район Тараклия", допълни Габриел. Тя каза, че освен това ще бъде извършен и основен ремонт на учебна сграда номер две на Тараклийския държавен университет „Григорий Цамблак". По думите ѝ предвидено е подобряване на капацитета на центъра за обучение на информационни технологии и специалисти. Тя допълни, че има още три проекта, ще бъдат засадени над 72 000 дървета на площ от около 12 хектара. 

„Ще бъдат реализирани три проекта, насочени към внедряване на модерни технологии за обучение и методи на преподаване в училищата в Тараклийския район. Ще бъде изцяло ремонтирано и модернизирано помещението на центъра за обществени услуги в с. Твърдица", уточни Габриел.

Не пропускайте най-важните новини - последвайте ни в Google News Showcase

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
Тя се приготви за Страстната седмица, но за съжаление мъжът и така и не замина в командировка...
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Иран: Екипажът на задържания кораб, свързан с Израел, ще бъде освободен

Свят Преди 12 минути

Иранският Корпус на гвардейците на Ислямската революция превзе контейнеровоза „Ем Ес Си Ариес“ с 25 души екипаж в Ормузкия проток на 13 април

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Митовете, свързвани с работната етика на поколението Z

Любопитно Преди 35 минути

Работодателите изпитват ужас от Gen Z, защото вярват на митове за тяхната работна етика, затова е удачно да разбием някои от тях

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Защо Eрдоган отложи посещението си в САЩ

Свят Преди 2 часа

Решението е взето поради промени в програмата на президента на Турция

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

Кой губи и кой печели от забраната на рекламата на хазарт?

България Преди 2 часа

С необичайна скорост за законодателна дейност, в последния си работен ден преди изборите, НС прие промени в Закона за хазарта на първо гласуване

Хилари Клинтън идва в България

Хилари Клинтън идва в България

България Преди 3 часа

Визитата е по повод специална среща на Глобалната инициатива на Клинтън (Clinton Global Initiative – CGI) на 18 май 2024 г. в София

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Русия с нови удари по енергийна инфраструктура в Украйна

Свят Преди 3 часа

Засегнати са четири топлоелектрически централи

<p>Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения</p>

След тежката диагноза: Крал Чарлз III се завръща към обществените си задължения

Любопитно Преди 5 часа

Лекарите са му казали, че здравословното му състояние се подобрява

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Мистериозно главоболие: Лекари откриха рядък паразит в мозъка на мъж

Любопитно Преди 5 часа

Какво е причинило главоболието на мъжа четете в следващите редове

Учение на китайски бойни самолети в близост до Тайван

Китайски военни самолети навлязоха в Тайванския проток

Свят Преди 6 часа

Машините са пресекли средната линия на протока

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Руски военни самолети са прехванати в Японско море

Свят Преди 6 часа

Япония споделя морски граници с Южна Корея, но също така е съсед с потенциални противници в Русия

Голям празник е! Имен ден имат...

Голям празник е! Имен ден имат...

Любопитно Преди 6 часа

В днешната събота почитаме едно от най-големите чудеса на Иисус Христос - възкресяването на починалия Лазар

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Почина бебето, спасено от утробата на майка му, убита преди дни в Газа

Свят Преди 6 часа

Неговото здравословно състояние се влошило и лекарите не са могли да го спасят

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

Пролетта се завръща: Очакват ни по-високи температури през уикенда

България Преди 6 часа

Максималните температури ще са между 18° и 23°

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Windows 11 спря да работи със стари процесори

Технологии Преди 7 часа

Платформата не ги поддържаше, но имаше начини ограниченията да се заобиколят

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Маргарита и Кристиян обявиха война на София и Тихомир в “Един за друг”

Любопитно Преди 14 часа

Седмичното изпитание за жените свали всички маски във Вилата на любовта