25

Н апрежение пред XVI-та поликлиника в София. Причината е смъртта на 11-годишно дете, съобщава NOVA.

Момченцето си играело в дома си, когато

глътнало пионка за „Не се сърди човече” и се задавило.

Майката веднага го завела във филиала на Спешна помощ в кв. „Ботунец”, но там нямало лекар.

Източник: Таня Иванова/Nova.bg

По думите на близки на детето там

имало само една медицинска сестра,

която била нова.

Веднага се обадили на „Спешна помощ”, но чакали линейката 45 минути, твърдят близки на починалото дете. Докато чакали, момчето издъхнало.

Говориелят на Центъра за спешна медицинска помощ Катя Сунгарска заяви, цитирана от Агенция „Фокус”: „В 14.02 ч. по системата 112 при нас идва сигнал за 11-годишно омче, което най-вероятно е погълнало чуждо тяло, не може да диша и повръща кръв. Разговаряме с близките, снемае всички данни, които ни подават и в 14.03 ч., т.е. на следващата минута, освобождаваме екип, който насочваме към адреса на детето.

В 14.08 ч.,

6 минути, след като са ни повикали, се обаждат близки на детето, които отказват сигнала и казват, че ще го закарат в болнично заведение.

В 14.16 ч. нашето медицинско лице във филиала ни в кв. „Ботунец” се обажда и казва, че детето е закарано там. Не е закарано в болнично заведение, не е закарано дори в поликлиниката, а в нашия филиал - защо там, аз не мога да кажа”.

Тя уточни, че жената, която е била на смяна, приема детето в много тежко състояние - с много нисък пулс и посиняващо. „В това време се обаждаме на линейката, която бяхме насочили към адреса на детето и ги насочваме към филиала ни, за да окажат помощ на медицинското лице там. През това време тя на място извършва реанимационни действия, обдишва, подава кислород, но, за съжаление, детето почива в много тежко състояние.

В същото време, завеждащият смяната тук в града, насочва втора линейка натам. Двете линейки пристигат една след друга на мястото, но това, което ни казват колегите е, че доста голяма група хора се е събрала около филиала.

Наложи се да помолим полицията за помощ

и тя организира кордон около филиала, защото имаше агресивно поведение”, обясни Сунгарска.

Тя уточни, че всеки, който пожелае може да види разпечатки на комуникацията със 112 и всичко, което следва по часове и минути. „Тази, превърнала се в мантра „закъсняла линейка” е категорично невярна и данните от разпечатката на 112 го доказват. Съболезнования на родините на детето”, каза още Сунгарска.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев е разпоредил проверка

на действията на Центъра за спешна медицинска помощ в София, казаха за БТА от пресслужбата на МЗ.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@