9

Т ържествено отбелязване в цялата страна на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура.

В София пред паметника на равноапостолите президентът Румен Радев, премиерът Стефан Янев, министрите на образованието и културата поднесоха цветя и венци. Цветя и венци бяха поднесоха и от кмета на София Йорданка Фандъкова, представители на ПП АБВ, столичната организация на БСП-София, общественици, десетки граждани и гости на столицата.

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий

Ето и кои личности отправиха поздрави по случай празника:

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност! Създаването на българската азбука и отстояването на правото на един народ да слави Бога и да се бори за свой език е било революция в тогавашния свят, революция на правото да знаеш!

Това написа в профила си във "Фейсбук" лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Нашите предци са ни дали език, който да ни свързва, чрез който да създаваме общности и който да ни помага да работим заедно за успехите на България. Това е наследство, което трябва да използваме днес, за да има по-добри дни за идните поколения. Честит празник!", допълва той.

Лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов поздрави по случай 24 май. Във "Фейсбук" той написа, че и днес милиони хора в десетки държави имат писменост и създават култура, благодарение на българската държава и на делото на великите книжовници.

"Днес е празникът на светите братя Кирил и Методий и на българската азбука. На този ден искам да поздравя всички вас с една песен по стихове на един голям българин - Иван Вазов. Вазов нямаше да може да напише тези красиви думи за родината ни, ако не беше делото на Кирил и Методий и на техните ученици.

И днес милиони хора в десетки държави имат писменост и създават култура, благодарение на българската държава и на тези велики книжовници. Защото, както пише пак Вазов:

"че и ний сме дали нещо на светът

и вси Словене книги да четът;

и кога му викат: "Българину!" бесно,

той да се гордее с това име честно."

Честит празник, българи!", пише Трифонов.

"Всяко българско сърце днес тупти гордо, че сме дали на вси славяни букви, книги, четмо и писмо". Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова.

"Да е честит най-светлият, най-хубавият български празник, който влиза във всеки дом със всяка нова книга, която си купуваме, с четящото ни дете, с учителите на нашите деца. Да е честит на всички ни. Сигурна съм, че всяко българско сърце днес тупти гордо, че сме дали на вси славяни букви, книги, четмо и писмо. Нека бъдем горд народ. Поклон пред учители, просветители, дейци на културата, които съхраняват българщината. Имат нашето уважение", заяви Нинова.

По думите й основните завети на светите братя Кирил и Методий, които трябва да запомним, са да четем и знаем, да пазим паметта, да съхраняваме ценностите си изконни и български и да ги предаваме на поколенията.

"Скъпи приятели, извън всякакво съмнение ролята на България във формиране и разпространение на славянската писменост, език и култура е безценна и неоспорима".

Това посочва в поздравлението си по случай 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова, става ясно от официалната страница във "Фейсбук" на Посолство на Руската Федерация в Република България.

"Прочутият руски учен Дмитрий Лихачов пишеше: "България е дала на източните славяни висшия слой на езика, "полюса на духовността", обогатил нашия език, вдъхнал му нравствената сила и способност да възвисява мислите, понятията и представите. Това е езикът, на който са се доверявали най-високите мисли, на който са се молили и са се писали тържествени думи. Той през цялото време бил редом с руския народ и го е обогатявал духовно".

"И в България, и в Русия грижливо пазят и тачат наследието на светите братя Кирил и Методий, определили самосъзнанието и развитието на братските славянски народи за дълги векове. Честит празник, скъпи приятели! Честит Ден на светите братя Кирил и Методий!", се посочва още в поздравлението на Елеонора Митрофанова.

"Словото е избор. Ние трябва да направим своя извор и чрез словото да вършим добро. Всеки може да върши лошо. Всеки може да бъде зъл. Но е богатство, когато насърчим себе си чрез словото да бъде добри хора, да бъдем благочестиви люде и да бъде преди всичко и най-вече човечни един към друг".

Това заяви пред "Здравей, България" Негово Преосвещенство епископ Поликарп – викарий на българския патриарх.

"Честит празник на всички учители, ученици и дейци на културата", написа в профила си във "Фейсбук" председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

"Днес отдаваме своето уважение и благодарност към светите братя Кирил и Методий, пред величието на словото и богатството на културата, пред неуморните усилия на всички просветители и учители. Нека този ден донесе светлината в края на тунела, която търсим за нашето духовно израстване. Бъдете живи и здрави, вдъхновени от светлината на празника и вярата в образованието и културата като ценност. Носете в душите си порива към знание, напредък и усъвършенстване. Честит 24-ти май!", допълва той.

