59

П ротестиращите поетапно започнаха да напускат минната галерия и са посрещани на повърхността от своите близки и колеги със силни възгласи "Българи-юнаци!". Омбудсманът Мая Манолова, която прекара последните няколко часа при протестиращите, също излезе от минната галерия.

Пред журналисти областният управител на Кюстендил Виктор Янев, който присъства на преговорите с ръководството на мината, обяви, че е постигната пълна договореност за изплащането на всички заплати и ваучерите за храна на всички миньори.

Междувременно, управителят на „Въгледобив Бобов Дол“ ЕООД Красимир Чаврагански подаде оставка.

Малко по-късно пристигна инкасо автомобилът с парите за миньорите. В присъствието на полицаи те бяха доставени в кабинета на управителя на предприятието. Ръководството на рудника призова протестиращите да запазят спокойствие, докато започне изплащането на заплатите.

Преди това премиерът Бойко Борисов заяви, че концесионерът „Въгледобив Бобов дол” ЕООД трябва да изплати незабавно дължимите суми на миньорите и служителите от дружеството, осъществяващи добив от рудник „Бабино”. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

Министър-председателят посочи, че при продължаващо неспазване на трудовото законодателство, възлага на министъра на енергетика Теменужка Петкова да започне процедура по прекратяване на концесионния договор за добив от участък „Бабино”, сключен през 2007 г., поради неизпълнение на основни клаузи от него, свързани с осигуряването на безопасни и здравословни условия на труд, плащане на социални и здравни осигуровки, заплати

Договорът е от 24.03.2005 г., като с анекс номер 1 от 26.02.2007 г., Румен Овчаров, в качеството му на министър на икономиката и енергетиката, прехвърля изцяло правата и задълженията по концесията от „Мини Бобов дол” ЕАД на „Ораново” ЕООД (преименувано през 2008 г. във „Въгледобив Бобов дол” ЕООД) по отношение на участък „Бабино”.

Междувременно социалното министерство съобщи, че има готовност да подкрепи работниците в рудник "Бабино" да си намерят работа, ако бъдат уволнени. Към момента има 130 свободни работни места в бюрото по труда в Дупница и 100 в Кюстендил. Също така семействата на работещите в рудника ще бъдат подпомогнати с еднократна помощ в размер на 325 лева.

Преди това днес миньори щурмуваха рудник "Бабино", в който протестират техни колеги. Те стигнаха до асансьорите, по които се качват хората, намиращи се под земята.

Причината е, че миньорите в рудника изразиха намерение да прекратят протеста си, след като им бе съобщено, че ще получат възнагражденията си. Техните колеги отвън обаче се опитаха да ги спрат.

Днес Окръжна прокуратура – Кюстендил се самосезира и възложи проверка по реда на надзора за законност на Дирекция „Инспекция по труда“ – Кюстендил във връзка със стачката на миньорите от рудник „Бабино" при Мини „Бобов дол".

Проверката следва да установи в срок от 5 дни дали са изплатени работни заплати за положен от миньорите труд, обезщетения за прекратени трудови правоотношения, осигуряване на безплатна храна за работа при специфични условия на труд, както и дали са начислени и преведени дължимите осигурителни вноски по сключените трудови договори.

Вече трето денонощие продължава стачката под и над земята в в рудник "Бабино" на мини "Бобов дол". Около 100-ина миньори остават в мината вече над 50 часа, при температура от 40 градуса, на площ от около 100 квадратни метра. 

Трима души снощи са напуснали мината снощи, защото им е прилошало. Тази сутрин още двама са излезли, защото им е била необходима медицинска помощ. 

От ръководството на мини „Бобов дол” заявиха, че е взето решение

за изплащане на цялата дължима сума по трудовите възнаграждения за месец август, включително и допълнителното материални стимулиране, предаде NOVA.

Парите ще бъдат изплатени на всички работници на целия въгледобив „Бобов дол” с изключение на тези от рудник „Бабино”, които протестират. Те ще си получат парите, веднага след като бъде подписано споразумение и бъдат прекратени стачните действия.

С това решение не се съгласиха всички протестиращи.

От мините заявиха, че ако това не се случи, ще бъде потърсена имуществена отговорност за причинени вреди на предприятието. 

От ръководството обясниха още, че към настоящия момент нямат просрочени задължения за заплати на служителите. Възнаграждението за месец август било дължимо между 5-о и 10-о число на месец октомври.

Протестиращите миньори се заканиха, че няма да спрат със стачните действия.

Стана ясно и че вчера е бил спрян вентилаторът, който вкарва въздух под земята, за около десетина минути. Според протестиращите това е опит стачката им да бъде прекратена. 

„Ще стачкуваме докато не ни се издължи всичко дължимо - купони за седем месеца, или 700 лева, както и заплатите за август и септември. Не по 400 лева обаче като за бездомници, а минимум по 800 лв., искаме и още по две заплати защото ни гонят на борсата. Да ни дадат по 3000 лева и си отиваме”, заканиха се във втоник хората. В рудник „Бабино“ работят 670 миньори, които не са получавали полагащите им се ваучери за предпазна храна от месец март. В понеделник им е преведена половината заплата за месец август, а преди седмица са получили по 75 лв., като аванс. 

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@