125

„Големият въпрос, който стои пред нас, е защо трета поредна година, при три различни избора – национални, европейски и местни, при условия когато ГЕРБ ерозират от времето, скандалите, корупцията и злоупотребата с власт, въпреки това българите не припознават БСП като по-добрата алтернатива”, коментира президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев.

„Това е големият въпрос, който трябва да бъде обсъден на Националния съвет, а и в целия период до Конгреса. Това не беше направено 2017 г., не беше направено след загубата на европейските избори. И ако сега се тръгне по същата линия да заметем нещата под килима, не ни очаква добра перспектива и за следващите парламентарни избори”, заяви Станишев преди днешния Национален съвет на БСП.

БСП остра за оценката на Станишев за Борисов: Неадекватна

Той смята, че основната причина за загубите на левицата се дължат на подмяна на характеристиките на партията в последните години.

„БСП оцеля в прехода, защото се социалдемократизира и пое твърд европейски курс. Стана приемлива за голяма част от българите. Сега ние виждаме, че БСП губи основни свои характеристики в резултат на политическа линия. От програмна и идейна партия, БСП се превръща в лидерска партия, в която демократичното начало е потиснато. Така БСП се превръща от демократична в авторитарна партия”, анализира Станишев и добави, че Корнелия Нинова се обявява за консервативна и традиционалистка.

Станишев добави още, че БСП се е самоизолирала от европейското социалдемократическо семейство и е поела курс на патриотарство, традиционализъм и евроскептицизъм.

Президентът на ПЕС коментира и искането на оставки в партията, зад което застава и той.

„Оставките не са най-важното. Най-важното е дали има желание за осмисляне на грешките и за промяна, която да разшири доверието към БСП и да се спечелят следващите избори”.

Според Станишев стартирането на цикъла за избор на ново ръководство и председател на партията се използва, за да се манипулират нещата и отново да не се води същинска дискусия и анализ, а да се мине по процедурните хватки.

„Нещо, в което Кирил Добрев е много добър, но не и в печеленето на избори”, подчерта Станишев.

„Пленумът ще мине напрегнато. За мен е важно да се направи точна преценка на резултатите от изборите, по възможност с по-малко предубеденост и противопоставяне, което може да бъде конструктивно”, заяви от своя страна депутатът от БСП Янаки Стоилов.

„Алтернативният анализ в много висока степен е верен. Нека видим другия, тъй като трябва да се установи дали фактите, върху които се води дискусията са едни и същи. От там нататък е важно да се търсят решения, които могат да използват, това което БСП постигна на изборите на определени места. Оставката на Нинова не е реалистична в момента. Въпросът е да се проследят тенденциите, защото проблемите в БСП се натрупват от много години”, коментира Стоилов.

Станишев обясни защо БСП загуби евроизборите

Друг член на вътрешнопартийната опозиция, Георги Гергов каза, че сега не е моментът да се занимават с оставки и подчерта, че той не е искал такива.

„Сега трябва да направим анализ и да видим какво правим. БСП е повишила подкрепата си с 40 000 гласа, което е нищо. Генерална промяна е необходима. Битката не е моя или на някого, битката е за партията”, заяви Гергов и добави, че подкрепя провеждането на пълен цикъл отчети и избори в БСП на всички нива.

Димитър Дъбов пък посочи, че партията не е успяла да изпълни целта си да удвои числеността на общинските си съветници и кметовете на общините.

„Даването на добра оценка, след проведените избори е нелогично, защото подобни резултати няма”, коментира той.

Не на това мнение е Георги Гьоков. Според него искането за оставки на председателя на щаба и председателя на партията не е на дневен ред, защото отговорността за изборните резултати е на организациите по места.

„Резултатите не са толкова черни колкото са изкарани в паралелния анализ”, посочи Гьоков и припомни, че кандидатът на  БСП е спечелил президентските избори.

Председателя на Националния предизборен щаб Кирил Добрев отвърна на критиките на Станишев, като заяви, че БСП подобрява резултата си, спрямо предходните местни избори и увеличава популярността си сред младите хора в България.

„Наложително е Партията на европейските социалисти да вземе отношение по въпросите с честността на изборния процес в България”, призова Добрев. „Това е един от начините, по който ще можем да дадем сигнал и да направим крачка в посока предотвратяване на тези порочни практики. За пореден път на избори се наблюдава намеса от страна на МВР и други държавни институции в процеса, която е в полза на управляващите. Държавата не предприема необходимите мерки и за прекратяване на корпоративния и контролиран вот, натиска върху българските граждани, особено в малките общини, където основен работодател е общинската администрация”.

„Приема ли ПЕС за нормални изборните практики в България и с какво може да допринесе те да бъдат преодолени?”, попита Добрев.

Той подчерта, че БСП трябва да ангажира и целия си юридически и експертен потенциал, с който да подпомогне парламентарната си група при изработването на законодателни текстове, които да променят и дори спрат в зародиш практиките, които опорочават изборния процес. „650 хиляди са невалидните бюлетини”, обяви Добрев.

„Това трябва да стане незабавно преди следващите национални избори”, допълни заместник-председателят на левицата. Социалистите обмислят организирането на редица публични дискусии в тази посока, където да бъдат поканени и представители на граждански и неправителствени организации, които следят от години изборния процес.