Патриарх Неофит отправи поздрав по случай днешния празник.

Ето и цялото обръщение: 

"Светлият празник на буквите, празник на българската азбука, просвета и култура, на тържеството на несекващия през столетията порив на християнския български дух за утвърждаване в светлината на познанието, е естествен израз на онази радост и заслужена гордост, които удивителните и всепризнати по целия свят постижения на нашата висока духовност, наука и култура неизменно пробуждат в душите ни и в нашите сърца. Когато всенародно честваме този празник, ние на първо място благодарим и изказваме признателност на Всевишния Бог, за Неговата неизменна велика милост и човеколюбие, помнейки, че „… всяко добро даяние и всеки съвършен дар иде отгоре, слизайки от Отца на светлините“ (Иак. 1:17), след което отдаваме дължимото и на светите равноапостолни братя Кирил и Методий, просветители и първоучители на християнския български род и на всички славянски народи, заедно с всички онези, които във времето са допринасяли за пребъдването на тяхното боговдъхновено и народополезно дело, градейки неуморно, с посвещение и всеотдайност върху положените от тях здрави основи.

С особена признателност се обръщаме днес към техните съвременни приемници, към онези сред нас, които в условията на все повече глобализиращ се свят отдават силите и способностите си за още по-дълбокото утвърждаване и продължаващия възход на нашата християнска духовна и културна идентичност, която продължава и до днес да формира нашия облик сред пъстрото многообразие на духовните и културни традиции около нас. Ето защо, днес свеждаме глави не само пред образите на първоучителите, но и пред всички онези, които безшумно, с постоянство и всеотдайност продължават да градят внушителното здание на нашата духовност и просвета, на нашата българска наука и богата култура: учители от основния и от средния образователен курс, университетски преподаватели, научни и културни работници, библиотечни и читалищни дейци, хора на словото – всички, които със своя труд продължават делото на светите равноапостолни Кирил и Методий, днес заслужено се радват на нашата почит и уважение.

В този светъл празничен ден светата Православна църква отправя своите молитви към Всемилостивия Бог да благоволи над всички тях и над целия български народ, да ни пази от духа на леността и нерадението, за да можем, верни на заветите на нашите предци, да съхраняваме и да доизграждаме построената от тях държава на Духа – скъпата на сърцата ни Майка България!"

Посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа отправи поздрав на български по случай Деня на светите братя Кирил и Методий. 

"И днес празнуваме с нашите приятели в цяла България и по света. Честит ден на Кирил и Методий!", заявява Мустафа.

Във видео поздрава участват още пресаташето на посолството ни Питър Вандеруол, както и заместник-посланикът на Съединените щати у нас Джъстин Фридман. 

Министерството на външните работи на Република България също честити 24 май - Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Това съобщи пресцентърът на МВнР.

По повод 24 май Държавният културен институт към министъра на външните работи е подготвил две виртуални инициативи, с които отправя поздрав към сънародниците ни у нас и зад граница и приятелите на България по света.

За празника на българските букви е изработен двуезичен видеоклип, разказващ историята и пътя на арт инсталацията "Българските букви/Скритите букви", как се изработват буквите, "животът им" в София и Пловдив и изключително успешното международно представяне под името "Българските букви" в Париж, Рабат, Берлин и Будапеща. Проектът, който се реализира за първи път през 2018 г., представлява 12 оригинални пейки с формата на уникалните за кирилицата букви, всяка от които свързана със стихотворение и в превод на съответен език на съвременен български поет.

До 25 май със съдействието на Българската национална телевизия в YouTube канала на ДКИ на https://www.youtube.com/watch?v=jAtA9QipdRw ще бъде достъпен за гледане документалният филм "Ходене по чудесата" с автори Бойко Василев и Хрисимир Данев. Филмът разказва за живота на Св. Климент Охридски, за несломения му дух, ентусиазъм и воля да стигне докрай с мисията. Разказът е пътуване във времето, но също и в Охрид, Костур и София, в албанските и словашките земи и ходене по чудесата на Св. Климент.

В този празничен ден на духовността и познанието, Министерството на външните работи на България отправя своите поздравления и благодарности към българските общности зад граница за активността им, за ентусиазма и инициативите, с които помагат за популяризирането на България и за съхраняването на българския дух, където и да се намират по света.

Празнуваме Деня на светите братя Кирил и Методий

Радев: България винаги е вървяла напред чрез просвета, знание и духовност

Коментари 9
Кирилица:
Фонетична
Имате 2000 позволени символа

* Моля, коментирайте конкретната статия и използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и написани само с главни букви!

