26

С лед скандала с насилие и обиди в дома за деца в Борован Държавната агенция за закрила на детето ще проверява всички над 280 центъра от този тип в страната. Различни неправителствени организации пък искат насилието над деца да се криминализира, съобщава NOVA.

Близо 10 000 деца в България живеят извън дома на биологичните си родители. Част от тях все още се намират в така наречените години домове за сираци, които трябваше да бъдат закрити. В новите осъвременени центрове от семеен тип има близо 3000 непълнолетни.

В дом за деца с увреждания: Ще ти счупя главата!

Насилието над деца ражда насилници в България

Оказва се, че социалното министерство не води статистика колко са хората, които се грижат за тези деца, защото възпитателите в повечето случаи се назначават директно от кметовете.

Ясно е обаче, че проблеми в системата има – ниско заплащане, неквалифициран персонал и липса на контрол. Това са основните причини, довели до поредния случай на насилие над деца.

Центровете през годините се обновяват главно с пари от Европа. Оказва се обаче, че инвестиции се правят в сградите. Персоналът остава на второ място. Tекучеството в домовете e голямо. Причината - повечето служители работят на минимална заплата.

За да не чакат сигналите за насилие от медиите, Агенция закрила на детето започват проверки. Социалните работници напомнят, че всяко дете или негов близък могат да звънят на горещия телефон за насилие над деца 116 111, където само за миналата година са постъпили  на 70 000 сигнала.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още любопитно съдържание последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин.

@