„Искаха моята оставка пред журналистите, вътре на пленума нямаше дискусия по този въпрос”, заяви след заседанието на Националния съвет лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Преди дни група социалисти разпространиха алтернативен критичен анализ, в който ясно се заявява, че Нинова трябва да подаде оставка. Негов автор е Чавдар Георгиев - член на Националния съвет. Причината, според авторите е провал на местния вот, след който БСП отсъства от управлението на общините в половин България.

„Пленумът прие решение за започване на процес на нови избори в партията, през април преди конгреса ще имаме пряк избор на председател”, посочи Нинова.

„Приехме решение структурите по места да започнат анализа всяка една конкретно за своя резултат. Да стартираме отчетно-изборната кампания от 1 декември, която да приключи през май догодина и през април преди конгреса да имаме пряк избор на председател. В отчетно-изборната кампания да се отчете изтеклият мандат, анализът на резултатите и да се номинират кандидатури от структурите по места. Ще имаме нови общински председатели, нови областни председатели, предложения за делегати на конгреса, номинации за председател с пряк избор и т.н. Започваме този процес на нови избори в партията. Ние го наричаме цикъл - отчет и избори”, поясни Нинова.

Пленумът на БСП одобри и алтернативния държавен бюджет на партията за 2020 г. В него е разписано освобождаване от данък върху доходите от труд до навършване на 26 години, необлагаем минимум от 500 лв. за всяко дете. Намаляване на ставките на ДДС за лекарствата до 9%, а за месото, млякото, яйцата и хляба до 5%. Максимален осигурителен доход от 3900 лв., минимална работна заплата от 650 лв. и минимална добавка за нощен труд от 35%.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Коментари 125
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

125 коментара
 
Да планираш отпуската е лесно. Началникът ти казва - кога, а съпругата ти - къде.
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Земетресение разтърси гръцкия остров Крит

Свят Преди 13 минути

Епицентърът му бил на дълбочина 14 км, на 62 км североизточно от Ираклио

Холера

Масово заразяване с холера на френски остров

Свят Преди 23 минути

Идва ли още по-сериозен апокалипсис със здравната обстановка в Европа?

<p>Hyundai Ioniq 5 N е онова, което другите EV-та не са (тест драйв)</p>

Hyundai Ioniq 5 N е всичко онова, което другите EV-та не са (тест драйв)

Технологии Преди 1 час

Не е най-бързият, предлага „едва” 650 „коня”, но със сигурност е най-емоционалният електромобил на пазара, изключвайки екземпляри с няколко пъти по-висока цена, който може да шамари повечето М-ки и AMG-та, както и повечето други безшумни EV-та

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Принц Хари и Меган ще посетят Нигерия за игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 1 час

Принц Хари основа игрите, за да подпомогне рехабилитацията на ранени и болни военнослужещи и ветерани

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Извънредно положение в Оклахома: Торнадо отне живота на 4 души

Свят Преди 1 час

Сред загиналите има четиримесечно бебе, ранените са десетки

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Какви оръжия се доставят на Украйна и защо има недостиг

Свят Преди 2 часа

Каква нова военна помощ е обещана за Украйна четете в следващите редове

<p>Откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце</p>

Археолози откриха средновековно дете, погребано с твърдо сварено яйце в Германия

Любопитно Преди 2 часа

Яйцето вероятно е имало символично значение за семейството на момчето

<p>Северна Корея отправи критики към САЩ</p>

Северна Корея отправи критики към САЩ за доставката на ракети с голям обсег на Украйна

Свят Преди 2 часа

Военните връзки между Пхенян и Москва се засилват, което САЩ и техните съюзници смятат за ескалация на напрежението на Корейския полуостров

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Започва Страстната седмица, какво трябва да знаем

Любопитно Преди 2 часа

Тя е последната седмица от земния живот на Иисус Христос

Великобритания забранява слабите пароли

Великобритания забранява слабите пароли

Технологии Преди 3 часа

Страната въвежда минимални изисквания за киберсигурност

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

КЕВР обсъжда поевтиняване на природния газ за май

Пари Преди 3 часа

Предложената от "Булгаргаз" цена е с над 2% по-ниска

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Полицейското семейство в “Един за друг” напусна надпреварата

Любопитно Преди 4 часа

Маргарита и Кристиян са гости в новия епизод на подкаста “Един без друг”

<p>Това е първото животно, което е излъчвало светлина&nbsp;</p>

Преди 540 милиона години: Това е първото животно, което е излъчвало светлина

Любопитно Преди 4 часа

Биолуминесценцията се отнася до сиянието, което някои морски организми могат да произведат

<p>Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари</p>

Експертите предупреждават: Светът е изложен на риск от болести, пренасяни от комари

Свят Преди 4 часа

В световен мащаб броят на случаите на денга, докладвани на СЗО, се е увеличил десетократно през последните две десетилетия

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Отбелязваме Международния ден на танца 🩰

Любопитно Преди 4 часа

Сценично изкуство, чието съдържание се разкрива чрез танцово-музикални образи – това е определението за балета днес

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 11 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес