9

Т ържествено отбелязване в цялата страна на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура.

В София пред паметника на равноапостолите президентът Румен Радев, премиерът Стефан Янев, министрите на образованието и културата поднесоха цветя и венци. Цветя и венци бяха поднесоха и от кмета на София Йорданка Фандъкова, представители на ПП АБВ, столичната организация на БСП-София, общественици, десетки граждани и гости на столицата.

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий

Ето и кои личности отправиха поздрави по случай празника:

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Създаването на българската азбука и отстояването на правото на един народ да слави Бога и да се бори за свой език е било революция в тогавашния свят, революция на правото да знаеш!

Това написа в профила си във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Нашите предци са ни дали език, който да ни свързва, чрез който да създаваме общности и който да ни помага да работим заедно за успехите на България. Това е наследство, което трябва да използваме днес, за да има по-добри дни за идните поколения. Честит празник!", допълва той.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов поздрави по случай 24 май. Във "Фейсбук" той написа, че и днес милиони хора в десетки държави имат писменост и създават култура, благодарение на българската държава и на делото на великите книжовници.

"Днес е празникът на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука. На този ден искам да поздравя всички вас с една песен по стихове на един голям българин - Иван Вазов. Вазов нямаше да може да напише тези красиви думи за родината ни, ако не беше делото на Кирил и Методий и на техните ученици.

И днес милиони хора в десетки държави имат писменост и създават култура, благодарение на българската държава и на тези велики книжовници. Защото, както пише пак Вазов:

"че и ний сме дали нещо на светът

и вси Словене книги да четът;

и кога му викат: "Българину!" бесно,

той да се гордее с това име честно."

Честит празник, българи!", пише Трифонов.

"Всяко българско сърце днес тупти гордо, че сме дали на вси славяни букви, книги, четмо и писмо". Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Да е честит най-светлият, най-хубавият български празник, който влиза във всеки дом със всяка нова книга, която си купуваме, с четящото ни дете, с учителите на нашите деца. Да е честит на всички ни. Сигурна съм, че всяко българско сърце днес тупти гордо, че сме дали на вси славяни букви, книги, четмо и писмо. Нека бъдем горд народ. Поклон пред учители, просветители, дейци на културата, които съхраняват българщината. Имат нашето уважение", заяви Нинова.

По думите й основните завети на светите братя Кирил и Методий, които трябва да запомним, са да четем и знаем, да пазим паметта, да съхраняваме ценностите си изконни и български и да ги предаваме на поколенията.

"Скъпи приятели, извън всякакво съмнение ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима".

Това посочва в поздравлението си по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, става ясно от официалната страница във "Фейсбук" на Посолство на Руската Федерация в Република България.

"Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: "България е дала на източните славяни висшия слой на езика, "полюса на духовността", обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно".

"И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследието на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развитието на братските славянски народи за дълги векове. Честит празник, скъпи приятели! Честит Ден на светите братя Кирил и Методий!", се посочва още в поздравлението на Елеонора Митрофанова.

"Словото е избор. Ние трябва да направим своя извор и чрез словото да вършим добро. Всеки може да върши лошо. Всеки може да бъде зъл. Но е богатство, когато насърчим себе си чрез словото да бъде добри хора, да бъдем благочестиви люде и да бъде преди всичко и най-вече човечни един към друг".

Това заяви пред "Здравей, България" Негово Преосвещенство епископ Поликарп – викарий на българския патриарх.

"Честит празник на всички учители, ученици и дейци на културата", написа в профила си във "Фейсбук" председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Днес отдаваме своето уважение и благодарност към светите братя Кирил и Методий, пред величието на словото и богатството на културата, пред неуморните усилия на всички просветители и учители. Нека този ден донесе светлината в края на тунела, която търсим за нашето духовно израстване. Бъдете живи и здрави, вдъхновени от светлината на празника и вярата в образованието и културата като ценност. Носете в душите си порива към знание, напредък и усъвършенстване. Честит 24-ти май!", допълва той.

Патриарх Неофит отправи поздрав по случай днешния празник.

Ето и цялото обръщение: 

"Светлият празник на буквите, празник на българската азбука, просвета и култура, на тържеството на несекващия през столетията порив на християнския български дух за утвърждаване в светлината на познанието, е естествен израз на онази радост и заслужена гордост, които удивителните и всепризнати по целия свят постижения на нашата висока духовност, наука и култура неизменно пробуждат в душите ни и в нашите сърца. Когато всенародно честваме този празник, ние на първо място благодарим и изказваме признателност на Всевишния Бог, за Неговата неизменна велика милост и човеколюбие, помнейки, че „… всяко добро даяние и всеки съвършен дар иде отгоре, слизайки от Отца на светлините“ (Иак. 1:17), след което отдаваме дължимото и на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, просветители и първоучители на християнския български род и на всички славянски народи, заедно с всички онези, които във времето са допринасяли за пребъдването на тяхното боговдъхновено и народополезно дело, градейки неуморно, с посвещение и всеотдайност върху положените от тях здрави основи.

С особена признателност се обръщаме днес към техните съвременни приемници, към онези сред нас, които в условията на все повече глобализиращ се свят отдават силите и способностите си за още по-дълбокото утвърждаване и продължаващия възход на нашата християнска духовна и културна идентичност, която продължава и до днес да формира нашия облик сред пъстрото многообразие на духовните и културни традиции около нас. Ето защо, днес свеждаме глави не само пред образите на първоучителите, но и пред всички онези, които безшумно, с постоянство и всеотдайност продължават да градят внушителното здание на нашата духовност и просвета, на нашата българска наука и богата култура: учители от основния и от средния образователен курс, университетски преподаватели, научни и културни работници, библиотечни и читалищни дейци, хора на словото – всички, които със своя труд продължават делото на светите равноапостолни Кирил и Методий, днес заслужено се радват на нашата почит и уважение.

