24

П азарът на ток за бизнеса е манипулиран и има всички признаци на организирана престъпна група. Това твърдят работодатели и искат оставки в НЕК по повод на рекордно високите цени на тока за промишлеността. 

Работодатели: Организирана престъпна група с пазара на ток

Председателят на федерация на индустриалните и енергийни консуматори Константин Стаменов и Антон Иванов от Български енергиен и минен форум коментираха темата в предаването "Още от деня" по БНТ.

"Това, което се случва на пазара, за съжаление, е много тревожно и не е за пръв път. Всички знаеха, че от 1 май ще има по-малко производство на електроенергия. Но на 8 май, вторият работен ден, изведнъж количеството електроенергия, което се предлага на пазара, беше намалено драматично и то, най-вече от Националната електрическа компания. Ние в България станахме най-скъпият пазар в Европейския съюз за 8 и за 9 май. Ние не успяхме да си закупим ток, цените бяха много високи. Това става в момент, когато производството на електроенергия в България е далеч от своите пикове", посочва Стаменов.

"Днес г-н Петър Илиев имаше пресконференция от НЕК и той изложи позицията на НЕК. Необходимостта от проверка е очевидна. Дали от проверка на твърденията на г-н Илиев, дали от проверка на наблюденията на индустрията, но очевидно е необходима. Аз бих обърнал внимание на друго, че от една страна българската енергетика е в много дълбока криза, поставена е в положение да търси всякакви възможности да компенсира недостиг, който ние обсъждаме от години, но вече е стигнал астрономически числа и ние сме в състояние на обръщане на гръб към идеята за работа на либерализиран пазар", каза Антон Иванов.

Според двамата събеседници, решението на проблема е пълна либерализация на пазара и дългосрочна стратегия за развитие на сектора.

Обзор на темата вижте във видеото по-горе.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@