0

С лужители от НОИ по страната не са доволни от предложения бюджет, пише DarikNews.bg

Тази сутрин в редица градове започнаха протестни действия. През май започна процедура по уреждане на колективен трудов спор и бяха представени техните искания за увеличение на възнагражденията. Така те изразяват недоволството си от представения от правителството проект на Закон за бюджета на ДОО, който не предвижда средства за какъвто и да е ръст на заплатите на служителите в НОИ.

Кърджали

Източник: БТА

Служители на териториалното поделение на Националния осигурителен институт (НОИ) в Кърджали излязоха пред сградата на институцията в знак на протест и с искане за по-високи трудови възнаграждения с минимум 30 процента. 

Те заявиха, че полаганият от тях труд не отговаря на възнагражденията. Съпоставиха доходите си и с получаваните обезщетения за безработица уточнявайки, че надницата на редови служител е средно 50 лв., а обезщетенията на безработните в определени случаи достигат 85 лв. на ден.

„Да не говорим и за разликата на самите възнаграждения в самата система. Не знам какви са възнагражденията в централно поделение, но тук разликата е фрапираща“, каза Бисер Манков, един от служителите в териториалното поделение, в което работят около 80 човека. 

Добрич

Източник: БТА

Служители на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт в града протестират пред сградата на институцията.
Стачката им започна преди работното време. С нея изразяват подкрепата си към исканията на колегите си на национално ниво за достойно заплащане на труда.

Силистра

Тази сутрин служители излязоха на предупредителен протест. Точно в 8:00 часа те се събраха пред служебната сграда, за да изразят недоволството си от законопроекта за държавния бюджет, който бе обсъден на първо четене в Народното събрание.

Исканията на протестиращите са свързани с увеличение на размера на заплатите им и подобряване на условията на труд. „В новия бюджет не е предвиден нито един лев за увеличение на заплатите на работещите в НСИ, Националния осигурителен институт, Комисията за защита на потребителите и Комисията по досиетата.
Необходими са 16 милиона лева за увеличение с 30% на работещите в тези администрации. Сумата не е голяма, но ще подобри драстично начина на живот на близо 5000 души и техните семейства.

Средната заплата в НСИ е 1000 лева, което ни поставя на 114 място от 120 държавни администрации по размер на възнагражденията“, каза Николай Йорданов, главен експерт към отдел „Статистически изследвания“ в Силистра.

Той допълни още, че са необходими средства и за подобряването на условията на труд в НСИ, тъй като сградният фонд е в лошо състояние, а техниката е остаряла. В НСИ в Силистра работят 11 души. 

Сливен

Служители на Националния осигурителен институт (НОИ) и Националният статистически институт (НСИ) излязоха на протест тази сутрин. "Протестираме, защото при приемането на държавния бюджет няма увеличение на средствата за работна заплата. Трудът на колегите трябва да бъде заплатен достойно", каза Илияна Христова от синдикалната организация на НОИ.

Можем да продължим с ефективна стачка, но това означава да оставим пенсионерите, безработните, болните и майките без пари, което ще ощети най-уязвимите хора в обществото.

"Това ще се случи, ако нашите искания не бъдат чути“, посочи тя. Протестът беше в извънработно време, за да могат служителите да обслужват хората. В НОИ има работещи, които са на минимална работна заплата, а 60% от тях получават брутна работна заплата между 1100 и 1200 лева.

'Пред сградата на Отдел "Статистически изследвания" се състоя протест и на служителите на Националният статистически институт. В отдела работят 16 служители', каза за БТА Сребрина Ганушева, главен експерт.

Те поискаха повишаване на възнагражденията на всички служители, както и да бъде увеличен бюджетът за издръжката на НСИ. Според Ганушева, НСИ има нужда от кадри, но по заплати е на 114-о място от 120 държавни агенции и комисии. Служителите настояват в бюджета да бъдат предвидени средства за неотложни ремонти, които да гарантират безопасни условия на труд.