В този светъл празничен ден светата Православна църква отправя своите молитви към Всемилостивия Бог да благоволи над всички тях и над целия български народ, да ни пази от духа на леността и нерадението, за да можем, верни на заветите на нашите предци, да съхраняваме и да доизграждаме построената от тях държава на Духа – скъпата на сърцата ни Майка България!"

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа отправи поздрав на български по случай Деня на светите братя Кирил и Методий. 

"И днес празнуваме с нашите приятели в цяла България и по света. Честит ден на Кирил и Методий!", заявява Мустафа.

Във видео поздрава участват още пресаташето на посолството ни Питър Вандеруол, както и заместник-посланикът на Съединените щати у нас Джъстин Фридман. 

Министерството на външните работи на Република България също честити 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това съобщи пресцентърът на МВнР.

По повод 24 май Държавният културен институт към министъра на външните работи е подготвил две виртуални инициативи, с които отправя поздрав към сънародниците ни у нас и зад граница и приятелите на България по света.

За празника на българските букви е изработен двуезичен видеоклип, разказващ историята и пътя на арт инсталацията "Българските букви/Скритите букви", как се изработват буквите, "животът им" в София и Пловдив и изключително успешното международно представяне под името "Българските букви" в Париж, Рабат, Берлин и Будапеща. Проектът, който се реализира за първи път през 2018 г., представлява 12 оригинални пейки с формата на уникалните за кирилицата букви, всяка от които свързана със стихотворение и в превод на съответен език на съвременен български поет.

До 25 май със съдействието на Българската национална телевизия в YouTube канала на ДКИ на https://www.youtube.com/watch?v=jAtA9QipdRw ще бъде достъпен за гледане документалният филм "Ходене по чудесата" с автори Бойко Василев и Хрисимир Данев. Филмът разказва за живота на Св. Климент Охридски, за несломения му дух, ентусиазъм и воля да стигне докрай с мисията. Разказът е пътуване във времето, но също и в Охрид, Костур и София, в албанските и словашките земи и ходене по чудесата на Св. Климент.

В този празничен ден на духовността и познанието, Министерството на външните работи на България отправя своите поздравления и благодарности към българските общности зад граница за активността им, за ентусиазма и инициативите, с които помагат за популяризирането на България и за съхраняването на българския дух, където и да се намират по света.

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий

Радев: България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Блондинка в банката: - Здравейте, бих искала да отворя обща сметка... - С кого? - Все ми е едно... Важното да е с някой, който…
Прочети целия
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Две земетресения разлюляха остров Крит

Две земетресения разлюляха остров Крит

Свят Преди 4 минути

Няма постъпили данни за пострадали или щети

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Израел и Украйна благодариха на американския Сенат за военната помощ

Свят Преди 10 минути

Сенатът одобри помощен пакет на обща стойност 95 милиарда долара

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри помощта за Украйна, Израел и Тайван

Свят Преди 1 час

Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против"

Audi Q4 e-tron

Напук на всички опасения: продажбите на EV ще нараснат значително тази година

Технологии Преди 1 час

Акцентът е поставен върху достъпността, основният възпиращ фактор за първоначална покупка

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Бункер от Студената война се продава за 700 хиляди евро

Свят Преди 1 час

Този бункер е построен през 1967 година, но и днес електрическите, водопроводните и вентилационните системи в него са в изправност

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

На второ четене: НС обсъжда промени в Закона за българите, живеещи в чужбина

България Преди 2 часа

Очаква СЕ депутатите да обсъдят на второ четене промените в ГПК И НК

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Кафявите яйца ще изчезнат от магазините. Защо?

Любопитно Преди 2 часа

Има ли разлика между кафявите и белите яйца? А между белите и кафявите кокошки?

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Предизвикателствата да управляваш Gen Z на работното място

Любопитно Преди 2 часа

До 2025 г. Gen Z трябва да съставлява около 27% от работната сила, което налага спешно работодателят да се опита да разбере младите

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Разкриха истинския произход на диаманта Кохинор

Любопитно Преди 2 часа

Диамантите, известни под общото наименование "диаманти от Голконда", са много специални

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Новият бизнес на Илон Мъск: Смарт телевизори

Технологии Преди 3 часа

X TV ще е платформа за гледане и на стрийминг

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Разединените звезди в Hell's Kitchen постигнаха пирова победа

Любопитно Преди 9 часа

Царина и Никол получиха оранжеви престилки след загуба на Червените от звездния обор

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Украйна чака американските оръжия за контраатака

Свят Преди 11 часа

Черник: Украинските въоръжени сили могат да прережат сухопътния коридор към Крим

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

Повдигнаха две обвинения на Димитър Стоянов

България Преди 12 часа

Спрямо обвиняемия е взета мярка за неотклонение „гаранция в пари“ в размер на 5000 лева

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

Прокуратура даде на съд Адриан Антонов

България Преди 13 часа

През януари тази година Антонов бе на свобода с мярка "подписка"

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

Смениха директора на ОД на МВР в Габрово

България Преди 13 часа

Пламен Иванов е временно преназначен на ръководната длъжност

САЩ с доклад за човешките права в България

САЩ с доклад за човешките права в България

България Преди 14 часа

Значимите проблеми с правата на човека включват достоверни доклади за изтезания или жестоко отношение