0

З аместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев е поканил на среща посланика на Република Турция в София, по време на която "ние ще потърсим съдействие от турската страна по случая".

Това обяви пред журналисти служебният министър на външните работи Николай Милков, коментирайки случая с убития български полицай на българо-турската граница.

Полицай е убит при престрелка край Елхово

„Ще изразим безпокойство от това, което се случва от двете страни на границата. Ако трябва, ще предложим съдействие за общи действия по изясняване на случилото се“, каза още Милков. 

Прокуратурата подготвя молба за правна помощ до Турция за провеждането на неотложни действия на турска територия. Това каза пред БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По досъдебното производство се провеждат разпити на свидетели, разпитан е и служителят от Военна полиция, работил в екип със загиналия полицай в трагичната нощ, посочи тя.

Досъдебното производство е образувано с първото действие по разследването – оглед на местопроизшествие, за убийство на полицейски орган при изпълнение на служебните му задължения. Разследването се води под ръководството на окръжната прокуратура в Ямбол и ще бъде възложено на екип от следователи от града, каза говорителят на главния прокурор.

Демерджиев за загиналия полицай: Ще отговорим със сила на тази агресия

Заради нестихващия мигрантски натиск за последните два месеца това е трети загинал служител на МВР и, когато говорим за ръст на престъпността, визираме точно тези случаи. Това, което обаче не се случва, е единният и категоричен отговор на самата държава. Няма го. И това поражда оправданите страхове на хората, засилва усещането за несигурност и липса на държава, коментира Милева.

Според нея на първо място е нужна по-добра законова база, включително за по-тежки санкции срещу нелегалната миграция.

Нужно е да се обезпечат органите на реда, които са там на границата, за да се гарантират техните живот и здраве. Това се опитва да прави и българската прокуратурата, но, за да го постигнем, е необходимо съдействието и на останалите институции, допълни тя.

Какво още трябва да се случи, за да разберем това - престъпниците са обявили война на държавата и отговорност на всички нас, като представители на институциите, е да отвърнем с цялата строгост на закона, коментира Милева. 

Днес на големия християнски празник, посветен на Св. Архангел Михаил, българските полицаи отбелязват професионалния си празник. Този празник бе помрачен от смъртта на техен колега. Млад български граничен полицай, който с цената на своя живот е защитавал българската граница, посочи говорителят на главния прокурор.

Стоянов: Убитият полицай е бил с автомат „Калашников“

Милева е в Букурещ, където се открива Третият форум на Балканските главния прокурори.

Тук сме с колегите си от всички балкански държави, включително на място са и турските ни колеги, с които поддържаме постоянен неформален контакт с цел бързина на действията, които трябва да се извършват на територията на Турция във връзка с този случай. Темата за противодействието на нелегалната миграция отново ще е във фокуса на вниманието по време на форума, както е било и преди. Различното сега е, че наистина натискът и агресията на престъпниците достигна недопустими нива, каза още Сийка Милева.

В района на границата, където беше убит граничен полицай, вече има доведена жандармерия и имаме уверение от Турция, че тези хора ще бъдат намерени, каза пред медиите в Елхово служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и допълни, че България ще започне да използва друг тип оръжие за охрана на границата.

Оръжие ще се използва, както от граничните служители, така и от военнослужещите, категоричен беше Демерджиев. „Служителите по охраната на границата ще бъдат снабдени с много по-мощни оръжия, които ще се използват при всяко съмнение, че е застрашен животът и здравето на наш граничен полицай. Това означава стрелба. Преди месец бях отново в Елхово и дадох ясни и недвусмислени указания на нашите служители да използват оръжие“, каза вътрешният министър.

Министърът коментира изказванията на експерти, според които граничните полицаи не са достатъчно добре оборудвани.

Демерджиев посочи, че в конкретната ситуация, дори и граничният полицай да е имал бронежилетка, тя не би могла да защити, тъй като е прострелян в главата от засада.

По думите му през последните месеци е подобрено състоянието на преградното съоръжение и на техническото оборудване на граничните патрули. „Милиони бяха вложени да се обезпечи границата технически. Има още какво да се прави, работим по план“, каза министър Демерджиев.

Тези момчета всеки ден спират безпрецедентния бежански натиск. Случаят от снощи е изключителна агресия, посочи Демерджиев и заяви, че ще иска от турската страна да подходи активно. Поисках същото от Европол и Европейската комисия, каза министърът. Той посочи, че случаят от снощи е първи, при който се стреля по подобен начин. Предвидено е да се увеличи щатът на „Гранична полиция“. 

