1

П арламентарната комисия по външна политика прие на първо четене законопроект за държавния бюджет на Република България за 2023 г., внесен от Министерския съвет. „За“ гласуваха седем депутати, а против шест. 

"Министерството на външните работи (МВнР) и външнополитическата дейност на страната от години е недофинансирана", каза Елена Шекерлетова, зам.- външен министър, която изрази становище от името на ведомството.  

"Предложеният за настоящата година бюджет е в размер на 173,2 млн. лв.", посочи тя. По думите ѝ- номинално, това е нивото от 2009 г.

Шекерлетова отбеляза, че през последните години се наблюдават сериозни инфлационни процеси. Същевременно БВП на страната е нараснал от 56 млрд. лв. през 2007 на 165 млрд. лв. през миналата година, посочи тя. Според нея това показва, че продължава тенденцията да намалява процентът от БВП, който се заделя за бюджета на МВнР.  

"Имаме завишение с около 16 млн. лева сравнено с миналогодишния бюджет", подчерта Шекерлетова.

Тя обясни, че са предвидени средства за запазване на увеличението на заплатите в Централното управление на МВнР - пет млн. и 165 хил. лв. Предвидено е също и 10 % увеличение на заплатите на служителите на дипломатическите и консулските представителства, които не бяха увеличени миналата година. Заложени са и средства за откриването на трите генерални консулства в Дюселдорф, Лион и Единбург.

Предвидени са необходимите средства за членски внос и за финансиране на кампанията за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, в размер на 8,8 млн. лв., както и за увеличението на Европейския инструмент за мир, в размер на малко повече от милион, посочи Шекерлетова. 

Тя заяви, че са предвидени и необходимите средства за увеличението на минималната работна заплата, за поддръжка на българските културно-исторически паметници в Истанбул и Одрин. 

По думите ѝ „голям пробив“ за бюджета на ведомството са предвидените 2,4 млн. лв. за актуализиране на командировъчните на служителите. 

Шекерлетова отбеляза, че сериозен ангажимент на МВнР е подкрепата и защитата на българските граждани зад граница, общностите и техните дружества и организации. Затова са предвидени средства в Централния бюджет - 7,2 млн. лв. и през политиката за развитие – шест млн. лв., подчерта тя. Шекерлетова каза още, че от ведомството се ангажират да отделят около два млн. лв. за подпомагане на българските общности в Албания, Косово, Украйна и др., като един милион от средствата ще отидат за сънародниците ни в Република Северна Македония. 

По време на дебата Кристиан Вигенин от „БСП за България“ предложи, веднага след приемането на бюджета за 2023 г., заедно с МВнР и в координация с Министерството на финансите, да започне подготовката на бюджета на ведомството за следващата година. 

От ДПС и "Възраждане" казаха, че няма да подкрепят законопроекта за бюджета. 

Законопроектът за държавния бюджет в частта му за образование и наука за 2023 г. не беше подкрепен на първо четене от парламентарната образователна комисия.

В законопроекта на държавния бюджет за 2023 г. общият размер на разчетените разходи за образование е за 7 509,7 млрд. лв., в това число 462,4 млн. лв. средства от Европейския съюз, като тази сума представлява 4,1 процента от БВП. Това каза министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков на заседанието на парламентарната образователна комисия, на която беше обсъден законопроектът за държавния бюджет в частта му за образование и наука за 2023 г. 

Процентът от БВП за образование намалява в сравнение с предходната година, уточни министърът и отбеляза, че от Министерството на образованието и науката са предали своите предложения за това бюджетът за образование да бъде свързан поне с 4,4 процента от БВП, както е било през 2022 г.    

Във висшето образование са осигурени допълнителни средства от 59,3 млн. лв. за издръжка на обучението и за осигуряване на достигнатите размери на възнагражденията на академичния състав и на увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари 2023 г. - от 710 на 780 лв. Има и допълнително финансиране за увеличаване на възнагражденията на академичния състав в държавните висши училища от 1 август 2023 г., което е в размер на 16 млн. лв. За качеството на обучението в държавните висши училища са предвидени 10 млн. лв. За увеличаване на стипендиите на студентите в държавните университети от 1 юли тази година са заделени 6 млн. лв., а за стипендиите на докторантите - 14,1 млн. лв. За студентските столове и общежития ще има допълнително 6,8 млн. лв.

Министър Цоков представи и данни за разходи с необезпечени дейности и политики, свързани с бюджета за 2023 г. и с бюджетната прогноза за 2024 и 2025 г. Месечните стипендии на учениците от гимназиален етап сега са от 21 до 60 лв., но за осигуряване на месечна стипендия с увеличение от 20 процента са необходими допълнителни средства за 2023/2024 година в размер на 2,6 млн. лв. Необходими са и средства за капиталови разходи за държавните висши училища, отбеляза образователният министър. Той обяви, че също са необходими средства за програми за изграждане и дострояване на детски ясли и училища, на физкултурни салони, както и за саниране, ремонти и обзавеждане на студентски общежития. 

За наука в проектобюджета за 2023 г. са разчетени 746,7 млн. лв, което е 0,4 процента от БВП при 626,7 млн. лв. за 2022 г. Ръстът на средствата за наука е в размер на 120 млн. лв., от които 67,6 млн. лв. са за сметка на средства от Европейския съюз, обяви образователният министър. 

