20

П роблемът е, че гражданите нямат възможност да обжалват актовете на КЕВР, с които се определят цените на парното, топлата вода, тока, водата. Това заявиомбудсманът Мая Манолова пред "Здравей, България” по NOVA. Тя ще обсъди увеличението на тока, парното със заместник-главния прокурор Aся Петрова и внесе жалба. 

„Гражданите имат едно право – да плащат, а нямат право да участват активно във формирането на тези цени. Проблемът е, че КЕВР формално провежда така наречените открити заседания. Чува се гласът само на енергийните дружества, на монополистите, които диктуват цените”, заяви Манолова.

Според нея така е и в конкретния случай.

Общественият защитник проведе среща със заместник-главния прокурор при Върховната административна прокуратура Ася Петрова. След проведения разговор стана ясно, че сигналът ще бъде проверен, тъй като от документите имало основания да се твърди за допуснати нарушения. Според Петрова, ако се установят нарушения, сигналите ще бъдат предадени във Върховния административен съд –София. До момента са заведени общо 20 подобни дела срещу ценови решения на КЕВР.

„С моя екип открихме множество нарушения в процедурата по издаване на тези актове, с които се увеличат цената на парното и тока, които са много сериозни”, заяви Манолова преди това. „Тези решения не отчитат социалната поносимост на цената на тока и парното. Второ – когато природният газ на световните пазари намалява, когато КЕВР се произнася за намаляване на цените и в България, това не се отразява на цените на тока и парното”.

Плащаме по-скъпи ток и парно от 1 юли

Увеличение на парното, тока и топлата вода от 1 юли

Обявиха новите цени на тока и парното, протест срещу КЕВР

От 1 юли цената на електроенергията в страната се увеличава с 2,03%. Изменението на крайните цени на електрическата енергия за битови клиенти на ЧЕЗ е с 1,75%, на ЕВН – 1,82%, а на Енерго Про – 2,78%. Топлинната енергия скача средно със 7,33%, а природният газ- средно със 7 %. 

Според Манолова експертите от екипа й са направили анализи и са установили, че през 2015 г. при приблизително същата цена на природния газ – цената на парното е била много по-ниска.

„Законът в тази му част, която не дава гражданите да обжалват решенията на КЕВР трябва да бъде променен”, коментира още Манолова.

Що се отнася до предложения от омбудсмана Закон за личната помощ, Манолова заяви, че той няма да реши всички проблеми на хората с увреждания, но е „ключът към решаване на проблемите”.  

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@