По думите му по преградното съоръжение има множество пробойни. Граничните полицаи всеки ден се налага да попълват дупки в оградата. „Оттук нататък ние ще отговорим с необходимата сила на тази агресия. Ще бъдем абсолютно безкомпромисни към всеки, който създава опасност за живота и здравето на служителите по охраната на границата“, каза още той.

Вътрешният министър добави, че е поискал съдействие от турския си колега за разбиване на каналджийските мрежи. "Докато каналджийските мрежи не бъдат разбити нацяло, всеки ден наши служители ще излагат живота си на риск", заяви Демерджиев. Той добави, че през последните месеци Турция е вдигнала нивото на съдействие.

"Успяхме да пречупим кривата на мигрантския натиск по-рано тази година, но ние ще изискваме още по-голямо съдействие от турската страна, макар че те са ангажирани с натиска, който имат по границата със Сирия и Афганистан", каза още той.

Коментари 0
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

Мъж на смъртен одър: - Жено, да ми кажеш преди да умра децата мои ли са? - Абе да ти кажа, ама ако не умреш?!
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

„Пътища отвъд границата” в „Темата на NOVA“

България Преди 1 час

Не пропускайте тази неделя след централната емисия новини

<p>&quot;Иран има достатъчно материал за атомна бомба&quot;</p>

Гроси: Иран има много повече уран, отколкото се нуждае, за направата на една атомна бомба

Свят Преди 1 час

При експлозиите в Исфахан очевидно не са били повредени атомните съоръжения на страната. Именно този град е центърът на иранските ядрени изследвания, казват от МААЕ

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Силни взривове отекнаха в Одеса и Черноморск

Свят Преди 4 часа

По информация на регионалните приложения в Telegram украинските въоръжени сили са унищожили балистична ракета и дрон

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Двама светци почитаме днес, ето кои са те

Любопитно Преди 5 часа

Единият бил родом от Цариград и живял през IV век, а другият се подвизавал като отшелник на Синайската планина в първата половина на VI век

Мъж намушка три жени в Швеция

Мъж намушка три жени в Швеция

Свят Преди 5 часа

Нападателят бе прострелян и задържан от полицаи

Зодия Телец и сексът

Зодия Телец и сексът

Любопитно Преди 5 часа

Зоната на комфорт е много важна за този знак

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Израел заплаши да отмъсти: Изглежда това е бил внимателно планиран военен отговор

Свят Преди 5 часа

Иранските лидери заплашиха с незабавен и силен отговор на всяка израелска атака

<p>&quot;Турция може да бъде балансьор&quot;: Ердоган на посещение в Ирак&nbsp;</p>

Турският президент Ердоган с официална визита в Ирак

Свят Преди 5 часа

На върха на дневния ред на Ердоган в Багдад е осигуряването на подкрепа за Турция за планирана офанзива срещу кюрдската бунтовническа група ПКК

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

Главчев и посланикът на САЩ у нас обсъдиха 7 и 8 блок на АЕЦ "Козлодуй"

България Преди 5 часа

Проектът е сред основните приоритети в работата на настоящото правителство

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

Внимание! Жълт код за значителни валежи в събота

България Преди 5 часа

Минималните температури ще бъдат между 2° и 7°

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Изкуственият интелект е расист, но не го осъзнава

Технологии Преди 5 часа

И за разлика от човека, може бързо да се научи

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Пиперлив език и щури рождени дни разтърсиха Вилата на любовта

Любопитно Преди 13 часа

Програмистът Тихомир и полицайката Маргарита празнуваха заедно

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Автобус с българска регистрация катастрофира в Турция

Свят Преди 13 часа

Двама от пострадалите са в тежко състояние

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Конгресът на САЩ гласува военната помощ за Украйна

Свят Преди 13 часа

Днес лидерът на Демократическата партия в Сената Чък Шумър каза на сенаторите да бъдат готови за гласуване през уикенда

Армения предава още територия на Азербайджан

Армения предава още територия на Азербайджан

Свят Преди 14 часа

Населените места са били под арменски контрол от началото на 90-те години

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Mъж се самозапали пред съда, който гледа делото на Тръмп

Свят Преди 14 часа

Мъжът, който се е самозапали пред сградата на съда в Манхатън, е в критично състояние