9 коментара
 
Обратно в сайта X

ДОСТЪП ЗА ЛОГНАТИ ПОТРЕБИТЕЛИ За да пишете, оценявате или докладвате коментари, моля логнете се в профила си.

  1. Запомни ме
забравена парола Полетата маркирани с * са задължителни
Полето Потребителско име не трябва да е празно.
Полето E-mail не трябва да е празно.
Полето Парола не трябва да е празно.
Полето Повторете паролата не трябва да е празно.
  1. Декларирам, че съм се запознал с Общите условия за ползване на услугите на Нетинфо.
Полетата маркирани с * са задължителни

Последни

Хакнаха акаунтите на британската армия в Twitter и YouTube

Хакнаха акаунтите на британската армия в Twitter и YouTube

Свят Преди 3 часа

Води се разследване по случая

<p>Каква е ситуацията в&nbsp;Лисичанск, последна информация</p>

Украинската армия обяви, че се е изтеглила от Лисичанск

Свят Преди 4 часа

Решението бе взето, за да бъде запазен животът на украинските защитници, каза генералният щаб на украинските въоръжени сили

„Голямото преследване“ и голямото завръщане на Ники Кънчев по NOVA

„Голямото преследване“ и голямото завръщане на Ники Кънчев по NOVA

Любопитно Преди 5 часа

„С новия формат искаме да върнем умните хора на телевизионния екран“, споделя водещият

Ковачевски: Пакетът документи от ЕС е безусловен старт на преговорите за членство

Ковачевски: Пакетът документи от ЕС е безусловен старт на преговорите за членство

Свят Преди 6 часа

Македонският език е абсолютно чист и равнопоставен на другите езици в Европа, заяви той

Кремъл: Западът блокира мирните преговори с Украйна

Кремъл: Западът блокира мирните преговори с Украйна

Свят Преди 7 часа

Въпреки това ще дойде моментът за подновяването им, отбеляза Димитрий Песков

Руски обстрел над Славянск, много убити и ранени

Руски обстрел над Славянск, много убити и ранени

Свят Преди 7 часа

Кметът на града казва, че това е най-масираната в последно време атака

Пожар унищожи документи в болницата в Монтана

Пожар унищожи документи в болницата в Монтана

България Преди 7 часа

Огънят е избухнал в канцелария на първия етаж на инфекциозното отделение на държавното лечебно заведение

<p>Пендаровски: Френското предложение е приемливо</p>

Пендаровски: Френското предложение е приемливо, няма съгласие за българите в конституцията

Свят Преди 10 часа

Според него то е преходно и не подкопава македонската идентичност

<p>Част от ново пристанище в Дуръс става база на НАТО</p>

Рама: Част от ново пристанище в Дуръс става база на НАТО

Свят Преди 10 часа

Скоро се връщаме в Брюксел, за да продължим разговорите, каза албанският премиер

Пожар изпепели 600 дка пшеница в Тервелско

Пожар изпепели 600 дка пшеница в Тервелско

България Преди 11 часа

Огнеборците са успели да спасят 400 дка

Ар Кели

Ар Кели съди затвора, в който е изпратен

Свят Преди 12 часа

Изпълнителят твърди, че неоснователно е бил поставен под засилено наблюдение заради опасения, че може да посегне на живота си

Питър Брук

Почина Питър Брук - един от най-влиятелните театрални режисьори на 20 век

Свят Преди 12 часа

За мнозина изумителната постановка на Брук „Сън в лятна нощ“ е повратна точка в историята на световния театър

Шойгу

Шойгу докладва на Путин, че руските войски са превзели Лисичанск и Луганска област

Свят Преди 13 часа

"Шойгу докладва на върховния главнокомандващ на руските въоръжени сили Владимир Путин, че Луганската народна република е освободена", се казва в съобщение на руското министерство на отбраната

Лисичанск

Украйна признава за руски успехи в боевете за Лисичанск

Свят Преди 14 часа

Междувременно руският министър на отбраната Сергей Шойгу съобщи, че руските войски днес са овладели напълно Лисичанск

Новосибирски държавен университет

Починал е руският учен Колкер, задържан в Новосибирск по подозрение в държавна измяна

Свят Преди 15 часа

По думите на дъщерята на Колкер, Алина Миронова, ученият е бил диагностициран с четвърти стадий на раково заболяване

проф. Огнян Кунчев

Проф. Огнян Кунчев: В новата COVID вълна сме

Теми в развитие Преди 16 часа

"Хиляда случая ще имаме около 15 юли. Ако сложим и скритите - те ще са поне 10 000", прогнозира математикът проф. Огнян Кунчев