30

М инистърът на вътрешните работи Младен Маринов призова хората, които излизат на протести в цялата страна срещу високите цени на горивата и ниските доходи, да спазват закона.

„Призовавам протестиращите да спазват закона, да не влизат в провокация с полицията, да изпълняват полицейските разпореждания“, каза Маринов и подчерта, че

всеки има право на мирен протест, но и всеки български гражданин има право на свободно придвижване

и трябва да се намери баланс, за да няма засегнати.

Министърът посочи, че е разпоредил там, където протестите са заявени и е спазен редът, полицаите да организират движението, да следят за провокатори, както и да няма спречкване между участниците.

На местата, където протестите не са заявени, органите на реда също ще се стремят да организират движението. Младенов допълни, че

на установените нарушители от протестите в неделя, са били съставени актове.

На въпрос какви мерки се предприемат в зачестилите напоследък случаи на насилие и съпротива над полицейски служители, министър Маринов съобщи, че е изпратил разпоредителни писма, касаещи обучение на служителите, тактически действия в ситуации на неподчинение от страна на компактни маси, които системно нарушават закона. В ход са обществени поръчки за осигуряване на материално-техническо обезпечаване и средства за лична защита.

Министърът обясни, че днешната му среща с кметове на населени места от областите Сливен и Ямбол има за цел да осигури взаимодействието между местната власт и полицията при обезпечаване на обществения ред и сигурността.

Малко по-късно от пресцентъра на МВР също пуснаха съобщение във връзка с протестите, в което подчертават, че

няма протест, който да разрешава блокирането на магистрали и главни пътища,

законите трябва да важат за всички и в този смисъл е задължително спазването на дадените от служителите указания.

Протести и блокади в редица градове в България днес

Огромни протести заради цените на горивата блокираха страната

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@