2

В началото на юли "Столипиново" започва да се пълни. "Германците" се връщат за ваканцията.

По улиците на квартала, определян като най-голямото ромско гето на Балканите, има все повече автомобили с германски номера, пише "Дойче веле" (Deutsche Welle).

Кмет иска да спре шумните веселби, как реагират ромите

За роми кафето е 2,50 лв., за останалите - 1,10 лв.

Единствената страна, която успява да интегрира циганите

Обичайното возило, закупено в Германия и успяло да докара емигрантското семейство до Пловдив, е на 15-20 години, не претендира за лукс, но върши работа.

Мехмед е закупил своя автомобил в Германия. „Бе Ем Ве” за 3 хиляди евро. От две години насам младият мъж живее там с жена си и тригодишния им син. Те имат малък магазин за дрехи във Вилберт. Леля му има подобен магазин в "Столипиново". Сега тя отсъства, така че семейството на Мехмед я замества вместо да почива. Облеклата в магазина са дамски, преобладават лъскавите дрехи, подходящи за официални поводи - най-вече за сватби. 

"С връщането на "германците" започват сватбите", казва Роза, която е останала да живее в пловдивския ромски квартал. "Гурбетчиите обикновено това правят тук, вдигат сватби. Даже и да са се взели там, тук празнуват", обяснява жената и въздиша: "Ами то повечето от младите заминаха, тук останахме само баби и деца. Помагаме си както можем, продаваме си разни неща един на друг, така поминаваме."

И действително. Пред обичайните сергии за домашни потреби и препарати за почистване я се спре някой, я не. Същевременно двете златарски ателиета на главната улица "Възход" и магазините за сватебни рокли са пълни с жени. В "Столипиново" през лятото сватбените рокли се харчат по-бързо от зеленчуците на пазара.

Българските роми въртят бизнес основно с турските гастарбайтери в Германия.

Липсата на перспектива в България кара жителите на "Столипиново" да търсят варианти в чужбина. Повечето от тях не късат връзките си с родното си място. Връщат се по време на отпуските си. В блоковете наоколо личи и с просто око къде живеят. Входните им врати са метални, по някои дори има рулетки, спуснати до земята.

Най-често редовите гурбетчии се връщат, за да заведат децата си на море, да направят ремонт в пловдивската си къща, да купят мебели или електрически уреди, да си платят дълговете.

"В Германия забогатяха само проститутките и сводниците от "Столипиново", казва с известна горчивина Мехмед. "Ние работим нормална работа, трудно ни е, но се справяме. Там ни е по-добре, отколкото тук. Трудно отворихме магазина там, тук става по-лесно. Но все пак успяхме да го направим и сега с това се занимаваме."

По тясната уличка преминава мощен лъскав джип с германска регистрация. "Примамват момичетата с обещание за работа", казва Роза, която дълги години е била чистачка в началното училище в квартала. "Обикновено са някакви познати, дори и роднини го правят. Първият месец всичко е наред, а вторият... Тогава вече ги изкарват на улицата и ги правят проститутки. От беднотия е това."

Децата са най-щастливите хора в Столипиново, особено тези, които се връщат от Германия. Животът в квартала протича на улицата - от сутрин до вечер. В Германия е друго - през повечето време там си стоят затворени у дома.

"В Германия не мия маратонките на сина ми, поне не всеки ден, защото там е по-чисто", разказва Анка, която си е дошла за отпуската. "В "Столипиново" се налага да ги мия всеки път, щом се върне от улицата", добавя жената.

Повечето от малчуганите, тичащи по улиците, подхвърлят немски думи. Дори тригодишният Гюней може да казва "Nein". През последните години все повече деца напускат временно кварталното начално училище и заминават за Германия. За два, три, шест месеца. Или за няколко години.

През последната учебна година 56 деца са напуснали училище "Кирил Нектариев" поради тази причина. През същия период обратно в училището са се върнали 33. В него учат общо 450 деца.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@