13

„Мотивът ми да стана евродепутат е следният: 12 години сме член на ЕС. Твърдя, че аз и моите колеги в "Коалиция за България” имаме рецепти за икономическо развитие, за по-добри доходи. Така, че ще отидем и ще ги реализираме”. Това заяви кандидатът за евродепутат, "Коалиция за България” Боян Дуранкев пред „Здравей, България” по NOVA.

Кандидатът за евродепутат от "Демократична България" Радан Кънев каза, че евродепутатът не е чиновник. „Говори се много за европейски чиновници. Евродепутатът е избран демократично политик. Той е представител и на избирателите си и на нацията си. Следващият европарламент ще бъде ключов от гледна точка на посоката, по която ще тръгне Европа – към разпад или към единство. Ние искаме да бъдем част от този дебат, в интерес на българските граждани”, поясни Радан Кънев.

„ВМРО доказа през последните 5 години в Европейския парламент как може да се работи и да брани българския национален интерес. Ангел Джамбазки изпълни със смисъл думата евродепутат. Преди това имаше едни пенсионирани политици, които никой не помни. Ще направим това, което е необходимо, за да може България да заеме своето достойно място в Европейския парламент”, каза кандидатът за евродепутат, ВМРО – БНД Александър Сиди.

Тримата коментираха и приетите на първо четене промени в закона, които разширяват периметъра на неизбежната отбрана. „Имаме забележки поне по 7 пункта”,  заяви Боян Дуранкев.

„Очевидно огромна част от българите очакват подобен закон. Той беше гласуван оше в края на 90-те години, но беше отменен от Конституционния съд. Предполагам, че отново Конституционният съд ще има думата по конкретната редакция на закона”,  Радан Кънев.

„Това е наш законопроект и ние сме го внесли. Аз гласувах с удоволствие. От години говорим, че това трябва да се случи”, смята Александър Сиди.

Проф. Дуранкев: "Коалиция за България" е категорично против влизането на България в Шенген

Кандидатите коментираха и въпросът за доходите на българина и пакета „Мобилност”.

„Неизбежно това е най-важният въпрос за българските граждани. Най-важен е и в европейски контекст, защото доходите продължават да не догонват средноевропейските. Други източноевропейски държави се движат в тази сфера много по-бързо от нас. Малки са възможностите на един евродепутат да помогне за доходите на българите. Големи са възможностите на силна Европа да придвижи всичките си части към по-малки неравенства”, заяви Радан Кънев.

„Ако нашите български евродепутати, особено трима от тях, ходеха редовно на работа и бяха отишли на най-важното си гласуване – проблемът с доходите на поне 500 000 души щеше да бъде решен. Планът „Макрон” се опита да открадне бизнеса и доходите на тези 500 000 българи. Категорично съм против пакета”, каза още Александър Сиди.

„Колегите от ВМРО подкрепят нашата позиция. Досега защитаваха бизнеса и неговите печалби, но не обръщаха внимание на това, че всъщност пакетът „Макрон” защитава и работниците, които в България се осигуряват на 560 лв., докато френските им колеги се осигуряват на 2000 евро ”, каза още Боян Дуранкев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Google Play и AppStore.

За още актуални новини от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram

Абонирайте се и прочетете първи "Непубликувано" и обзор на деня за 2 мин. Безплатно е :-)

@