Варна

Източник: БТА

Служители  излязоха на протест с искане за увеличение на заплатите. Те изразиха недоволството си пред сградата на Центъра за административно обслужване на НОИ в града. Протестиращите издигнаха лозунги „Заплатите са по-малки от пенсиите“, „Ще сложим край на подигравките с труда ни“, „Докога ще чакаме увеличение на доходите“ и други. 

Експертът „Пенсионно обслужване“ в Териториалното поделение на осигурителния институт във Варна Гинка Петрова заяви, че протестиращите искат заплатите да бъдат увеличени поне с 30 %. „И ние имаме семейства, изнемогваме, а работата е специфична и не може всеки да дойде и да я работи“, посочи тя.  Петрова добави, че работи от три години в НОИ, а средната заплата в териториалното поделение е 1000 лева, което по думите ѝ е смешно. 

Във Варна протестират и работещите в Териториалното статистическо бюро, съобщиха от регионалната структура на КТ „Подкрепа“.

Русе

Източник: БТА

Служителите излязоха тази сутрин на протест.  "Исканията ни са за увеличение на заплатите с 30 % от 1 август тази година", каза Нели Тодорова - главен специалист в териториалното поделение на НОИ. Тя обясни, че заплатата на новопостъпил служител е еднаква или по-висока от тази на служител с по няколко години стаж.

"Това е парадокс, а причината е, че липсват кадри заради ниското заплащане", каза Тодорова. По думите ѝ възнаграждението за новопостъпил служител е 1200 лева, а средната заплата в териториалното поделение в Русе е около 1400 лева.  Служителите от Териториалното статистическо бюро в Русе също поискаха по-достойно заплащане. "Има голям отлив на кадри, а повечето от колегите ни са в пенсионна възраст. Материалната база също е остаряла", каза Десислава Илиева - старши експерт в Териториалното статистическо бюро в крайдунавския град. 

Плевен

Източник: БТА

Служителите излязоха на протест пред сградата на бюрото преди началото на работното време. Нина Джорова от протестиращите заяви, че протестът e за ”достойно заплащане, което справедливо да отразява високата pрофесионална квалификация” на служителите.
Ниските заплати в НСИ са дългогодишен проблем, посочи тя. ”Имаме нужда от кадри. Млади специалисти не искат да работят тук. По-опитните напускат заради ниски възнаграждения, а не защото не си харесват работата", изтъкна Джорова.

Тя отбеляза, че като равнище на заплати Националният статистически институт (НСИ) е на 114 място от 120 държавни агенции и комисии. Протестиращите в Плевен служители настояват в бюджета да бъдат предвидени средства за адекватни възнаграждения и за неотложни ремонти, които да гарантират безопасни условия на труд. ”НСИ е институция, без която държавата не може да функционира нормално. От качеството на данните и анализите, които правим, зависят решения за управлението на държавата. Доходите, които имаме, не ни позволяват да посрещаме елементарните си нужди", каза още Нина Джорова.

Според протестиращите в Плевен е нужно повишение за заплатите им поне с 30 на сто. Недоволните са готови, ако не бъдат чути, да предприемат и ефективни протестни действия.

Ловеч

Източник: БТА

Служители на Териториалното поделение на Националния осигурителен институт (ТП на НОИ) и на Териториално статистическо бюро (ТСБ) - Северозапад - отдел "Статистически изследвания" излязоха на протест пред сградите на институциите в града. От 7:30 до 8:00 часа се събраха работещите в НОИ, а в следващия половин час излязоха да изразят своето недоволство и от отдела на НСИ в Ловеч. Искането им е за не по-малко от 30% увеличение на средствата за работни заплати, което да влезе в сила от 1 януари тази година.

Плакати на стачкуващите пред ТП на НОИ гласяха: „Реформа в заплащането в държавната администрация“, „Аз подкрепям стачката в НОИ“, „0% увеличение на заплатите срещу 26% инфлация“, „И за нас има инфлация“, „Стига упражнение на наш гръб“, „Не на обидно ниските заплати“.

