5

О тсрочка за поставянето на нови касови апарати от фирмите след 31 март няма да бъде давана. Това  обявиха от Националната агенция за приходите (НАП), съобщава NOVA.

Окончателна оценка на текущото състояние по този процес от НАП са поели ангажимент да докладват на финансовия министър най-късно в петък идната седмица. Очакват въз основа на тези данни, Владислав Горанов да прецени налице ли са основания за изменение на вече фиксираните срокове.

С новата наредба всички търговци трябва да подменят фискалните си устройства или най-малкото - да пригодят софтуера си така, че оборотите им да се отчитат директно в НАП.

В момента касовите апарати са настроени дистанционно да подават информация към агенцията веднъж месечно. Анализи на бизнеса показват, че въвеждането на новите апарати ще струва по над 2000 лева на обект и ще отнеме поне година и половина.

Според търговците на горива проблемът е дори по-сериозен, тъй като ще им се наложи веднъж да инвестират до 31 март и още веднъж до юни, когато влиза в сила изискването за допълнителна информация в касовите им бележки.

Няма да се налага бензиностанциите да сменят касовите апарати два пъти тази година – от април и от юни, както се опасяват търговците, посочи оабче пред БГНЕС говорителят на НАП Росен Бъчваров.

Промените в наредбата ще изискват от 1 април на касовата бележка от бензиностанцията да се съдържа допълнителна информация за потребителите. „Тя ще фиксира очевидното, че половината от крайната продажна цена на литър гориво представлява данъци и акцизи. Ще се вижда и разликата между разликата между покупната и продажната цена. Държа да подчертая, че не би следвало на касовата бележка да се вижда печалбата”, уточни говорителят на НАП в отговор на притесненията на търговците.

„Ако приемем, че от 185 000 фискални устройства на регистрираните по ДДС компании в България към 31 декември 2018 г., около 5% от тях са сезонно зависими фискални устройства, т.е. бихме могли да приеме, че реалният брой на тези фискални устройства, за които се налага доработване или смяна са около 170 000. Досегашното ни проучване показва, че между 50 и 75 на сто от всички регистрирани по ДДС компании в България използват не просто касови устройства, но софтуер за управление на продажбите, който ги управлява. Чисто математически това означава следното: Ако към момента 31 000 фискални устройства вече работят, допускайки че при 75% от търговците използват софтуер, то в общи линии над 70% от касите, които не използват софтуер към момента вече са изпълнили новото изискване”, пресметна Бъчваров.

През над 30 000 фискални устройства и около 500 фискални принтера които работят в съответствие с новата наредба, са издадени около 6 100 000 касови бележки. Така общата стойност на продажбите, чрез нови касови апарати от началото на годината възлиза на 170 млн. лв.

От агенцията допълват, че с новата наредба системите за управление на бензиноколонките, фискалните устройства не се налага повторно изпитване от Българския институт по метрология.

Промените в никакъв случай не водят до затруднения и големи инвестиции от страна на търговците на горива. Не се изисква и преодобрение на сега съществуващите системи и касови апарати, допълни изпълнителният директор на НАП Пламен Димитров.

Нямат основания да се притесняват и търговците по отношение на ново изискване към тях, което трябва да влезе в сила от 1 юли. Според промените при срив във връзката между НАП и бензиностанцията, данъчните ще получава информация за проблема. Новото е, че сега съществуващият софтуер трябва да бъде актуализиран. Промяната се прави, за да няма манипулации с данните от всяка една бензиностанция.

Пламен Димитров категорично заяви, че твърденията на петролния бранш за десетки хиляди евро допълнителни инвестиции не отговарят на истината.

В страната има 185 000 фискални устройства. Бизнес организациите заплашват с протести, ако срокът за подмяна на устройствата или софтуера не бъде удължен.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@