3

К ои наистина са братята Евлогий и Христо Георгиеви? И какви трябва да са хората, които ще бъдат удостоени с „Награди Евлогий и Христо Георгиеви за принос към българското общество”?

Животът на двамата братя е малко познат у нас, разказва медийният експерт Христо Тучев, който е двигател на инициативата и председател на организационния комитет. Той обаче е категоричен, че с тези награди, трябва да се покажат достойните примери за хора, посветили се на проекти в областите образование, дарителство и бизнес.

„Награди Евлогий и Христо Георгиеви” са учредени, за да популяризират делото на братя Георгиеви, както и приноса на наши съвременници в областта на образованието, дарителството и бизнеса. Отличията ще бъдат връчени на официална церемония, която ще се проведе в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. С наградите за първи път тази година ще бъде почетено делото на двамата братя

Евлогий и Христо Георгиеви – най-големите дарители в историята на България

 в същото време ще бъдат отличени достойни българи на нашето съвремие. Партньор на инициативата е Нова Броудкастинг Груп. 

"Историческата наука в България се развива след 1944 г. по времето на комунизма, а според комунистическата доктрина братята Евлогий и Христо Георгиеви са едри капиталисти.

През 1960 г. дори се обсъждало да се махнат техните статуи пред Софийския университет и да се сложат Сталин и Ленин.

Впоследствие се стига дотам да заличат имената им от скулптурите, които по-късно са възстановени. Великите личности са неукорими и неоспорими, те притесняват конюнктурните личности, а българската история изобилства с такива", разказва Христо Тучев в интервю.  

"Роден съм в Карлово и съм възпитан в дух на родолюбие. Когато си от този град, живееш с легенди като Левски и Ботев. Още от дете усещах присъствието на големите Евлоги и Христо Георгиеви, които имат невероятна роля за изграждането на Софийския университет. Като дете вярвах, че като порасна, ще разбера повече за тях", казва са себе си Тучев. 

Той се свързва с проф. Христо Глушков, който е изследовател на живота и делата им и е издал монография от 180 страници през 1980 година. 

"Така  се роди идеята да издигнем паметник в душите на българите – като говорим за тях, като

популяризираме дейността им, като ги извадим от забвението.

Това са изключителни личности, които за нас могат да бъдат невероятен пример. Евлогий и Христо Георгиеви всъщност показват как можем да бъдем герои в мирно време – като се учим, като се трудим и постигнем много, за да оставим следа след себе си за поколенията", убеден е двигателят на инициативата. 

Братя Евлогий (1819 - 1897) и Христо (1824 - 1872) Георгиеви

"След края на войната Евлогий Георгиев става депутат, но го изгонват от страната. Безкрайно обиден, той заминава за Румъния и никога повече не се връща в България, но не променя завещанието си, което завършва с думите:

„Само надеждата ми, че и аз ще мога с нещо да допринеса за величието и просперитета на отечеството ни, ме кара да умра спокойно”.

Евлогий Георгиев е знаел, че България ще бъде велика и просперираща и той ще участва в това. Завещал е пари за построяването на университет в държава, в която 3% от населението е грамотно. Така в продължение на 120 години се създава цветът на нацията, а Софийският университет е цветът на знанието и майката на всички университети у нас", разказва Христо Тучев. 

Той споделя повече и за трите категории, в които ще се връчат награди: 

"В категория „Образование” поканихме да номинират представители на всички университети. В област „Дарителство” поканихме благотворителни организации като Българския червен кръст и редица други, а в категория „Бизнес” – национално представените бизнес организации". 

И продължава с това какво трябва да запомним: 

"Примерите са за мислещите хора.

Ако желаем развитието на нацията, трябва да се учим, трябва да сме образовани, за да просперираме. Трябва да уважаваме предприемачеството и самите ние да се стремим да имаме сериозен успех не само за себе си, но и за семействата си, за града си, за държавата и да инвестираме в поколенията". 

Христо Тучев е убеден и че благотворителността е мисията на живота на братята, но в родината тяхната безкористност в делата сякаш остава неразбрана. 

Повече информация за „Награди Евлогий и Христо Георгиеви” можете да намерите на уебсайта georgievi.bg, на официалната Facebook страница и в канала на инициативата във Vbox7.com

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@