Велислава Дичева, технически сътрудник в ТП на НОИ и председател на синдикалната секция на КТ „Подкрепа“, каза, че застават зад исканията на всички служители в страната. „Продължаваме с нашите протест, като исканията ни са същите, както през май.
Използваме момента между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2023 година. Надяваме се да бъдем чути, в противен случай ще бъдем принудени да преминем към ефективна стачка, т.е. ще блокираме работата на НОИ. Така обаче ще пострадат гражданите“
, заяви Дичева и добави, че средната работна заплата на експертите в ТП на НОИ е между 1170-1200 лева. 

По думите на Ирина Иванова в системата на НОИ заради ниските заплати има постоянно текучество на кадри, а за да се обучи един служител е необходима повече от година. Подобно недоволството изразиха и работещите в отдел "Статистически изследвания" в града.

Те излязоха на протест с плакати: „Държавен служител НЕ Е МРЪСНА ДУМА!“, „Без служители в НСИ НЯМА данни!“, „Инфлацията е бич и за нашите семейства!“, „НСИ протестира за достойни възнаграждения!“.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Руски дрон навлезе във въздушното пространство на Беларус

Руски дрон навлезе във въздушното пространство на Беларус

Свят Преди 28 минути

Това е станало по време на атака срещу Украйна

Екипът на Тръмп с първи коментар след стрелбата

Екипът на Тръмп с първи коментар след стрелбата

Свят Преди 33 минути

В изявление на кампанията му и на Националната конвенция на Републиканската партия се казва, че той се чувства добре след инцидента

.

На Луната времето тече по-бързо и сега знаем защо

Любопитно Преди 1 час

Как минава времето на Луната четете в следващите редове

Зеленски с план да удари дълбоко в Русия

Зеленски с план да удари дълбоко в Русия

Свят Преди 10 часа

Зеленски: Чакаме разрешение от нашите съюзници

Буря разпиля фестивал в Словакия, много ранени

Буря разпиля фестивал в Словакия, много ранени

Свят Преди 10 часа

Организаторите спешно докараха автобуси, за да евакуират посетителите

Българските девойки станаха европейски шампиони по волейбол

Българските девойки станаха европейски шампиони по волейбол

Любопитно Преди 11 часа

Отборът на България надигра Белгия с резултат 3:0 гейма

Триумф за ансамбъла на България в Клуж-Напока

Триумф за ансамбъла на България в Клуж-Напока

Любопитно Преди 12 часа

Българките събраха 73.650 точки

Кремъл заплаши Европа: Столиците на тези държави са потенциални жертви

Кремъл заплаши Европа: Столиците на тези държави са потенциални жертви

Свят Преди 12 часа

Песков: Европа се разпада по шевовете, това не е най-доброто време за Европа

<p>&quot;Светът се бори едновременно с &quot;бейби бум&quot;&nbsp;и &quot;бейби срив&quot;</p>

Раждаемостта намалява в повечето страни и светът не е готов

Любопитно Преди 12 часа

"Светът се бори едновременно с "бейби бум" в някои страни и "бейби срив" в други"

Проучване: Редовното спестяване на пари подобрява съня

Проучване: Редовното спестяване на пари подобрява съня

Любопитно Преди 13 часа

"Всеки трябва да бъде насърчаван да спестява малко, ако може, когато може"

Зеленски: Мога да забравя, че Байдън ме нарече Путин

Зеленски: Мога да забравя, че Байдън ме нарече Путин

Свят Преди 13 часа

Байдън погрешка нарече Зеленски "Путин"

Рекордни загуби на Русия в Украйна

Рекордни загуби на Русия в Украйна

Свят Преди 14 часа

Броят на руските загуби вероятно ще продължи да бъде средно над 1000 на ден

Буданов: Знаем, че са опитали да убият Путин

Буданов: Знаем, че са опитали да убият Путин

Свят Преди 15 часа

Според него Кримският мост трябва да бъде разрушен

Може ли Тейлър Суифт да спаси кампанията на Байдън

Може ли Тейлър Суифт да спаси кампанията на Байдън

Свят Преди 16 часа

Тейлър Суифт има 283 милиона последователи в „Инстаграм“

Арест за куфарите с части от човешки тела във Великобритания

Арест за куфарите с части от човешки тела във Великобритания

Свят Преди 16 часа

Жертвите не са разпознати официално