Парламентът прие на първо четене бюджета на Националната здравноосигурителна каса ( НЗОК) за тази година.  „За“ бяха 122 депутати – от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната-Демократична България, 32 народни представители бяха „против -  „БСП за България“ и „Има такъв народ“, 69 се въздържаха – основно от ДПС и „Възраждане“, както и един депутат от ИТН.

Проектобюджетът е разчетен на основа действащата задължителна здравноосигурителна вноска от 8 на сто.

В план-сметката на Здравната каса са заложени 7 027 213 600 лв. приходи и трансфери. Общо разходите за 2023 г. са в размер на 7 027 213 600 лв., което е с 910 908 700 лв. повече спрямо парите за Касата за миналата година, се посочва в мотивите. Здравноосигурителните приходи са в размер на 6 847 563 200 лв., от които 4 286 530 000 лв. са приходи от здравноосигурителни вноски и 2 561 033 2 00 лв. са трансфери за здравно осигуряване. Средствата за здравноосигурителни плащания са в размер на 6 553 676 400 лв., което е увеличение с 821 605 300 лв. спрямо Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г.

От неданъчни приходи - глоби, санкции и наказателни лихви за 2023 г. - е предвидено да постъпят 26,4 млн. лв., или с 3,2 млн. лв. повече в сравнение с 2022 г. 

В бюджета на НЗОК за 2023 г. са предложени разходи за персонал в размер на 74,6 млн. лв. Тази сума е по-голяма  в сравнение с миналата година с 12,3 млн. лв. За издръжката на административните дейности по здравното осигуряване за 2023 г. се предлага да се изразходва сумата 35,2 млн. лв.

На 5 юли Министерският съвет прие и внесе в Народното събрание законопроектите за държавния бюджет, за бюджета на Държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2023 г. 

Коментари 1
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

1 коментар
 
- Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си? - Вземам те! - Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Франция ще посредничи за деескалация на конфликта между "Хизбула" и Израел

Свят Преди 2 часа

Министърът на външните работи на Франция Стефан Сежурне пристигна в Ливан днес

<p>Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност</p>

Мафията е активна: Френският правосъден министър призова за борба с организираната престъпност

Свят Преди 2 часа

Основната цел на министърa е с новите мерки да се пребори с трафика на наркотици

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Израел увери САЩ, че няма да нахлуе в Рафах

Свят Преди 4 часа

Вашингтон бе обявил, че не би подкрепил израелска операция в град Рафах без съответен надежден хуманитарен план

<p>Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава</p>

Олександър Сирски: Ситуацията на фронта в Източна Украйна се влошава

Свят Преди 4 часа

По думите на Сирски има признаци, че Русия се готви за настъпление в северната част на страната

<p>Принц Хари готви пътуване до Великобритания, ето защо</p>

Принц Хари на визита във Великобритания заради игрите "Инвиктус"

Любопитно Преди 5 часа

Последното посещение на Хари беше през февруари т.г., когато той пристигна за среща с баща си

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Джорджа Мелони се кандидатира за евродепутат

Свят Преди 5 часа

При издигането си на власт Мелони като лидер на „Братята на Италия“, често осъждаше ЕС

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Лодка с мигранти потъна в Егейско море, има жертва

Свят Преди 6 часа

Тази година Гърция изпитва засилен миграционен натиск

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Преговори за примирие в ивицата Газа започват в Кайро

Свят Преди 6 часа

Западни страни, включително и най-близкият съюзник на Тел Авив - САЩ, призоваха Израел да се въздържа от атаки срещу граничния град

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Електрически високоскоростен влак ще свързва Лас Вегас и Лос Анджелис

Свят Преди 7 часа

Високоскоростните влакове ще съкратят четиричасовото пътуване през пустинята Мохаве

<p>Песков отправи остро предупреждение към Запада&nbsp;</p>

Кремъл: Руските активи не трябва да бъдат докосвани, ще има суров отговор на тази кражба

Свят Преди 8 часа

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС и други страни замразиха активи на РЦБ

<p>Обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви&nbsp;</p>

Украински обстрел в контролираните от Русия части на Запорожка област, има жертви

Свят Преди 8 часа

Това съобщи в канала си в „Телеграм“ губернаторът на руската Пензенска област Олег Мелниченко

<p>Ето какво&nbsp;ограничава терора на Путин</p>

Зеленски: Всяка медийна публикация за нарушаването на санкциите от Русия, ограничава терора на Путин

Свят Преди 8 часа

ЕС подготвя нов пакет санкции срещу компании от Турция, Китай, ОАЕ и Хонконг, които правят доставки за Русия

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Русия твърди, че е превзела украинско село в Донецка област

Свят Преди 8 часа

В изявлението се посочва, че руската армия е отблъснала серия украински контраатаки в близост до Часов Яр

<p>&quot;Тогава ще се случи най-голямата катастрофа в историята&quot;&nbsp;</p>

Палестина: САЩ са единствената страна, която може да спре Израел от операция в Рафах

Свят Преди 8 часа

Западните държави, включително най-близкият съюзник на Израел - САЩ, настояха Тел Авив да се въздържа от нападение срещу южния град

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

Димитър Главчев се е отказал от заплатата си на външен министър

България Преди 9 часа

Като министър на външните работи Главчев има право на допълнителна заплата от 9100 лв.

<p>Срути се част от подпорна стена на АМ &quot;Струма&quot;&nbsp;(СНИМКИ)</p>

Срути се част от подпорна стена на АМ "Струма"

България Преди 9 часа

Предполага се, че от дъждовете са компрометирани два от сегментите на подпорната стена